SUA, în alertă. Unele dintre submarinele nucleare ale Rusiei operează în apropierea coastelor americane
Liderii militari americani au avertizat că submarinele rusești din clasa Severodvinsk s-ar afla în apropierea coastelor americane.
Deși Rusia dă semne că se chinuie pe frontul din Ucraina, se pare că forța sa navală, de această dată fiind vorba despre temutele sale submarine, îi îngrijorează atât pe comandanții americani, cât și pe cei din NATO.
Submarinele fac parte din procesul de modernizare navală a Rusiei, în special cele din clasa Severodvinsk, despre care oficialii americani spun că sunt greu de detectat și capabile să lovească ținte importante din Europa și SUA.
În pofida pierderii, în aprilie, a distrugătorului cu rachete ghidate Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre, în aprilie, marina rusă rămâne "în mare parte intactă" și continuă "să facă ceea ce am văzut mereu" că face, a declarat contraamiralul Michael Studeman, comandantul Biroului de informații navale, la un eveniment al Alianței pentru informații și securitate națională la 11 ianuarie, potrivit Business Insider.
"Dar ei au capacități mai avansate cu SSGN-ul lor Severodvinsk (un submarin care transportă și lansează ghidate cu propulsie nucleară – n.r.). Există trei dintre aceste submarine în prezent și vor construi mai multe", a spus Studeman.
Rusia intenționează să construiască nouă submarine din clasa Severodvinsk, pe care le numește clasa Yasen, și ar putea adăuga altele în viitor. Aceste submarine sunt "foarte, foarte avansate", au "capacități multi-misiune" și sunt din ce în ce mai active, a adăugat Studeman.
Submarinele rusești, prezente în Atlantic, dar și în Pacific
"Au început să patruleze în Atlantic, ținând Statele Unite în pericol în unele dintre zonele lor de patrulare, iar recent au mutat unul în Pacific. Așadar, va exista o provocare cu două flancuri pentru Statele Unite în încercarea de a urmări și de a trage la răspundere unde se află aceste submarine și ce fac", a adăugat Studeman.
Comentariile lui Studeman au fost preluate de generalul Glen VanHerck, șeful Comandamentului nordic al SUA și al NORAD, care în octombrie a avertizat cu privire la prezența tot mai mare a submarinelor de clasă Severodvinsk în largul coastelor americane.
"Ceea ce a fost o amenințare episodică la adresa țării, de obicei în toamnă și în perioada de iarnă, va deveni o amenințare persistentă și apropiată", a declarat VanHerck la Conferința Asociației Armatei SUA din 11 octombrie.
VanHerck a declarat în trecut că submarinele din clasa Severodvinsk reprezintă o mare motiv de îngrijorare, descriindu-le ca fiind "egale" cu cele americane.
Activitatea tot mai intensă a acestor submarine în Atlantic și Pacific înseamnă că acestea "vor fi o amenințare persistentă și apropiată, capabilă să transporte un număr semnificativ de rachete de croazieră de atac terestru care pot amenința patria noastră în prezent", a declarat VanHerck.
Construite cu oțel cu magnetism redus
Construcția primului submarin din clasa Severodvinsk a început în 1993. Acesta a intrat în serviciu la sfârșitul anului 2013. De atunci, al doilea și al treilea submarin, Kazan și Novosibirsk, au intrat în serviciu, iar al patrulea, Krasnoyarsk, este în curs de testare pe mare.
Pe lângă propulsia nucleară, submarinele din clasa Severodvinsk au o tehnologie avansată de silențiozitate și sunt construite cu oțel cu magnetism redus, ceea ce le face mai greu de detectat. Acestea sunt înarmate cu torpile, precum și cu rachete de croazieră anti-navă și de atac terestru care pot fi lansate pe verticală.
De asemenea, au o serie de îmbunătățiri, inclusiv o nouă tehnologie de amortizare și un reactor nuclear mai silențios.
Posibilitatea de a ataca ținte pe uscat cu rachete de croazieră este una relativ nouă pentru submarinele rusești. Acestea au demonstrat-o în trecut, lansând rachete de croazieră Kalibr asupra unor ținte ISIS în Siria, fapt ce i-a surprins pe unii oficiali americani.
Aceste capacități au stârnit îngrijorare în rândul oficialilor occidentali. Principala lor temere este că submarinele din clasa Severodvinsk ar putea sta la pândă în largul coastelor lor și ar putea ataca cu rachete de croazieră infrastructuri vitale, cum ar fi porturile și aerodromurile necesare pentru reaprovizionare și întăriri.