Strauss-Kahn al Marii Britanii.Relatia extraconjugala de 45 de mld de lire
Fostul director al Bancii Regale a Scotiei este suspectat ca a avut erori de judecata pentru ca era implicat intr-o relatie intima cu o colega care avea o functie de top, greseala care a costat banca 45 de miliarde de lire.
Falimentul Bancii Regale a Scotiei, in 2008, a costat nu mai putin de 45 de miliarde de lire sterline. Pentru prima data de la ceea ce a fost considerat cel mai mare colaps corporatist din Regat, publicul afla detalii despre o posibila cauza a acestuia.
In contextul scandalului in care este implicat fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de viol, dezvaluirile facute in cazul falimentului Bancii Regale a Scotiei vin sa completeze un puzzle care da fiori contribuabililor englezi: cine sunt, de fapt, acei oameni care conduc institutii in care se invart miliardele lumii. Ca si in cazul Strauss-Kahn, si in cazul Bancii Regale a Scotiei este vorba despre un scandal sexual.
Cum colapsul din 2008 al uneia dintre cele mai puternice banci din lume, Banca Regala a Scotiei, a costat in 3 ani de criza economica mondiala, nu mai putin de 45 de miliarde de lire sterline, subiectul a ajuns sa fie dezbatut in Camera Lorzilor.
Doi dintre lorzi au facut dezvaluiri care ar putea explica de fapt colapsul bancii. Este vorba despre Lordul Stoneham de Droxford, care a folosit privilegiul de a fi parlamentar pentru a face publice informatiile si colegul sau Lord Oakeshott.
Asa se face ca pentru prima oara de la caderea Bancii Regale a Scotiei publicul a aflat ca fostul director al bancii, Sir Fred Goodwin s-a folosit de un ordin judecatoresc privat pentru a ascunde o relatie extraconjugala cu una dintre colegele sale, o femeie cu o functie de top in cadrul bancii.
In timpul mandatului lui Sir Fred Goodwin, Banca Regala a Scotiei ajunsese sa fie una dintre cele mai puternice organizatii financiare din lume, datorita managementul agresiv practicat de Goodwin. Totul a mers ca pe roate pana in octombrie 2007, cand Banca Regala a Scotiei a cumparat rivalul olandez, ABN AMRO, pentru 55 de miliarde de lire. De la aceasta miscare, considerata de specialisti dezastroasa, s-a tras practic declinul Bancii Regale a Scotiei, in 2008, coplesita de imprumuturi si de lipsa de lichiditati. Sir Fred Goodwin, pe atunci in varsta de 52 de ani, a fost nevoit sa demisioneze.
Problema interesanta in tot acest scandal, dincolo de implicatiile economice avute, este aceea ca Sir Fred Goodwin si-a inceput relatia cu colega sa exact inainte de afacerea AMRO, ceea ce i-ar fi putut afecta judecata, dupa cum sustin cei doi lorzi, Stonhem si Oakeshott. Argumentul lor principal este ca inainte de aceasta miscare, banca era pe val.
“Orice platitor de taxe are un interes direct in evenimentele care au dus la colapsul Bancii Regale a Scotiei, deci cum ar putea fi corect ca un astfel de super-ordin sa ascunda o relatie intima intre Sir Fred Goodwin si colega lui cu functie inalta?”, a spus Lordul Stonhem, in contextul in care Sir Fred Goodwin a incalcat propriul regulament intern care nu interzice relatiile intime intre colegi, dar care prevede obligativitatea raportarii unei astfel de situatii sefului direct. Motivul este tocmai acela ca o astfel de relatie poate influenta judecarea unor situatii si implicit luarea unor decizii, cum a fost in acest caz, preluarea ABN AMRO.
Mai mult decat atat, colega fostului director al Bancii Regale a Scotiei, o femeie maritata si cu copii, la fel ca si Goodwin, despre care nu se cunosc foarte multe date, pentru ca ordinul judecatoresc interzice ca cineva sa faca publice detalii despre aceasta relatie, a ajuns ca in timpul relatiei cu Sir Fred Goodwin sa promoveze si sa aiba un salariu confortabil de sase cifre.
In lipsa unor probe concrete, insa, dezvaluirile facute de cei doi lorzi sunt departe de a rezolva cazul falimentului Bancii Regale a Scotiei, care va fi dezbatut in continuare in Parlamentul Marii Britanii. Ipotezele lansate de ei alimenteaza totusi, tot mai mult suspiciunile ca falimentul corporatiei financiare ar fi putut avea drept cauza relatia din Sir Fred Goodwin si colega sa, relateaza Daily Mail.
Citeste si:
6 milioane de dolari ca sa fie monitorizat cu bratara. DSK va fi eliberat
E isterie in America: "Dumnezeu va distruge 97% din omenire pe 21 mai"
Ce vei face in ultima zi pe Pamant? 6 locuri unde poti scapa de Sfarsit