SUA, pregătite să apere interesele Coreei de Sud și Japoniei. „Indiferent de situație”

Ultima actualizare: 21-12-2019 14:46
pentagon
AFP

În apropierea ultimatumului stabilit de Phenian pentru Washington, la finalul anului, Pentagonul s-a declarat vineri „pregătit, indiferent de situaţie”, să apere interesele SUA, ale Coreei de Sud şi ale Japoniei, relatează AFP.

„Coreea de Sud este unul dintre locurile din lume în care am menţinut întotdeauna un grad înalt de pregătire” a trupelor, a indicat şeful statului-major american, generalul Mark Milley, în cadrul unei conferinţe de presă.

Alianţa armatelor sud-coreeană, japoneză şi americană este „solidă ca piatra”, a dat asigurări responsabilul american.

„Alianţa este pregătită să apere interesele Coreei de Sud, ale Japoniei şi ale SUA în orice moment. Este cazul de ceva timp şi este cazul astăzi”, a subliniat el.

Responsabilul militar a refuzat să precizeze dacă SUA au reperat mişcări în Coreea de Nord, sugerând un nou test cu rachete cu rază lungă de acţiune.

„Nu discutăm informaţii, semne sau lucruri de genul acesta. Suntem gata, indiferent de situaţie”, a spus generalul Mark Milley.

La rândul său, secretarul Apărării, Mark Esper, şi-a exprimat speranţa că negocierile dintre Statele Unite şi regimul de la Phenian „se pot relua” şi că cele două ţări „rămân pe calea diplomatică”.

Phenianul a făcut în ultimele săptămâni o serie de declaraţii vehemente şi a stabilit un ultimatum pentru Washington la sfârşitul anului, promiţând, în absenţa unor progrese în discuţiile lor, un „cadou de Crăciun” plin cu ameninţări.

După o apropiere dramatică în 2018, negocierile sunt în impas de la eşecul summitului de la Hanoi, din februarie, între Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.

SUA solicită Coreei de Nord să renunţe imediat la tot arsenalul său nuclear, în timp ce Phenianul cere ridicarea rapidă a cel puţin unei părţi a sancţiunilor internaţionale care sufocă economia nord-coreeană.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO