Studiu: O variantă rară a unei proteine regăsită în corpul uman poate deține cheia împotriva cancerului la sân
O variantă rară a unei proteine care se regăseşte în celulele organismului uman poate deţine cheia transformării tratamentului pentru cancerul de sân, au anunţat oamenii de ştiinţă britanici.
Experţii cred că ţintirea acestei variante - numită RAC1B - poate „spori considerabil” eficacitatea tratamentului, relatează joi DPA/PA Media, conform Agerpres.
Cercetători de la Universitatea din Manchester cred că RAC1B ar deţine un rol cheie în influenţarea rezistenţei celulelor canceroase la tratament.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Totodată, ei au descoperit că inexistenţa acestei variante a proteinei poate preveni formarea tumorilor, acest lucru neavând efecte nocive asupra organelor.
„Pentru prima dată, cercetările noastre au demonstrat că în lipsa RAC1B, celulele stem în cancer de sân nu pot forma tumori şi devin mai vulnerabile la chimioterapie, făcând tratamentul şi mai eficient”, a declarat dr. Ahmet Ucar, cercetător în domeniul cancerului de sân la Universitatea din Manchester.
„RAC1B nu este necesară pentru celulele sănătoase, aşa că ţintirea RAC1B cu noi tratamente împotriva cancerului este puţin probabil să aibă efecte secundare severe”, a precizat Ucar.
„Sperăm că cercetări suplimentare vor ajuta la traducerea acestor constatări în terapii ţintite pentru pacienţii cu cancer de sân”, a adăugat cercetătorul.
Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de ştiinţă au transplantat celule canceroase din tumori mamare la şoareci. Ei au descoperit că în celulele cărora le lipsea RAC1B nu se formaseră tumori vizibile după 100 de zile.
„Este încântător faptul că o variantă trecută cu vederea anterior a unei proteine comune ar putea deţine cheia transformării modului în care tratăm cancerul de sân”, a declarat dr. Simon Vincent, director de cercetare în cadrul Breast Cancer Now.
„Astfel de descoperiri în stadiu incipient pot contribui la furnizarea unor baze pentru descoperirile majore din viitor, conducând la tratamente noi şi eficiente pentru cele 55.000 de femei şi cei 370 de bărbaţi care sunt diagnosticaţi cu cancer mamar în Marea Britanie în fiecare an”, a adăugat Vincent.
Concluziile studiului au fost publicate în jurnalul Oncogene.