Coronavirusul face ravagii pe Diamond Princess. Alți 100 de pasageri au fost depistați pozitiv

Ultima actualizare: 17-02-2020 13:48

Bilanţul epidemiei a ajuns în această noapte la peste 71.000 de cazuri confirmate şi peste 1.770 de decese.

UPDATE - Alţi 99 de pasageri aflaţi în carantină pe vas au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, relatează luni presa japoneză.

Numărul cazurilor pozitive depistate la bordul vasului de croazieră Diamond Princess creşte astfel la 454. Ministerul Sănătăţii nu a confirmat imediat aceste cifre.

400 de turişti americani, evacuați de pe navă

 

Statele Unite au evacuat deja aproape 400 de turişti americani de pe navă.

Cheryl Molesky, turist american de pe nava Diamond Princess:Asta a fost, suntem pe cale să ieşim în lumea largă, aşa că trebuie să-mi pun masca şi să o iau din loc.”

După 11 zile petrecute în izolare la bordul navei Diamond Princess, Cheryl şi Paul Molesky se pregătesc să coboare la ţărm.

Statele Unite au obţinut de la autorităţile japoneze permisiunea de a-i evacua pe cei aproape 400 de cetăţeni americani aflaţi la bordul navei - cu câteva zile înainte să expire perioada de carantină.

Autorităţile americane au organizat evacuarea propriilor cetăţeni din cauza riscului ridicat de infecţie cu noul coronavirus, risc la care erau expuşi toţi cei aflaţi în spaţiul închis al navei de croazieră.

Sub supravegherea oficialilor japonezi şi americani îmbrăcaţi în costume de protecţie, oamenii au fost legitimaţi.

După ce au trecut de filtre, pasagerii navei au fost îmbarcaţi în mai multe autobuze puse la dispoziţie de armata japoneză şi duşi direct la aeroport, unde au fost preluaţi de două curse charter cu destinaţia Statele Unite.

Calvarul turiştilor americani nu se va încheia prea curând: vor stă încă 14 zile în carantină, într-o bază militară din California.

American: Am stat în carantină aproape 14 zile pe navă. Ni s-a spus că dacă este să se întâmple ceva, se va întâmpla în aceste 14 zile. Noi nu am pățit nimic. Mulți dintre cei de pe vas sunt sănătoși. Acum ne duc acasă, dar ne spun că mai urmează 14 zile de carantină.”

Alţi cetăţeni americani sunt însă nevoiţi să rămână în Japonia. E cazul soţilor Frasure: ea a fost diagnosticată cu noul coronavirus şi a fost mutată într-un spital japonez, iar soţul ei nu va pleca spre Statele Unite.

Israelul a pus la cale o operaţiune similară de evacuare, pentru propriii cetăţeni. Cât despre pasagerii din alte ţări, între care sunt şi 16 români, guvernul japonez a decis să ridice carantină cel mai devreme miercuri, dacă testele rămân în continuare negative.

14 cazuri pozitive în rândul americanilor evacuaţi

 

14 testate pozitiv cu noul coronavirus se numără printre cei circa 300 de pasageri americani de pe vasul de croazieră Diamond Princess, a anunţat luni Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Persoanele testate pozitiv au fost izolate de ceilalţi pasageri din aeronava care i-a evacuat, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat emis împreună cu Ministerul Sănătăţii.

Pasagerii pe cale să fie repatriaţi debarcaseră deja de pe navă când responsabilii americani au fost informaţi că virusul a fost depistat la 14 dintre ei, după testele efectuate cu două sau trei zile mai devreme.

După ce s-a consultat cu Ministerul Sănătăţii, Departamentul de Stat a decis să autorizeze îmbarcarea, însă i-a izolat de ceilalţi pasageri din avion.

„Aceste persoane au fost transportate în modul cel mai sigur şi rapid într-o zonă specializată din avionul de evacuare pentru a fi izolate, conform protocoalelor”, se precizează în comunicat.

Prima aeronavă a aterizat la o bază aeriană din California, iar a doua la o altă bază, din San Antonio, Texas.

Carantina de pe navă se va termina peste două zile

 

Shinzo Abe, prim-ministrul japonez: Vor fi verificaţi din nou la finalul celor 14 zile de observare a stării de sănătate şi, dacă nu sunt probleme, vor fi debarcaţi de pe navă începând cu dată de 19 februarie.

La nivel mondial, numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a fost în scădere, în ultimele zile. Potrivit autorităţilor chineze, aproape 10.000 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi din spitale.

Veşti bune vin şi din Europa: Germania şi Belgia i-au externat pe cetăţenii aduşi în urmă cu două săptămâni din Wuhan şi puşi în carantină pentru a elimina orice suspiciuni de infecţie.

Românul infectat pe navă este în stare bună

 

Românul infectat cu noul coronavirus în Japonia este în stare bună şi stabilă.

Anunţul a fost făcut duminică seară de ministrul sănătăţii, Victor Costache, care a precizat că şi starea de sănătate a celorlalţi 16 români rămaşi pe nava de croazieră Diamond Princess este bună.

Australia va evacua peste 200 de cetăţeni de pe navă

 

Australia va evacua peste 200 de cetăţeni australieni aflaţi la bordul navei Diamond Princess, a anunţat luni premierul Scott Morrison, citat de Reuters.

Morrison a precizat că pasagerii vor pleca miercuri şi vor fi transportaţi în nordul Australiei, unde vor rămâne în carantină alte 14 zile.

Peste 350 de pasageri aflaţi la bordul Diamond Princess au fost testaţi pozitiv cu coronavirus, printre aceştia numărându-se 24 de australieni.

„Pentru cei peste 200 de australieni care vor reveni în Australia, va fi necesară instaurarea unei perioade de alte 14 zile de carantină la sosirea în Darwin”, a declarat Morrison presei, în Melbourne.

Morrison a precizat că la bordul aeronavei Qantas Airways va exista spaţiu pentru un număr nespecificat de cetăţeni neozeelandezi aflaţi pe vasul de croazieră. Aceşti pasageri vor fi transferaţi în Noua Zeelandă după sosirea în Darwin, a adăugat premierul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!