Studiu Oxfam: Angajati din sectorul carnii de pasare din SUA sunt privati de mersul la toaleta si poarta pampersi

13-05-2016 15:51

curcani - Getty

Angajatii din sectorul carnii de pasare din SUA lucreaza intr-un climat dominat de o asa mare frica, incat le este teama sa ceara pauze pentru a merge la toaleta si poarta pampersi in timpul serviciului, se atrage atentia intr-un studiu al ONG-ului Oxfam.

Conform acestui studiu publicat marti, “marea majoritate” a celor 250.000 de lucratori din sectorul avicol din SUA sustin ca "nu beneficiaza de pauze corespunzatoare pentru a merge la toaleta", ceea ce "reprezinta o incalcare a legislatiei americane privind securitatea la locul de munca", relateaza Agerpres, citand AFP.

Ei "lupta pentru a se adapta acestei respingeri a unei nevoi umane de baza. Urineaza si defecheaza in picioare in fata bandei de lucru, purtand pampersi la locul de munca, reducandu-si consumul de lichide si de fluide pana la niveluri periculos de scazute" si riscand "grave probleme de sanatate", se atrage atentia in studiu.

Compania Tyson Foods, unul dintre cele mai mari grupuri din industria carnii din lume, a raspuns intr-un comunicat "ca nu tolereaza refuzul la solicitarile de a se merge la toaleta" in unitatile sale de lucru. "Suntem ingrijorati de aceste acuzatii anonime si, chiar daca nu avem pentru moment probe ca ar fi adevarate, verificam ca reglementarile privind mersul la toaleta sa se aplice", a adaugat grupul, potrivit AFP.

Oxfam citeaza o ancheta derulata printre 266 de lucratori din Alamaba (sud) de asociatia anti-discriminare Soutern Poverty Law Center, conform careia "aproape 80% dintre lucratori spun ca nu au dreptul sa mearga la toaleta atunci cand au nevoie", precum si o alta in Minnesota (nord), unde "86% dintre lucratori spun ca au cel mult doua pauze pentru a merge la toaleta pe saptamana".

Putinii angajati din sector care au spus ca pot merge la toaleta atunci cand vor lucreaza in unitati unde exista sindicate. Insa doua treimi dintre angajatii din sector nu lucreaza in astfel de unitati, conform Oxfam. Cu regularitate, lucratorilor le sunt ignorate cererile pentru astfel de pauze de catre superiori, care le raspund prin ironii sau amenintari cu sanctiuni sau chiar cu concedieri. Ei trebuie atunci sa astepte mai mult de o ora sau sa se grabeasca in timpul pauzelor de zece minute.

O amanare dificila, dat fiind faptul ca ei trebuie sa traverseze platouri vaste ale centrelor de lucru, unde podeaua poate fi alunecoasa, murdara de sange sau acoperita cu reziduuri de animale, si stiind ca apoi trebuie sa isi dea jos si apoi sa isi puna din nou hainele de protectie. Sefii de linie le refuza muncitorilor aceste pauze "deoarece sunt sub presiune pentru a mentine viteza de productie", conform Oxfam.

Este o problema care afecteaza intreaga filiera avicola din SUA, insa in principal cele patru mari companii din sector sunt aratate cu degetul: Tyson Foods, Pilgrim”s, Perdue si Sanderson Farms, care controleaza 60% din sector si au un numar total de peste 100.000 de persoane.

 

Sursa: Agerpres

Tags: industrie, carne, sua,


VIDEO PROTVPLUS.RO