Stare de urgenta in Irak. Barack Obama: Statele Unite au in vedere "toate optiunile" pentru stabilizarea Irakului
Statele Unite au in vedere "toate optiunile" pentru stabilizarea Irakului, afirma presedintele american, Barack Obama, in contextul intensificarii atacurilor insurgente in aceasta tara.
JOI, 12 IUNIE
Rebelii jihadisti sunniti au preluat miercuri controlul asupra unui alt oras din Irak, avansand catre capitala Bagdad intr-o ofensiva fulgeratoare.
Astfel, Consiliul de Securitate a fost obligat sa se reuneasca, iar Washingtonul a anuntat ca ia in considerare atacuri aeriene. Acest avans al combatantilor din cadrul organizatiei Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) in fata fortelor guvernamentale in deruta si a unei puteri siite neputincioase, a determinat aproximativ jumatate de milion de locuitori sa fuga, potrivit Mediafax.
Parlamentul ar fi trebuit sa decreteze joi stare de urgenta, la apelul Guvernului lui Nuri al-Maliki, insa acest lucru nu s-a mai intamplat deoarece sedinta a fost amanata din cauza lipsei de cvorum.
Rebelii se aflau, joi, la mai putin de 100 de kilometri de Bagdad, dupa ce au preluat controlul asupra unor teritorii extinse din nordul Irakului, unde au lansat o ofensiva fulgeratoare la inceputul saptamanii, au anuntat joi mai multi oficiali.
BREAKING: Al-Qaida-inspired group says it will march on Baghdad after seizing 2 key Sunni cities in Iraq.
— The Associated Press (@AP) June 12, 2014
Aproximativ 50 de cetateni turci au fost luati ostatici in Irak. SUA cer eliberarea lor "imediata"
Statele Unite au cerut, miercuri, eliberarea "imediata" a celor aproximativ 50 de cetateni turci luati ostatici la consulatul din Mosul, in Irak, a anuntat vicepresedintele american Joe Biden, dupa o discutie la telefon cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, relateaza AFP. "Vicepresedintele a subliniat ca Statele Unite condamna actiunile (insurgentilor) din cadrul SIIL, cerand intoarcerea imediata in deplina siguranta a personalului si familiilor turce", a precizat Casa Alba intr-un comunicat.
Statele Unite, a adaugat vicepresedintele, sustin "actiunile intreprinse de irakieni si de fortele de securitate kurde pentru a lucra impreuna si a contracara amenintarea SIIL (Stat Islamic in Irak si Levant)". Vicepresedintele american i-a spus, de asemenea, premierului turc ca Statele Unite sunt "pregatite sa sustina actiunile Turciei pentru a permite intoarcere in deplina siguranta a cetatenilor sai" si ca vor ramane "in contact strans cu guvernele turc si irakian pentru gasirea unei solutii la aceasta situatie" din Irak.
Combatantii jihadisti din cadrul SIIL, care desfasoara de marti o ofensiva fulgeratoare in Irak, au invadat miercuri consulatul turc din Mosul si au luat ostatici 49 de cetateni turci care se aflau in interior, intre care consulul, diplomati din echipa acestuia, militari din cadrul fortelor speciale si trei copii. Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, a amenintat cu "cele mai dure represalii" combatantii islamisti in caz de amenintari la adresa ostaticilor.
Statele Unite sunt pregatite sa ofere asistenta militara Irakului
Statele Unite sunt pregatite sa ofere asistenta militara Irakului, in contextul intensificarii activitatilor insurgente in ultimele zile, anunta Departamentul de Stat american, citat de AFP. "Washingtonul promite sa colaboreze cu Guvernul irakian si cu liderii regionali irakieni pentru a oferi o riposta unitara la agresiunea organizatiei Stat Islamic in Irak si Levant", a declarat Jennifer Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.
"Organizatia Stat Islamic in Irak si Levant este una dintre cele mai periculoase grupari teroriste din lume", a declarat ambasadorul SUA la Bagdad, Stuart Jones.
Cel putin 37 persoane au murit, iar sute au fost ranite, miercuri, intr-o serie de atentate comise la Bagdad, inclusiv la o reuniune a liderilor tribali din Sadr City, in partea de nord-est a capitalei Irakului, anunta surse din cadrul politiei irakiene. Patruzeci si noua de persoane sunt sechestrate de insurgenti islamisti in consulatul Turciei din orasul irakian Mosul, printre ostatici figurand consulul turc si copiii acestuia.
Atacul insurgentilor
Purtatorul de cuvant al SIIL, Abu Mohamed al-Adnani, le-a cerut insurgentilor sa se indrepte catre Bagdad si l-a criticat pe premierul irakian Nuri al-Maliki pentru "incompetenta" sa, intr-o inregistrate audio datata miercuri si tradusa de reteaua americana de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.
De marti, combatantii islamisti - exclusi din reteaua Al-Qaida deoarece erau considerati prea radicali - au preluat controlul asupra nordului tarii, asupra celui de-al doilea oras ca marime din Irak, Mosul, a provinciei Ninive din care face parte aceste si a unor sectoare din doua provincii apropiate, Kirkuk si Salaheddine, cu majoritate sunnita. Miercuri, ei controlau Tikrit, oras situat la nord de Bagdad si avansau catre capitala.
Ei au incercat, fara succes insa, sa preia controlul orasului Samarra, situat la circa 100 de kilometri de Bagdad, potrivit martorilor oculari. SIIL a luat ostatici 49 de turci la consulatul Turciei din Mosul, printre care si consulul si membri ai fortelor speciale, precum si 31 de soferi de camion turci din aceasta provincie.
ONU face apel la solidaritate in cazul Irakului
Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a indemnat comunitatea internationala, miercuri, sa fie unita in legatura cu evenimentele din Irak, o tara subminata de atacuri ale ultraislamistilor, aflati de-acum in apropiere de capitala Bagdad, relateaza AFP.
"Secretarul general a cerut comunitatii internationale sa se uneasca pentru a-si exprima solidaritatea fata de Irak, contruntat cu o grava provocare in materie de securitate", a afirmat purtatorul sau de cuvant, citat intr-un comunicat. El "condamna cu forta violentele izbucnite in Irak din cauza unor grupari teroriste ca Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), care a preluat controlul asupra Mosul, Tuz Khurmatu, Baiji si Tikrit".
De asemenea, el face apel la "respectarea legilor umanitare internationale si drepturilor omului in actiunile lansate in Irak impotriva terorismului si violentei".
"Terorismul nu are dreptul de a anula calea spre democratie urmata prin vointa poporului irakian", a apreciat el.
Cine sunt SIIL, insurgentii din Irak
Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), care a preluat marti controlul orasului Mosul si unor sectoare din alte provincii irakiene, este o grupare jihadista radicala foarte prezenta inclusiv in Siria, care a reusit sa recruteze mii de combatanti, relateaza AFP.
INFIINTARE
SIIL este o emanatie a Statului Islamic in Irak (ISI), organizatia irakiana a retelei Al-Qaida, condusa de Abu Bakr al-Bagdadi. In aprilie 2013, Bagdadi anunta ca ISI si Frontul al-Nusra, gruparea jihadista prezenta in Siria, fuzioneaza pentru a devenit Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL).
Dar Al-Nusra refuza sa adere la aceasta noua entitate si cele doua grupari incep sa opereze separat, inainte ca un razboi generalizat sa le opuna incepand din ianuarie 2014. SIIL a contestat in mod deschis autoritatea liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, si a respins solicitarea acestuia de a se concentra pe Irak si de a lasa Siria Frontului Al-Nusra.
EFECTIVE
Charles Lister, cercetator la Brookings Doha Centre, estimeaza ca SIIL numara intre 5.000 si 6.000 de combatanti in Irak si intre 6.000 si 7.000 de combatanti in Siria. Aceste cifre nu au putut fi coroborate cu alte surse.
NATIONALITATI
In Siria, majoritatea combatantilor de pe teren sunt sirieni, dar comandantii vin deseori din strainatate si au capatat experienta in Irak, Cecenia, Afganistan si pe alte fronturi. In Irak, majoritatea combatantilor sunt irakieni. Potrivit specialistului in islam Romain Caillet, de la Instititul francez pentru Orientul Mijlociu, numerosi lideri militari sunt irakieni sau libieni, in timp ce liderii sai religiosi sunt mai degraba sauditi sau tunisieni.
SIIL numara si sute de combatanti francofoni, intre care francezi, belgieni sau cetateni din Africa subsahariana.
IDEOLOGIE
SIIL nu a jurat credinta niciodata liderului Al-Qaida. Dar gruparea revendica aceeasi ideologie jihadista si vrea sa instaureze un stat islamic in regiunea situata intre Siria si Irak.
SUSTINATORI
SIIL nu pare sa beneficieze de sustinerea deschisa a vreunui stat si, potrivit analistilor, gruparea primeste majoritatea spriinului din partea unor donatori individuali, cei mai multi din Golful Persic. In Irak, gruparea depinde de personalitati tribale locale.
PREZENTA PE TEREN
SIIL a preluat, in ianuarie, impreuna cu alte grupari insurgente controlul Fallujah si al unor sectoare din Ramadi, la vest de Bagdad. De saptamana trecuta, el a lansat numeroase atacuri in Irak si a reusit, marti, impreuna cu alti jihadisti sa preia controlul provinciei Ninive, din care face parte Mosul, al doilea oras ca marime din Irak, si sectoare din provinciile Kirkuk si Salaheddine.
In Siria, el este considerat ca fiind cea mai eficienta forta combatanta impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad. Dar dupa ce a fost bine primit initial de catre unii rebeli sirieni, dorinta sa de hegemonie si atrocitatile care i-au fost atribuite, mai ales rapirea si executarea unor civili si rebeli ai miscarilor rivale, au determinat coalitiile rebele sa intoarca armele impotriva sa.