SUA au lansat lovituri asupra unor miliţii pro-iraniene din Irak şi Siria, după atacarea militarilor americani din Iordania

atac sua irak

SUA au lansat vineri lovituri aeriene asupra unor ţinte din Irak şi Siria, relatează Reuters şi CNN.

Armata americană a precizat într-un comunicat că a lovit diverse ţinte, inclusiv centre de comandă şi control, rachete şi depozite de drone, precum şi instalaţii logistice şi de aprovizionare cu muniţie.

Atacurile au lovit peste 85 de ţinte şi s-au folosit peste 125 de muniţii.

Presa de stat siriană a declarat vineri că o "agresiune americană" asupra unor situri din zonele deşertice siriene şi de la graniţa dintre Siria şi Irak s-a soldat cu un număr de morţi şi răniţi.

Loviturile au avut loc la doar câteva ore după ce preşedintele Joe Biden şi liderii Pentagonului au asistat la aducerea acasă, la baza aeriană Dover din Delaware, a rămăşiţelor pământeşti ale celor trei soldaţi americani ucişi în atacul din Iordania de duminica trecută.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Comandamentul Central al SUA a confirmat într-o declaraţie că au fost efectuate lovituri aeriene în Irak şi Siria "împotriva Forţei Quds a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran (IRGC) şi a grupărilor de miliţie afiliate".

"Forţele militare americane au lovit peste 85 de ţinte, cu numeroase avioane, inclusiv bombardiere cu rază lungă de acţiune, care au decolat din Statele Unite. Loviturile aeriene au folosit peste 125 de muniţii de precizie", a detaliat comunicatul Comandamentului Central al SUA.

Bombardierele B-1 - bombardiere grele cu rază lungă de acţiune, care pot desfăşura arme de precizie şi non-precizie - au fost folosite în cadrul operaţiunilor, a declarat un oficial al apărării pentru CNN.

"Facilităţile care au fost lovite au inclus operaţiuni de comandă şi control, sedii, centre de informaţii, rachete şi proiectile şi depozite de vehicule aeriene fără pilot la bord, precum şi facilităţi logistice şi lanţuri de aprovizionare cu muniţii ale grupurilor de miliţie şi ale sponsorilor lor din IRGC, care au facilitat atacurile împotriva forţelor SUA şi ale Coaliţiei", a adăugat comunicatul Comandamentului Central al SUA.

Lovitura de răspuns a SUA vine după un atac mortal asupra unei baze militare din Iordania în care au murit trei soldaţi americani şi alte aproape 40 de persoane au fost rănite

Potrivit oficialilor americani citaţi de presa occidentală, aceste lovituri ar fi doar primele dintr-un răspuns mai amplu, pe mai multe niveluri, al administraţiei preşedintelui Joe Biden după atacurile din weekend, care au fost efectuate de militanţi susţinuţi de Iran.

Deşi loviturile americane nu au vizat nicio locaţie din Iran, este posibil ca acestea să sporească îngrijorarea cu privire la tensiunile din Orientul Mijlociu, care au luat amploare în urma războiului de peste trei luni dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas din Gaza.

Oficialii au semnalat că este probabil ca aceste lovituri să fie mai semnificative decât atacurile anterioare asupra miliţiilor susţinute de Iran din ultimele săptămâni, care s-au concentrat în principal asupra depozitelor de arme sau a facilităţilor de antrenament.

Administraţia Biden a semnalat că ar putea exista acţiuni suplimentare în zilele următoare, iar secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că răspunsul SUA va fi "pe mai multe niveluri".

"Avem capacitatea de a răspunde de mai multe ori, în funcţie de situaţie", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la Pentagon. "Ei au o mulţime de capacităţi. Eu am mult mai multe", a adăugat Austin referindu-se la miliţiile susţinute de Iran.

Biden a fost supus unor presiuni din ce în ce mai mari pentru a răspunde la moartea soldaţilor într-un mod care să oprească definitiv atacurile miliţiilor. Militanţii susţinuţi de Iran au vizat de peste 160 de ori, începând din octombrie, facilităţi militare americane din Irak şi Siria, iar mai mulţi congresmeni republicani au cerut ca SUA să lovească direct în interiorul Iranului pentru a trimite un mesaj clar. Dar oficialii administraţiei au fost clari că orice răspuns va fi proporţional, pentru a nu escalada şi mai mult lucrurile în regiune.

"Nu căutăm un război cu Iranul. Nu căutăm un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu", a declarat luni pentru CNN John Kirby, coordonatorul comunicaţiilor strategice pentru Consiliul de Securitate Naţională.

Miercuri, Casa Albă a declarat că este de părere că în spatele atacului cu dronă din Iordania se află un grup de militanţi numit Rezistenţa Islamică din Irak.

Începând din octombrie, armata americană a efectuat mai multe lovituri care au vizat depozitele de arme ale miliţiilor pro-iraniene din Irak şi Siria, dar niciuna dintre aceste lovituri nu i-a descurajat pe militanţi. În cele peste 160 de atacuri ale lor, militanţii au rănit peste 120 de membri ai serviciilor americane din întreaga regiune.

Iranul a petrecut ani de zile investind în aceste grupuri regionale fidele, cunoscute informal sub numele de "axa rezistenţei", furnizându-le bani, arme şi pregătire militară, în timp ce Teheranul a încercat să îşi extindă influenţa în Orientul Mijlociu şi să preseze Statele Unite să se retragă din regiune.

Totuşi, niciunul dintre celelalte atacuri ale grupurilor pro-iraniene, începând din octombrie, nu a dus la moartea unor membri ai serviciilor americane. Atacul de duminică din Iordania a marcat o escaladare semnificativă la care Biden şi echipa sa de securitate naţională au considerat că sunt obligaţi să răspundă în forţă.

Şi Iranul a declarat în mod repetat, la nivel oficial, că nu caută un conflict. Chiar vineri, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că ţara sa nu va iniţia un război, dar că va "răspunde cu fermitate" agresorilor. "Am spus de multe ori că nu vom începe niciun război; dar dacă o ţară sau o forţă opresivă vrea să ne intimideze, Republica Islamică Iran va răspunde cu fermitate", a declarat el într-un discurs televizat rostit în provincia Hormozgan din sudul Iranului.

Cu toate acestea, au existat mesaje contradictorii din partea miliţiilor. Ca un semn al unui posibil efort de a calma tensiunile, militaţia Kataib Hezbollah - care ar face parte din mişcarea Rezistenţa Islamică din Irak - a anunţat marţi suspendarea operaţiunilor sale militare împotriva forţelor americane din regiune. "Anunţăm suspendarea operaţiunilor militare şi de securitate împotriva forţelor de ocupaţie (trupele americane) - pentru a preveni o problemă adusă guvernului irakian", a declarat Kataib Hezbollah într-un comunicat. "Vom continua să ne apărăm poporul din Gaza în alte moduri şi le recomandăm curajoşilor mujahedini din Brigăzile Libere Hezbollah să treacă la o apărare pasivă (temporar) dacă are loc vreo acţiune americană ostilă la adresa lor", a transmis miliţia pro-iraniană.

Însă vineri, liderul unui alt grup militant, Al-Nujaba, Akram Al-Kaabi, a declarat că va continua să atace ţinte americane.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Posibilul vicepreședinte al lui Trump, criticat aspru, după ce a recunoscut că și-a ucis animalul. „Am urât acel câine”
Posibilul vicepreședinte al lui Trump, criticat aspru, după ce a recunoscut că și-a ucis animalul. „Am urât acel câine”

Conservatorii au condamnat-o pe guvernatoarea din Dakota de Sud  și posibila contracandidată a lui Trump, Kristi Noem, după ce a recunoscut că a omorât atât un câine „imposibil de dresat”.

 

Biden a mărturisit că a luat în considerare să se sinucidă după ce soția și fiica lui au murit într-un accident
Biden a mărturisit că a luat în considerare să se sinucidă după ce soția și fiica lui au murit într-un accident

Președintele american Joe Biden a vorbit deschis despre o perioadă grea a vieții sale și despre ce a îndurat după ce soția și fiica sa au murit într-un accident de mașină.

Răsturnare de situație în cazul morții lui Navalnîi. Nu Putin ar fi ordonat uciderea opozantului
Răsturnare de situație în cazul morții lui Navalnîi. Nu Putin ar fi ordonat uciderea opozantului

Serviciile secrete americane consideră că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Aleksei Navalnîi, principalul critic al regimului de la Kremlin, informează presa de peste Ocean.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.