SUA ar putea plati scump pentru pata de petrol din Golful Mexicului
Cel putin un miliard de dolari! La atat a urcat nota de plata pentru oficialii de la Washington, dupa cel mai mare dezastru ecologic din istoria Americii.
Pata de petrol, formata dupa scufundarea unei platforme de foraj, a atins tarmul Louisianei si ameninta si coasta Floridei.
O noua Katrina. Asa descriu localnicii nenorocirea care i-a lovit. Si nu sunt vorbe goale. Vazuta din satelit, pata de petrol arata exact ca ochiul unui uragan. Iar efectele nedorite sunt abia la inceput.
Mii de kilometri de bariere gonflabile au fost plasate de-a lungul tarmului, insa marea agitata le-a rupt si le-a adus pe tarm odata cu primele pete de titei.
Si de aici ameninta sa invadeze mlastinile, porturile si casele. Un dezastru ecologic si economic resimtit in primul rand de oamenii de afaceri din zona.
Administratia Obama s-a grabit sa asigure ca tine situatia sub control.
"Suntem pregatiti sa ajutam din toate punctele de vedere toate comunitatile afectate", spune Barack Obama.
Previziunile economice nu suna deloc bine.
"Daca pata de petrol va ajunge in zonele de pescuit si in porturi, pagubele inregistrate de turism si tranporturile maritime vor ajunge la 40 de milioane de dolari pe zi, in timp ce operatiunea de curatare ar putea costa un miliard de dolari", spune Mark Straussman, corespondent CBS.
Salvarea ar putea veni de la o firma de produse antipoluante din Indiana.
"Produsul trebuie pulverizat asupra titeiului si imediat ce vine in contact cu acesta va iesi din starea latenta si va incepe sa consume petrolul. Va converti pata de titei in CO2 si apa curata", a declarat Steve Kennedy, producator antipoluanti.