SUA: Un incendiu activ în New Mexico, cel mai mare din istoria acestui stat
Un incendiu activ de 40 de zile în New Mexico a devenit luni cel mai mare din istoria acestui stat din sud-vestul SUA.
O mică staţiune de schi şi mai multe aşezări din zonele montane situate la est de Santa Fe au fost evacuate, informează Reuters, citată de Agerpres.
Alimentat de vântul care continuă să sufle cu intensitate, incendiul a mistuit o regiune cu o dimensiune care se apropie de cea a oraşului Los Angeles, distrugând sute de gospodării şi alte proprietăţi din Munţii Sangre de Cristo.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Locuitorii din staţiunea de schi Sipapu şi comunităţile aflate la circa 21 km sud de localitatea Taos au primit ordin de evacuare pe telefoanele lor mobile, duminică târziu, după ce incendiul a avansat în zona Pecos Wilderness.
Denumit Hermits Peak Calf Canyon, acest incendiu a mistuit 121.000 de hectare, depăşind amploarea incendiului Whitewater Baldy din 2012.
Autorităţile din Pădurea Naţională Santa Fe au anunţat că incendiul era controlat în proporţie de 27%.
Incendiul activ pe o suprafaţă cu o lungime de 72 km a debutat la data de 6 aprilie, după ce Serviciul Forestier al Statelor Unite (U.S. Forest Service) nu a reuşit să ţină sub control o aşa-zisă ardere controlată pentru prevenirea unor focare mai mari, notează Reuters. Acel incendiu a fuzionat ulterior cu altul, a cărui cauză este în curs de investigaţie.
Fumul a ajuns în piaţa din Santa Fe în timp ce incendiul continua la 32 km de oraşul cu 84.000 de locuitori, o destinaţie turistică importantă. Duminică, alte comunităţi din zonele montane din regiune au fost evacuate.
Flăcările s-au propagat rapid prin pădurile pline de combustibil forestier şi interdicţii de exploatare forestieră în vigoare din anii 1990, conform biologilor. Schimbările climatice au condus la reducerea stratului de zăpadă şi la uscarea pădurilor, în timp ce o secetă ce persistă de 25 de ani a fragilizat arborii în faţa bolilor şi dăunătorilor, au adăugat ei.