SUA se confruntă cu al treilea val al pandemiei de Covid-19. Statele în care s-ar putea impune carantina
În Statele Unite, din California și până în Alabama ori New York, statele americane se confruntă deja cu al treilea val al pandemiei.
Spitalele sunt deja pline ori pe punctul de a se umple, iar autoritățile locale se văd silite să revină la carantină.
Asta agravează însă necazurile pentru cei care și-au pierdut stabilitatea financiară. În prag de sărbători, în fața băncilor de alimente se formează cozi uriașe încă de la miezul nopții, cu multe ore înainte de deschidere.
20 de milioane de oameni care locuiesc în sudul Californiei sunt de ieri în "lockdown" pentru a reduce presiunea asupra spitalelor. Conform măsurilor, instituite prin ordinul guvernatorului Gavin Newsom, atunci când 85% din paturile de la terapie intensivă sunt ocupate, localnicii trebuie să rămână acasă și mai toate afacerile sunt închise.
Și în nordul statului, locuitorilor din San Francisco li s-a cerut să stea în case. În acest moment, 10 mii de californieni sunt spitalizați cu forme serioase ori severe de COVID.
Un pericol similar îi paște și pe locuitorii statului New York. Tocmai când în metropola de pe Coasta de Est s-au redeschis școlile, guvernatorul statului a venit cu vești proaste.
Andrew Cuomo, guvernator New York: „Dacă nu readucem sub control rata de infectare și aglomerăm spitalele, va trebui să revenim la carantină. Dacă media pe 7 zile a spitalizărilor ne indică faptul că în trei săptămâni rămânem fară locuri în spitale, închidem totul.”
Experții se tem că perioada Crăciunului și a Anului Nou va înrăutăți și mai mult situația.
Anthony Fauci: „Nu doar în statul New York, dar și oricare alt stat cu probleme similare, fară măsuri decisive de încetinire a răspândirii, mijlocul lunii ianuarie va o perioadă întunecată.”
În New York sunt internați 4.600 de bolnavi de COVID, un număr dublu față de situația din 18 noiembrie.
Pe de altă parte, săptămâna aceasta este prevăzut termenul limită pentru votarea în Congres a unui nou pachet de ajutor financiar vital de 908 de miliarde de dolari.
4 din 10 oameni care apelează în aceste zile la băncile de alimente n-au mai făcut-o niciodată înainte de pandemie.