SUA au importat zeci de milioane de mănuși medicale folosite din Asia. O parte ar fi ajuns în spitale: ”Aveau pete de sânge”

Ultima actualizare: 26-10-2021 10:53

Zeci de milioane de mănuși medicale folosite importate din Asia au fost puse în vânzare în Statele Unite, în plină pandemie.

 O parte dintre acestea erau curățate de sânge, înainte de a fi încărcate pe vapoare și trimise spre America, iar unele au ajuns la clienți, posibil și în spitale.

"O afacere de milioane de dolari, care a pus în pericol viețile oamenilor" - spun autoritățile americane, care au făcut investigații.

Totul a ieșit la iveală în urma unei investigații CNN care a durat mai multe luni și care arată că mai multe firme din Thailanda au trimis spre Statele Unite mănuși medicale folosite. Multe dintre ele urmau să ajungă în spitale și în cabinete medicale. Nu este exclus să fi și ajuns.

Tarek Kirschen, director V12 Health: ”Am început să primim telefoane de la clienți foarte supărați, care țipau la noi indignați. Erau mănuși folosite, spălate și reciclate. Nu știm de unde provin. Unele dintre ele erau murdare, unele aveau chiar pete de sânge”.

Peste 80 de milioane de mănuși folosite au ajuns în SUA

 Omul de afaceri respectiv spune că a sesizat autoritățile încă din februarie, după ce a început să primească plângeri de la clienți.

Însă transporturile cu mănuși sanitare la mâna a doua au continuat să vină din Asia, după cum arată ancheta jurnalistică.

Totul se întâmpla într-o perioadă în care lipseau produsele de protecție sanitară peste tot în lume, din cauza pandemiei de Covid.

Louis Ziskin, director AirQueen: ”Pentru mine, faptul că aceste companii nu au fost oprite în toată această perioadă este șocant”.

Cel puțin 28 de containere, cu peste 80 de milioane de mănuși medicale folosite, au ajuns în Statele Unite din Thailanda și nu se știe sigur câte dintre acestea ar fi putut ajunge în instituții medicale.

Mănușile folosite erau spălate

Douglas Stein, director companie importatoare: ”Se poate vedea felul în care au fost împachetate. Sunt pur și simplu îngrămădite, ca și cum cineva le-a îndesat cu mâna în cutii. Acestea au fost spălate, cu siguranță. Acestea sunt maro, decolorate. Este evident că aceste mănuși au fost spălate și uscate și și-au schimbat culoarea din cauza căldurii”.

Autoritățile tailandeze au reușit să depisteze doar una dintre firmele care exportau astfel de produse și să confiște marfa.

Scott McLean, reporter: Cum este posibil așa ceva?
Supattra Boonserm, agenția pentru hrană și medicamente din Thailanda: Își schimbau mereu sediul și creau o nouă companie fantomă. După ce se închidea una, deschideau alta în altă parte”.

După mai bine de 5 luni de la primele sesizări, autoritățile americane spun că au oprit punerea în vânzare a milioanelor de mănuși folosite care nu apucaseră să plece din depozitele din Statele Unite către clienți.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO