Studiu: Durata vieții umane este teoretic nelimitată. Care sunt explicațiile
Cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată a ajuns la 122 de ani, dar o cercetare indică faptul că oamenii pot trăi mai mult.
Astfel, potrivit unui studiu bazat pe modelare matematică, după ce o persoană ajunge la 108 ani, aceasta are 50% șanse să trăiască până la următoarea sa aniversare și tot așa în fiecare an, relatează Business Insider.
Riscul unei persoane de a muri se dublează la fiecare nouă ani.
Dar asta se schimbă dacă ajungeți la 108, conform unui studiu de modelare matematică publicat luna trecută. După aceea, riscul ajunge la un platou de 50%-50% care se menține an de an.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Gândiți-vă la asta ca la o monedă - când ajungeți la 108, aruncați o monedă de ziua dvs. Dacă pică cap, veți trăi până la următoarea zi de naștere. Dacă apare pajură, veți muri înainte de a împlini 109", a declarat Anthony Davison, un statistician la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie care a fost co-autor al studiului, pentru Insider. „Și dacă ajungi la o zi de naștere ulterioară, probabilitatea ta de a muri nu se schimbă”.
După această logică, a scris echipa lui Davison, acest lucru „ar implica faptul că nu există o limită a duratei de viață a omului”.
Este o idee controversată - una care, desigur, nu a fost confirmată de realitate.
Până acum, o persoană a trăit cel mai mult până la 122 de ani, 5 luni și 14 zile - un record stabilit de Jeanne Calment în Franța în 1997. Progresele medicale și tehnologice din ultimul sfert de secol nu au determinat pe nimeni să treacă pragul respectiv, în ciuda a ceea ce sugerează modelele statistice că este posibil.
Și, deși speranța medie de viață a unui om a crescut cu zeci de ani în ultimii 100 de ani, durata noastră de viață maximă nu s-a schimbat la fel de semnificativ.
Mulți biologi consideră că extinderea vieții umane la acest nivel este în prezent imposibilă.
Pentru a ajunge la această concluzie privind pragul de 108 ani, echipa lui Davison a analizat datele privind mortalitatea unor persoane care au atins sau au trecut de vârsta de 105 ani, inclusiv 1.100 de supercentenari (persoane cu vârsta de 110 ani sau mai mult), din zece țări europene, Canada și SUA.
Ei au descoperit că până la această vârstă au ajuns mai puțini bărbați decât femei - raportul a fost de un bărbat la fiecare 10 femei. Dar șansele de supraviețuire de 50-50 au fost aproximativ aceleași în funcție de sex și locații geografice odată ce oamenii au atins 108.
Totuși, chiar și Davison a spus că rezultatele sale nu înseamnă că oamenii pot trăi pentru totdeauna. Numărul de oameni cu vârste de peste 108 ani se înjumătățește în fiecare an. Deci, dacă 1.000 de supercentenari își aruncă monedele, în medie, 500 vor muri. Apoi, 250 dintre cei rămași vor muri în anul următor.