SUA: Rusia este în urmă cu două săptămâni cu planul de cucerire a Donbasului și a sudului țării

×
Codul embed a fost copiat

În Ucraina sfârtecată de bombe, se dau lupte crâncene lângă Harkov, anunță guvernatorul regiunii, însă armata țării a reușit să recucerească unele sate din zonă.

În tot acest timp, potrivit agenției Tass, autoritățile de ocupație din Herson îi vor cere lui Vladimir Puti alipirea acestui teritoriu la Federația rusă. Pe de alta parte, așa cum Mariupolul a devenit simbolul rezistenței ucrainene, buncărele subterane ale oțelăriei, Zaporij-stal, ar putea salva mii de oameni.

Rusia este în urmă cu două săptămâni cu planul de cucerire a Donbasului și a sudului țării, susţine un înalt oficial american. Dar se dau lupte crâncene în multe zone ale regiunii. Forţele ucrainene reuşesc să ţină piept asaltului ruşilor, ba chiar au reuşit să recucerească unele sate.

Forțele armate ale ţării noastre ne-au oferit tuturor vești bune din regiunea Harkov. Ocupanții sunt îndepărtaţi treptat din Harkov”, a spus președintele Zelenski.

O mamă şi-a reîntâlnit fiul, poliţist, după ce luptele de pe linia frontului i-au ţinut despărţiţi 74 de zile.

Citește și
Reședința lui Vladimir Putin de la Marea Neagră a fost demolată. Motivul care a stat la baza acestei decizii

Localnicii ne-au spus că trupele rusești şi-au dat jos steagurile și au fugit. A mai rămas doar unul, este acolo, în turn”, a spus un comandant.

În apropierea unui sat recucerit de forțele ucrainene au rămas mașinile distruse dintr-un convoi de refugiați.

Noi luptăm lângă Izium, unde am distrus deja 3-4 tancuri inamice”, o spune un ucrainean - de profesie programator, înainte de război, care a fost lunetist în primele săptămâni după invazia rusă. Dar, acum are propriul lui tanc. Poreclit Bunny, iepuraşul, e un vehicul rusesc pe care l-a găsit abandonat în câmp, în luna martie. L-a reparat și l-a aruncat din nou în luptă.

Totuși: „Mulți dintre soldaţii ucraineni aflaţi pe această linie a frontului se tem că forţele ruseşti nu şi-au artătat încă adevărata putere de distrugere, dar se așteaptă să afle în această săptămână”, raportează un corespondent CNN.

„Bombardamentul a durat aproximativ 10 minute. Suntem la doar 500 de metri de Azovstal. Exploziile au fost atât de puternice încât am simțit pământul zguduindu-se sub noi”, a transmis un corespondent CGTN.

Combinatul siderurgic de la Mariupol a devenit un simbol al rezistenței ucrainene în acest război. Iar fotografiile soldaților răniţi din subterane sunt mărturie a stoicismului, dar şi a dramatismului. În buncăre încă mai țin steagul sus câteva sute de combatanți din regimentul Azov.

Avem pierderi grele. Fiecare zi ar putea fi ultima pentru noi. Avem resurse tot mai puţine, ceea ce înseamnă că ne pândeşte moartea iminentă. Am putea fi capturaţi de inamici, ceea ce ar însemna tot sfârşitul pentru noi”, a declarat locotenentul regimentului Azov.

La fel ca Azovstal, o altă oțeălarie, cea din Zaporijie, poate deveni o redută a rezistenței și un loc de refugiu pentru sute de civili.

Acolo există 16 buncăre subterane. Unul a fost vizitat de jurnalistii de la AFP. Se află la 10 metri sub pământ și este protejat de o ușă blindată care rezistă exploziilor puternice. Într-o sală mare încap până la 600 de oameni. În subterane sunt rezerve de apă și alimente, toalete și sobe cu lemne. Putem rămâne în adăposturi multă vreme - spune un angajat al oțelăriei.

Asemeni tunelurilor subterane de la Azovstal, și cele din Zaporijtal au fost construite la sârșitul anilor 30, între cele două războaie mondiale. Au fost concepute astfel încăt să poată adăposti sute, dacă nu mii de oameni.

Războiul a trecut și pe la Zaporijie, dar acest combinat siderurgic nu a fost cucerit de invadatorii ruși. Ba chiar luna trecută a fost reluată, în parte, producția de oțel.

Ucrainenii pregătesc poziții de apărare și în zona Nikolaev, pe frontul din sud. Sunetele războiului se împletesc, uneori, cu sunetul muzicii. Un pian a supraviețuit miraculos într-o școală bombardată, dintr-un sat aflat pe linia frontului.

Ruşii nu câştigă, ucrainenii nu câştigă, suntem într-o oarecare măsură în impas”, a declarat directorul Agenției de Informații pentru Apărare.

Cum vor evolua lucrurile?

Evaluarea noastră este că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în cursul căruia intenţionează să atingă şi alte obiective, dincolo de Donbas. Şi anume să consolideze controlul culoarului terestru stabilit de la Crimeea spre Donbas, ocuparea Hersonului, care se află mai la nord, cu controlul resurselor de apă pentru Crimeea. De asemenea, vedem indicii că forţele ruse vor să extindă legătura terestră cu Transnistria”, a declarat un oficial al Apărării.

Între timp, luptele continuă şi pe Insula Șerpilor, a transmis Ministerul britanic al Apărării, spunând că Rusia încearcă să își întărească garnizoana de acolo, în ciuda atacurilor repetate ale ucrainenilor.

Articol recomandat de sport.ro
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Citește și...
Putin ar fi ordonat propagandei să-i pregătească pe ruși de o înfrângere. Deja sunt voci care anunță eșecul pe front
Putin ar fi ordonat propagandei să-i pregătească pe ruși de o înfrângere. Deja sunt voci care anunță eșecul pe front

Regimul lui Vladimir Putin ar fi ordonat presei de propagandă de la Moscova să mute atenția publicului de la temele sale favorite către aceea că Rusia are de înfruntat în Ucraina „toate țările UE și NATO”.

Recomandări
Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă cu substanțele care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog
Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă cu substanțele care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog

Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă a substanțelor active care pot influența capacitatea de a șofa și una a medicamentelor care conțin aceste substanțe. Mai ales ca multe dintre pilule pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog.

Scoaterea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă rupe coaliția PSD-PNL. USR încearcă să profite și plusează cu moțiunea
Scoaterea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă rupe coaliția PSD-PNL. USR încearcă să profite și plusează cu moțiunea

Scandalul provocat de scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă a aprins mai rău spiritele în coaliția de guvernare.

Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice de TASS
Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice de TASS

Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Informația a fost confirmată de ministerul rus al Apărării, care a anunțat că unitățile mobile de lansare a rachetelor au fost dislocate în teren pentru misiuni de pregătire.