SUA au blocat ajutorul umanitar în Fâşia Gaza. De ce s-au opus americanii unei rezoluții a ONU

război, Israel, Gaza
Agerpres

SUA au recurs la dreptul de veto în cazul unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi cerut o suspendare a ostilităţilor dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas pentru a permite accesul ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.

SUA au respins o propunere iniţiată de Brazilia, care cerea coridoare umanitare, o pauză în lupte şi anularea ordinului Israelului prin care se cerea cetăţenilor din Gaza să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza, relatează The Guardian şi Reuters.

Textul, susţinut de 12 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, includea critici la adresa "crimelor teroriste odioase comise de Hamas" şi nu critica direct Israelul. Însă, miercuri, ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, s-a opus acestui text, pe motiv că nu menţiona dreptul Israelului la autoapărare.

Votul asupra textului redactat de Brazilia a fost amânat de două ori în ultimele două zile, în timp ce Statele Unite încearcă să intermedieze accesul ajutoarelor în Gaza.
Ambasadoarea SUA s-a declarat îngrozită şi întristată de pierderile de vieţi omeneşti, dar a adăugat că acţiunile Hamas au dus la criza umanitară. Ea a cerut, de asemenea, timp pentru a lăsa să se desfăşoare eforturile diplomatice ale preşedintelui Joe Biden, care miercuri a fost în Israel, potrivit News.ro.

"Suntem pe teren şi facem munca grea a diplomaţiei", a declarat ambasadoarea american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în faţa celor 15 membri ai Consiliului. "Credem că trebuie să lăsăm această diplomaţie să se desfăşoare. Da, rezoluţiile sunt importante. Şi da, acest Consiliu trebuie să se pronunţe. Dar acţiunile pe care le întreprindem trebuie să fie informate de faptele de pe teren şi să sprijine eforturile diplomatice directe. Acest lucru poate salva vieţi. Consiliul trebuie să facă acest lucru corect", a spus ea.

Citește și
Ultimele cuvinte ale unor români dispăruți în inundațiile din Spania: „Sunaţi la 112, nu scăpăm din asta”

Israelul a mulţumit SUA pentru că şi-a folosit dreptul de veto.

China s-a declarat şocată şi dezamăgită de veto-ul american, afirmând că "a fost de-a dreptul incredibil".

"Tocmai am fost din nou martori ai ipocriziei şi standardelor duble ale colegilor noştri americani", a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia. O rezoluţie redactată de Rusia care cerea o încetare a focului umanitară nu a trecut luni.

Rusia, ca şi Marea Britanie, s-a abţinut de la vot. Londra a motivat că proiectul de rezoluţie trebuie să fie mai clar în ceea ce priveşte dreptul Israelului la autoapărare şi că ignoră faptul că Hamas foloseşte civili nevinovaţi ca scuturi umane.

În schimb, doi membri ai G7 din Consiliu, Japonia şi Franţa, au susţinut moţiunea Braziliei.

Rusia a propus două amendamente la rezoluţia Braziliei prin care a cerut o încetare durabilă a focului şi încetarea atacurilor nediscriminatorii ale Israelului. Amendamentele sale, la care SUA de asemenea s-au împotrivit, au obţinut doar 6 şi 7 voturi, insuficiente pentru majoritatea necesară de 9 şi niciun veto.

Brazilia, actualul preşedinte al Consiliului de Securitate, şi-a petrecut ultimele trei zile încercând să negocieze o rezoluţie de încetare a focului echilibrată şi a susţinut că varianta sa de compromis este echilibrată, subliniind că învinuieşte Hamas pentru "acte de terorism odioase".

Moţiunea Braziliei a solicitat, de asemenea, "pauze umanitare pentru a permite accesul umanitar complet, rapid, sigur şi neîngrădit al agenţiilor umanitare ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al partenerilor lor de implementare, al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi al altor organizaţii umanitare imparţiale" şi încuraja crearea de "coridoare umanitare şi alte iniţiative pentru furnizarea de ajutor umanitar către civili".

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a criticat organismul ONU şi a acuzat ţările occidentale pentru că nu au reuşit să adopte rezoluţia pentru o pauză umanitară în timpul luptelor. "Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a devenit complet ineficient, a eşuat încă o dată să îşi îndeplinească responsabilităţile. Ţările occidentale, care nu lasă nicio piatră neîntoarsă atunci când vine vorba de drepturile şi libertăţile omului, nu au luat alte măsuri decât să pună gaz pe foc”, a scris Erdogan într-o postare pe reţelele sociale. El a adăugat că "atacul atroce" asupra spitalului Al-Ahli "a dus masacrul din Gaza la un alt nivel".
Este puţin probabil ca rezultatul acestui vot din Consiliul de Securitate să ajute eforturile diplomatice occidentale de a atrage Sudul global în ceea ce priveşte Ucraina, deoarece SUA şi, într-o măsură mai mică, Marea Britanie vor fi probabil acuzate de standarde duble în apelurile lor pentru ca Rusia să respecte dreptul umanitar, comentează The Guardian.

"Suntem pe teren şi facem munca grea a diplomaţiei", a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în faţa celor 15 membri ai consiliului după vot. "Credem că trebuie să lăsăm această diplomaţie să se desfăşoare".

"Da, rezoluţiile sunt importante. Şi da, acest consiliu trebuie să se pronunţe. Dar acţiunile pe care le întreprindem trebuie să fie informate de faptele de pe teren şi să sprijine eforturile diplomatice directe. Acest lucru poate salva vieţi. Consiliul trebuie să facă acest lucru corect", a spus ea.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
Citește și...
Phenianul, all-in pentru victoria lui Putin în Ucraina. Noul ajutor trimis Moscovei după ce mii de soldați au ajuns în Rusia
Phenianul, all-in pentru victoria lui Putin în Ucraina. Noul ajutor trimis Moscovei după ce mii de soldați au ajuns în Rusia

Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 1.000 de rachete, pe lângă trupele nord-coreene trimise acolo pentru a lupta împotriva Ucrainei, a declarat, joi, ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Yong-hyun, potrivit AFP.  

Începe contraofensiva nord-coreeană în Ucraina. Antony Blinken anunță intrarea în luptă a supușilor lui Kim Jong-Un
Începe contraofensiva nord-coreeană în Ucraina. Antony Blinken anunță intrarea în luptă a supușilor lui Kim Jong-Un

Soldații nord-coreeni vor intra pe câmpul de luptă în următoarele zile, a anunțat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, iar cei 8.000 de combatanți vor deveni atunci ținte legitime pentru armata ucraineană.

Boala care a ucis deja peste 1.000 de persoane. Sunt temeri că se poate ajunge la o „pandemie mai gravă” decât cea de COVID
Boala care a ucis deja peste 1.000 de persoane. Sunt temeri că se poate ajunge la o „pandemie mai gravă” decât cea de COVID

Agenţia sanitară a Uniunii Africane a avertizat joi că epidemia de mpox nu este „încă sub control" şi a făcut apel la mobilizare pentru a se evita o "pandemie mai gravă" decât cea de COVID-19, informează AFP.

 

Recomandări
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria" ridicată pe terenul casei părintești

După ce a muncit mai bine de 20 de ani în Italia, un bărbat din Jurilovca a revenit acasă și a construit pe terenul casei părintești o pensiune și un restaurant.

„E o luptă împotriva Diavolului!
„E o luptă împotriva Diavolului!". Primul preot care îl apără pe ÎPS Teodosie după decizia BOR. Ce spun mirenii

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este din nou în centrul unei anchete. Într-un document semnat de Patriarhul Daniel, el este acuzat că nu respectă hotărârile Sinodului și încalcă practicile bisericești.

Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”
Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”

O româncă stabilită în Spania, într-un sat din zona orașului Valencia, a declarat pentru Știrile PROTV că ar fi cel puțin cinci români care și-au pierdut viața în urma inundațiilor.