SUA isi continua planul. Americanii instaleaza un scut antiracheta in Turcia, sa se apere de Iran

Dată publicare: 15-09-2011 11:14
Dată actualizare: 31-10-2012 18:37


Racheta

Ministerul turc de externe a anuntat ca NATO va amplasa in Turcia un scut antiracheta, capabil sa monitorizeze activitatea balistica a vecinilor. Culmea este ca in urma cu doar cateva zile Iranul a avertizat ca o astfel de constructie va genera tensiune.

Mai exact, Iranul este de parere ca o astfel de baza militara in Turcia nu va face altceva decat sa "escaladeze tensiunile regionale", scriu jurnalistii de la Forbes.

Turcia a insistat insa ca acest scut nu vizeaza nicio tara anume, iar reprezentantii guvernamentali au evitat sa pronunte numele Iranului in declaratia lor oficiala.

Turcia a fost de acord sa gazduiasca aceasta instalatie militara, care face parte din reteaua NATO, precizand ca va fi intarita nu numai capacitatea de aparare a Organizatiei Nord-Atlantice, ci si pe cea a statului turc.

"In acest context, au fost finalizate detaliile legate de legislatie si locul de amplasare, astfel ca un centru militar din Kurecik va fi destinat bazei NATO" - a precizat purtatorul de cuvant al ministerului de externe, Selcuk Unal.

Kurecik se afla in provincia Malatya si se intinde pe o suprafata de aproximativ 700 de kilometri, la vest de frontiera cu Iranul.

In septembrie, purtatorul de cuvant al Pentagonului, colonelul Dave Lapan, a declarat ca spera ca acest radar balistic sa fie instalat pana la sfarsitul anului.

Anuntul facut de Turcia vine la numai o zi dupa ce "Romania a semnat un acord crucial cu Statele Unite, in privinta amplasarii unui scut antiracheta, despre care presedintele Traian Basescu a spus ca va asigura atat securitatea SUA, cat si a Europei" - mai scriu cei de la Forbes

Sursa: Forbes


VIDEO PROTVPLUS.RO