SUA, după ce au atacat baze din Siria și Irak: Nu vrem război cu Iranul, dar nu putem tolera atacuri asupra trupelor noastre!
Statele Unite au bombardat, vineri-noapte, cu muniții de mare precizie 85 de ținte din Siria și Irak, asociate regimului de la Teheran. Este vorba de represalii după atacul cu dronă care a ucis 3 soldați americani într-o bază din Iordania.
Potrivit unor surse de la Damasc și Bagdad, raidurile americane s-ar fi soldat cu 34 de victime.
Nu vrem război cu Iranul, dar nu putem tolera atacuri asupra trupelor noastre, a explicat Casa Albă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bombardierele americane au vizat centre de comandă și de informații, depozite de drone și de rachete care aparțin Gărzilor revoluționare iraniene și milițiilor susținute de Teheran.
Jon Gambrell, Associated Press: „S-a folosit bombardiere B-1b Lancer, aparate cu raza lungă de acțiune, care au decolat din SUA. Pot duce cantități mari de muniții și lovi o zonă amplă.”
John Kirby: „Țintele au fost alese cu grijă pentru a evita victimele civile și având ca temei dovezi irefutabile că fuseseră implicate în atacuri asupra trupelor americane din regiune. Statele Unite nu vor război cu Iranul ori conflict extins în Orientul Mijlociu. Dar, așa cum președintele Biden a spus limpede, în timpul și locul alese de noi, nu vom ezita să ne apărăm oamenii și să cerem socoteală celor care atacă americani. Am început în această seară, dar nu ne vom opri aici.”
David Sanger, The New York Times: „(Țintele) au avut o groază de semne că loviturile sunt pe țeavă. Deci, aproape cu siguranță, și-au evacuat oamenii din locurile respective. Într-un fel, chiar pot considera raidurile drept o victorie: sunt suficient de importante încât să vrea americanii să le lovească.”
Nu întâmplător, atacurile au fost executate chiar în momentul în care, la Washington, erau repatriate trupurile celor trei soldați, uciși duminică trecută de o dronă într-o bază americană din nord-estul Iordaniei.
Se pare că apărarea antiaeriană nu a interceptat drona ostilă deoarece aparatul fără pilot a fost confundat cu o dronă proprie care revenea în bază.
La ceremonie au fost prezenți președintele Biden și prima doamnă, care au avut astfel să onoreze sacrificiul celor 3 militari.
David Sanger, The New York Times: „Nu ne putem permite să lăsăm nepedepsite atacuri împotriva americanilor, mai ales când se lasă cu victime. Dar nici nu te poți amăgi că asta rezolvă problema. De fapt asta e dificultatea cu care se confruntă SUA: n-au avut de ales, era musai să riposteze, dar nici nu-și fac iluzii că asta va pune capăt atacurilor.”
Multe voci republicane de la Washington consideră că bombardamentele vin prea târziu și sunt prea limitate pentru a avea un impact semnificativ asupra regimului de la Teheran.