SUA vor trimite circa 3.000 de militari in Africa de Vest in cadrul luptei impotrivaEbola
Presedintele american Barack Obama a anuntat marti trimiterea a circa 3.000 de militari americani in Africa de Vest pentru a participa la lupta impotriva virusului Ebola, potrivit unui oficial american de rang inalt.
Obama isi va prezenta planul de actiune in timpul unei vizite la sediul Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) din Atlanta (sud). Eforturile americane se vor concentra pe Liberia, una dintre tarile cele mai afectate de virus, alaturi de Sierra Leone si Guineea. Un centru de comandament va fi instalat in capitala Monrovia.
Militarii vor participa in special la constructia de noi centre de tratament in zonele cele mai afectate, iar administratia americana va ajuta la recrutarea si formarea personalului desemnat sa le gestioneze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Statele Unite vor crea in Liberia un centru permanent de formare a 500 de lucratori sanitari pe saptamana, a precizat sursa citata.
Epidemia de Ebola in Africa de Vest, cea mai grava din istoria acestei febre hemoragice identificate in 1976, a provocat moartea a peste 2.400 de persoane, potrivit ultimului bilant al OMS.
"Pentru a combate aceasta epidemie la sursa, trebuie sa punem in aplicare un veritabil raspuns international", a declarat un oficial american sub acoperirea anonimatului. Potrivit aceleiasi surse, planul care va fi prezentat marti de Obama va trebui sa permita "inversarea tendintei".
In acest cadru, Agentia americana pentru dezvoltare internationala (USAID) va distribui, in parteneriat cu UNICEF, kituri de protectie pentru 400.000 de familii vulnerabile din Liberia.
In acest stadiu, Statele Unite au consacrat deja 100 de milioane de dolari luptei impotriva virusului. USAID si-a anuntat intentia de a debloca 75 de milioane de dolari suplimentari pentru cresterea numarului centrelor de tratament.
Administratia Obama a cerut Congresului deblocarea a 88 de milioane de dolari suplimentari. Votul va avea loc in aceasta saptamana. Din acest total, 30 de milioane vor fi consacrati trimiterii de material si experti pe teren si 58 de milioane vor fi consacrati dezvoltarii de tratamente si vaccinuri.
Pentru moment nu exista niciun medicament sau vaccin omologat impotriva Ebola. Un vaccin experimental, eficient in cazul maimutelor, face obiectul unor teste clinice de la inceputul lui septembrie in Statele Unite. Daca rezultatele sunt bune, acesta ar putea fi gata pana la sfarsitul lui 2015.