SUA si Rusia au semnat un tratat care ar trebui sa puna capat razboiului din Siria. Reactia opozitiei anti-Assad si a UE

×
Codul embed a fost copiat

Dupa o noua runda interminabila de negocieri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si omologul lui american, John Kerry, au anuntat impreuna un acord intre Statele Unite si Rusia in privinta Siriei.

Un armistitiu ar urma sa intre in vigoare luni seara. Opozitia siriana a salutat sambata intelegerea si a exprimat speranta ca va marca incetarea suferintelor civililor, in tara devastata de razboi din ultimii 5 ani si jumatate.

Situatia dezastruoasa din Siria i-a tinut pe John Kerry si Serghei Lavrov 13 ore in spatele usilor inchise, la Geneva. Intr-o scurta pauza, seful diplomatiei ruse i-a surprins pe jurnalistii aproape adormiti, carora le-a impartit pizza si vodka, din partea celor 2 delegatiii. Cat sa-si incarce bateriile pentru alte cateva ore de asteptare.

In sfarsit, John Kerry si Serghei Lavrov au putut anunta un acord si au facut apel la toate partile implicate in conflictul sirian sa inceteze ostiliitatile de la apusul soarelui, in data de 12 septembrie.

John Kerry a sublinat ca este vital ca regimul Assad sa inceteze utilizarea butoaielor cu explozivi si a "bombardamentelor oarbe". La randul sau, Lavrov a precizat ca militarii si serviciile secrete ruse si americane se vor ocupa de chestiuni practice precum: "diferentierea teroristilor de opozitia moderata".

Citește și
petrol
Acordul negociat de Rusia si Arabia Saudita, de care depinde intreaga lume, dar care ar putea declansa un conflict cu Iranul

Desfasurarea evenimentelor de sambata, livetext:

UPDATE 16:45 Reactia Uniunii Europene, dupa ce s-a ajuns la un acord

Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, a salutat sambata acordul privind criza din Siria, anuntat vineri noaptea de SUA si Rusia, si a cerut Natiunilor Unite sa pregateasca propuneri pentru tratative despre tranzitia politica de la Damasc, transmite Reuters.

''Acordul este extrem de binevenit. Toate partile beligerante, altele decat gruparile desemnate drept organizatii teroriste de catre Consiliul de Securitate al ONU, trebuie sa asigure acum implementarea sa efectiva'', a mentionat sefa diplomatiei europene, intr-un comunicat de presa.

UPDATE 12:30 Opozitia siriana a salutat, sambata, noul acord ruso-american privind situatia din Siria, exprimandu-si speranta ca intelegerea va marca incetarea suferintelor civililor in tara devastata de razboiul inceput in urma cu cinci ani, transmite AFP.

''Salutam acest acord daca el va fi aplicat'', a indicat Bassma Kodmani, membru al Inaltului comitet pentru negocieri, ce reuneste principalii responsabili ai opozitiei si ai rebelilor sirieni.

Dupa mai multe ore de asteptare de la incheierea unor negocieri care pareau sa duca la o noua amanare, ministrul rus de externe Serghei Lavrov si secretarul de stat american John Kerry au anuntat impreuna, vineri noaptea, un acord intre SUA si Rusia in privinta Siriei, informeaza agentiile internationale de presa.

Potrivit sefului diplomatiei americane, citat de Reuters, cele doua puteri spera ca planul agreat va aduce pacea in Siria si va reduce suferintele sirienilor. Kerry afirma ca SUA au facut concesiuni tinand cont de posibilitatea ca Rusia sa il convinga pe presedintele sirian Bashar al-Assad sa se aseze la masa negocierilor de pace.

Aranjamentul convenit de reprezentantii Moscovei si ai Washingtonului ar putea rezista daca atat guvernul de la Damasc, cat si opozitia isi indeplinesc obligatiile, a mai declarat secretarul de stat. In special, ar trebui ca fortele guvernamentale sa nu mai desfasoare operatiuni militare aeriene in anumite zone controlate de opozitie. Incetarea utilizarii butoaielor cu explozivi si a bombardamentelor oarbe ar putea modifica natura conflictului, sustine Kerry.

Mai mult, daca violentele scad in intensitate, Rusia si SUA ar putea colabora pentru a planifica lovituri militare strategice si precise impotriva gruparii islamiste Frontul al-Nusra, pe care oficialul american a caracterizat-o drept "terorista".

Pentru moment, a anuntat John Kerry, Statele Unite si Rusia fac apel la toate partile in conflict sa se angajeze la o incetare a ostilitatilor incepand de la apusul soarelui, in data de 12 septembrie. Astfel ar putea fi posibila trimiterea de ajutoare umanitare in zone greu accesibile, inclusiv orasul Alep. In acest scop, toate fortele militare ar trebui sa se retraga de pe un drum de acces catre Alep. Apoi, in termen de sapte zile, Rusia si SUA vor stabili un centru pentru un grup comun de implementare, in vederea luptei impotriva gruparilor Stat Islamic si al-Nusra. Fortele de opozitie ar trebui sa se distanteze cat mai mult de aceste formatiuni extremiste.

Intreg acordul ruso-american ramane insa doar o simpla ocazie, pana la implementarea sa efectiva, a subliniat secretarul de stat american.

La randul sau, ministrul rus de externe, citat de AFP, a recunoscut ca nu poate garanta succesul noului plan. Acesta ar permite "implementarea unei coordonari eficiente a luptei antiteroriste, in special la Alep, si ar permite sustinerea armistitiului. Toate acestea creeaza conditiile pentru o revenire la procesul politic", a spus Serghei Lavrov.

Seful diplomatiei ruse a explicat ca in cadrul centrului comun, mentionat si de omologul sau american, "militarii si reprezentantii serviciilor secrete ruse si americane se vor ocupa de chestiunile practice: diferentierea teroristilor de opozitia moderata".

"Ne vom pune de acord asupra loviturilor impotriva teroristilor realizate de fortele aeriene ruse si americane. Am cazut de acord asupra zonelor unde aceste lovituri vor fi coordonate", a mai spus Serghei Lavrov.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Incident deasupra Marii Negre: avion american interceptat de rusi
Incident deasupra Marii Negre: avion american interceptat de rusi "in mod periculos". Kremlinul sustine ca a fost "spionaj"

Situatie tensionata in Marea Neagra, dupa un incident aviatic.

Acordul negociat de Rusia si Arabia Saudita, de care depinde intreaga lume, dar care ar putea declansa un conflict cu Iranul
Acordul negociat de Rusia si Arabia Saudita, de care depinde intreaga lume, dar care ar putea declansa un conflict cu Iranul

Rusia si Arabia Saudita discuta in prezent parametrii concreti ai unui acord privind inghetarea...

Privirea ucigatoare pe care Obama i-a aruncat-o lui Putin. SUA si Rusia nu au reusit sa ajunga la un acord privind Siria
Privirea ucigatoare pe care Obama i-a aruncat-o lui Putin. SUA si Rusia nu au reusit sa ajunga la un acord privind Siria

Statele Unite si Rusia nu au reusit luni sa ajunga la un acord privind Siria in cadrul negocierilor in marja summitului G20 de la Hangzhou, in estul Chinei, din cauza divergentelor persistente, a precizat un diplomat american, potrivit AFP.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.