Suedia a reintrodus armata obligatorie. Tara scandinava se teme ca Rusia ar putea invada una dintre insulele sale


Ultimul update: Duminica 05 Martie 2017 06:59
Data publicarii: Joi 02 Martie 2017 14:07
Categorie: Stiri externe
antrenament cadeti suedezi

Guvernul de la Stockholm a reintrodus, dupa 7 ani, serviciul militar obligatoriu, o decizie anuntata inca din spetembrie anul trecut. 

Guvernul suedez a anuntat joi reintroducerea stagiului militar, la 7 ani dupa ce armata obligatorie fusese desfiintata in aceasta tara. Masura se va aplica, incepand din luna iulie, atat barbatilor, cat si femeilor, incepand cu cei nascuti in 1999.

„Este foarte greu sa completam efectivul unitatilor militare pe baza de voluntariat si aceasta problema trebuie rezolvata cumva”, a spus ministrul Apararii, Peter Hultqvist (foto jos). „Cred ca e un lucru bun sa avem si femei si barbati, atmosfera va fi mai buna si va reflecta mai bine societatea”. Ca urmare, circa 4.000 de tineri ar urma sa fie chemati sub drapel in fiecare an, printr-un mecanism de selectie incluzand teste fizice si psihologice.

In 2010, Suedia, care nu a cunoscut niciun conflict armat pe teritoriu sau de peste doua secole, a renuntat la serviciul militar obligatoriu, instaurat pentru prima data in 1901, dar considerat neadaptat nevoilor unei armate moderne. In septembrie 2016, insa, atat guvernul de stanga cat si opozitia de centru-dreapta au ajuns la concluzia ca e nevoie ca armata obligatorie sa fie reintrodusa, mai ales in conditiile politicii externe agresive a Rusiei.

Desi Suedia nu este membra NATO, exista temeri privind faptul ca Rusia ar dori sa instaleze un un sistem de aparare antiaeriana pe insula suedeza Gotland, pentru a impiedica avioanele Aliantei sa zboare deasupra Marii Baltice. Ca urmare, un detasament militar a fost desfasurat permanent pe insula in septembrie anul trecut. "Noi nu credem ca exista amenintarea unui atac, subliniem doar suveranitatea suedeza, prezenta suedeza in Gotland. Trimitem astfel semnal ca Suedia raspunde situatiei existente a securitatii. Am vazut anexarea Crimeii si presiunea crescuta asupra statelor baltice", spunea atunci ministrul Apararii de la Stockholm.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO