SUA, ingrijorate de "slabirea statului de drept" si de "evolutia politica dezamagitoare" din Ungaria


Ultimul update: Luni 27 Octombrie 2014 07:06
Data publicarii: Vineri 24 Octombrie 2014 20:05
Categorie: Stiri externe
Viktor Orban

Statele Unite au denuntat vineri "evolutia politica dezamagitoare" a Ungariei condusa de Guvernul Viktor Orban, exprimand "preocupare" in legatura cu "modificarea climatului politic" la Budapesta.

"Evolutiile sunt dezamagitoare si, in calitatea de aliati, suntem preocupati de viteza acestor evolutii", a declarat Andre Goodfriend, insarcinatul cu afaceri al ambasadei Statelor Unite din Ungaria, scrie AFP, ciatata de Mediafax.

"Statele Unite sunt ingrijorate de modificarea climatului politic, de slabirea statului de drept, de atacurile impotriva societatii civile si de lipsa de transparenta", a adaugat diplomatul american.

Andre Goodfriend, atasatul cu afaceri al ambasadei americane din Budapesta, a fost convocat saptamana trecuta la Ministerul ungar de Externe, pe fondul informatiilor privind presupuse presiuni ale Statelor Unite in cazul unei investigatii care vizeaza companii americane din Ungaria.

Tensiunile bilaterale au izbucnit in contextul in care autoritatile ungare ancheteaza presupuse fraude fiscale comise de companii si organizatii americane.

Potrivit publicatiei Napi Gazdasag, in replica, Statele Unite au interzis, invocand suspiciuni de coruptie, accesul pe teritoriul american unor sefi ai agentiilor de verificare din Ungaria, Guvernul de la Budapesta denuntand presiuni.

Partidul Fidesz, aflat la putere in Ungaria, a anuntat ca tentativele de exercitare de presiuni asupra autoritatilor ungare sunt inadmisibile.

"Grupul parlamentar Fidesz se asteapta ca autoritatile ungare sa continue in mod obiectiv verificarile in toate cazurile, inclusiv in privinta problemelor fiscale semnalate la organizatii afiliate Statelor Unite", potrivit unui comunicat oficial.

In acest context, diplomatul american a explicat ca sanctiunile nu au legatura cu investigatiile din Ungaria, avertizand ca tensiunile bilaterale generate de coruptia din sistemul public ungar ar putea obstructiona colaborarea in calitatea de aliati.

La inceputul lunii octombrie, Budapesta a reactionat la critici formulate de Victoria Nuland, subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Europene si Euroasiatice, dand asigurari ca Budapesta respecta libertatile si restul valorilor democratice.

Ungaria a facut eforturi intense pentru libertate si pentru inlocuirea dictaturii cu democratia, a afirmat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, reactionand la declaratiile Victoriei Nuland.

Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Europene si Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat liderii central-europeni care profita de apartenenta la UE si NATO dar ignora valorile democratice, denuntand si protejarea oficialilor corupti de urmarirea judiciara, fara a nominaliza vreo tara.

Intr-un discurs rostit la Washington pe 3 octombrie, in cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), Nuland a amintit ca in urma cu 25 de ani, in Europa Centrala, "cetatenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit institutii puternice si independente, o societate civila si o presa vibranta".

"Au reformat economiile tarilor lor, au stabilizat moneda, privatizand industriile ineficiente, au deschis piata muncii si au permis accesul investitorilor straini. Pe scurt, au restabilit democratia liberala in inima continentului. Si le-au demonstrat scepticilor ca se inseala. Aderand in valuri succesive la NATO, ei au extins granitele familiei noastre euroatlantice", a explicat oficialul american.

Salutand aceasta evolutie, Nuland a avertizat insa ca, in prezent, aceasta alegere este amenintata atat la nivel extern, cat si intern. In privinta luptei externe, Nuland s-a referit la criza ucraineana si la amenintarea venita din partea gruparii teroriste Stat Islamic, subliniind unitatea de care au dat dovada tarile aliate. Nuland s-a referit si la lupta de protejare a democratiei, la nivel intern.

"La fel cum lucram impreuna pentru a apara valorile noastre la nivel extern, trebuie sa le fortificam si la nivel intern. In Europa Centrala de astazi, as spune ca amenintarile interne la adresa democratiei si libertatii sunt la fel de ingrijoratoare. In aceasta regiune, cele doua cancere, regresul democratic si coruptia, ameninta visul pentru care atat de multe persoane au muncit incepand din 1989. Si vedem lideri din regiune care, in timp ce culeg beneficiile apartenentei la NATO si UE, par sa fi uitat valorile pe care se bazeaza aceste institutii", a afirmat oficialul american.

"Asa ca astazi ii intreb pe acesti lideri: Cum puteti dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, in timp ce ziua promovati 'democratia neliberala', incurajati nationalismul, impuneti restrictii presei sau demonizati societatea civila? Pun aceeasi intrebare si in legatura cu cei care protejeaza oficialii corupti de urmarirea judiciara, evitand Parlamentul atunci cand este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenta tarilor lor de o sursa de energie in pofida politicii declarate de diversificare", a adaugat Nuland.

Oficialul american a precizat ca tarile din Europa Centrala trebuie sa ramana vigilente.

"Putem fi puternici doar protejand pluralismul politic, societatea civila si dreptul de contestare in interiorul granitelor noastre, doar atunci cand guvernele noastre sunt curate, transparente si responsabile in fata poporului in slujba caruia se afla", a conchis oficialul american.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO