SUA au vândut 84 de rachete unei țări din Orientul Mijlociu. Suma uriașă primită în schimb

Ultima actualizare: 29-05-2020 07:23
rachetă patriot
Getty

Statele Unite au anunţat joi aprobarea vânzării a 84 de rachete Patriot de ultimă generaţie către Kuweit, precum şi a unui set de echipamente destinate modernizării sistemelor anti-rachetă ale emiratului.

În total, acestea au costat 1.425 miliarde de dolari, informează AFP, citată de Agerpres.

Vânzarea va ajuta la "consolidarea securităţii unui aliat major din afara NATO, care este un factor important al stabilităţii politice şi al progresului economic în Orientul Mijlociu", a informat Departamentul de Stat într-un comunicat.

”Rachetele Patriot PAC-3 vor îmbunătăţi capacitatea Kuweitului de a răspunde ameninţărilor actuale şi viitoare şi de a asigura securitatea infrastructurii sale de petrol şi gaze", se mai arată în comunicat, o referire la raidurile din septembrie 2019 asupra instalaţiilor de petrol din Arabia Saudită atribuite Iranului de către administraţia de la Washington.

Cele 84 de rachete, 800 de milioane de dolari

 

Contractul pentru cele 84 de rachete de interceptare şi echipamentul acestora, fabricate de grupul american Lockheed Martin, este evaluat la 800 de milioane de dolari.

Un contract de întreţinere, instruire şi asistenţă tehnică, care va fi asigurat în special de Lockheed Martin şi de furnizorul de echipamente Raytheon, este evaluat la 425 milioane de dolari.

La acestea se adaugă un contract de reparaţie şi retur al echipamentelor mai vechi în valoare de 200 de milioane de dolari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO