Incident deasupra Marii Negre: avion american interceptat de rusi "in mod periculos". Kremlinul sustine ca a fost "spionaj"


Ultimul update: Sambata 10 Septembrie 2016 07:28
Data publicarii: Miercuri 07 Septembrie 2016 20:22
Categorie: Stiri externe
Su-27 in zbor

Situatie tensionata in Marea Neagra, dupa un incident aviatic.

Un avion american de recunoastere de tipul P-8, ce efectua o misiune de patrulare de rutina deasupra Marii Negre, a fost interceptat intr-un mod 'periculos si neprofesionist' de un avion rus de vanatoare SU-27, au declarat miercuri agentiei Reuters doi oficiali americani din domeniul apararii.

Conform acestor surse, care s-au exprimat sub protectia anonimatului, intre cele doua avioane au existat mai multe interactiuni, una dintre ele fiind considerata riscanta. Incidentul ar fi durat circa 19 minute, iar aparatul de zbor rusesc s-ar fi apropiat la 34 metri de cel american. 

Oficialii Pentagonului discuta acum cu pilotul pentru a decide daca incidentul va fi inclus pe agenda discutiilor anuale intre Rusia si SUA pe acest subiect. Potrivit FoxNews, imaginile incidentului au fost clasificate, urmand sa se decida daca vor fi distribuite presei dupa evaluarea gravitatii situatiei.

In replica, ministerul rus al Apararii a precizat ca aeronava americana ar fi facut "doua tentative de a se apropia de spatiul aerian rusesc deasupra Marii Negre in timp ce zbura cu transponderele [dispozitiv care semnalizeaza pozitia unui avion] inchise". Pilotii rusi au actionat "respectand cu strictete reglementarile internationale". Oficialii Moscovei spun ca nu e prima tentativa a unor aparate de zbor NATO de a spiona exercitiile strategice "Kavkaz-2016" care se desfasoara in zona.

SUA si fosta URSS au semnat in anul 1972 un acord menit sa previna interactiunile militare periculoase in spatiile maritime. Un incident de acelasi fel a avut loc in aprilie, cand doua avioane militare rusesti au simulat atacarea unui distrugator american in Marea Baltica.

 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO