SUA nu vor prelungi o scutire care îi permite Rusiei să-şi plătească datoria în dolari
Statele Unite ”probabil” că nu vor prelungi scutirea de la sancţiuni occidentale care a permis Rusiei să continue temporar să-şi plătească datoria în dolari - şi să scape astfel unei intrări în incapacitate de plată.
Statele Unite ”probabil” că nu vor prelungi scutirea de la sancţiuni occidentale care a permis Rusiei să continue temporar să-şi plătească datoria în dolari - şi să scape astfel unei intrări în incapacitate de plată -, avertizează Janet Yellen
”Atunci când am impus pentru prima oară sancţiuni Rusiei, am creat o scutire (...) şi ne aşteptam ca ea să fie limitată în timp”, a declarat secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen, într-o conferinţă de presă, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Finanţelor din cadrul G7 în Germania, relatează AFP.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”Cred că probabil licenţa va fi lăsată să expire”, a anunţat ea, precizând că ”nu s-a luat încă o decizie finală” în acest subiect.
Această scutire expiră, potrivit reglementării sancţiunilor, la 25 mai.
Aflată în vigoare de la începutul sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, ca represalii faţă de Războiul din Ucraina, această scutire permite Moscovei să-şi ramburseze datoria, potrivit News.ro.
Ea a fost decisă de către Washington cu scopul de a ”permite să aibă loc o tranziţie ordonată şi ca investitorii să-şi poată vinde titlurile”, potrivit lui Janet Yellen.
Rusia nu mai poate, în schimb, să-şi ramburseze datoria cu dolari pe care-i deţine în bănci americane, în cadrul sancţiunilor consolidate, impuse de către Statele Unite la 5 aprilie.
Data-limită de 25 mai intervine cu două zile înantea viitorului termen de plată al Moscovei, care vizează dobânzi în sumă de 100 de milioane de euro la două obligaţiuni, dintre care una nu poate fi plătită în ruble în mod explicit.
Rusia ar putea, astfel, să se confrunte cu riscul unei intrări în incapacitate de plată (default).