Stoltenberg: ''Războiul se va încheia la masa negocierilor". Rușii atacă următorul oraș după Severodonețk
După lupte crâncene orașul Severodonețk este acum ocupat complet de ruși. Iar armata lui Putin și separatiști pro-ruși ar fi intrat acum și în orașul învecinat, Lisiceansk, unde se dau lupte de stradă.
Cu toate acestea analiștii cred că invadatorii ar putea să nu fie capabili să exploateze succesul din Donbas.
''Războiul se va încheia la masa negocierilor", a declarat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Însă de la Moscova vin cu totul alte mesaje, îngrijorătoare.
Putin a anunțat că Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete capabile să transporte încărcături nucleare.
Sute de ucraineni încercă cu disperare să plece din regiunea Donbas, unde bombardamentele nu contenesc.
Bărbat: ”Războiul nu este amuzant deloc. Cad bombe peste tot”.
O parte dintre acești oameni au reușit să fugă din Severodonețk înainte ca toate căile de acces în oraș să fie blocate. Au plecat oameni şi din orașul învecinat Lisiciansk, unde acum se dau lupte în stradă.
”Ce pot să vă spun? Se zguduiau pereții, tremurau ferestrele și pur și simplu nu știi unde să te mai ascunzi”.
”Zboară rachete de peste tot. Nu știm de unde vin. Rușii au bombardat enorm. Ce putem face? Ne-au distrus casa complet”.
Președintele Zelenski promite însă că fiecare oraș ori sat pierdut de armata ucraineană va fi recuperat.
Zelenki: ”Toate orașele noastre - Severodonețk, Donețk și Luhansk - vom recupera totul. În fiecare săptămână ne apropiem de Herson. Nu am uitat niciodată de Melitopol, Berdyansk, Energodar și Mariupol. Toate orașele Ucrainei care sunt ocupate temporar vor aparține doar Ucrainei”.
Iulia și prietenii săi încarcă o mașină de transport blindată cu provizii, apă și medicamente, destinate celor care au rămas în satele de pe linia frontului. Duc și veste anti-glonț și alte materiale pentru trupe.
Înainte de război, Iulia era model și lucra la o primărie, în regiunea Zaporijia. Acum este voluntar.
Yulia Chirkova: ”Nu am considerat că plecarea din țară este o opțiune. Bineînțeles că voi rămâne aici să ajut, cât îmi stă în putere”.
În timpul unui transport către front, în mai, Iulia a fost grav rănită. Camionul în care se afla a fost surprins de explozia unui obuz. Două luni a stat în spital.
Yulia Chirkova: ”Le spuneam că am de lucru. Coordonăm livrările de ajutoare prin telefon. Nu avem dreptul să stau degeaba”.
Prima oprire a zilei este la o poziție apărată de militari ucraineni. Iscodiți de jurnaliști, aceștia oferă o ... evaluare rapidă a liderilor mondiali
Dar Germania a anunțat că acordă Ucrainei un ajutor de un miliard de euro, pentru cheltuieli sociale și umanitare. Tot Berlinul a decis să facă publică lista completă a armamentului trimis sau în curs de trimitere Ucrainei, inclusiv obuziere și sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard.
Iar sistemele de rachete HIMARS, livrate de americani, sunt deja folosite în luptă, după cum se vede în imaginile difuzate de comandantul-șef al armatei ucrainene.
Sâmbătă, președinții Rusiei și Belarusului s-au așezat la discuții. Iar, Lukaşenko i-a spus lui Putin că este extrem de îngrijorat în legătură cu politicile 'agresive' ale vecinilor săi Lituania şi Polonia. Așa că, liderul de la Kremlin s-a arătat dornic să-i vină în ajutor.
Vladimir Putin: ”În lunile următoare, vom transfera Belarusului sisteme de rachete tactice Iskander-M, care pot utiliza rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenţională şi nucleară”.
Între timp, în Ucraina, convoiul cu ajutoare a ajuns într-un sat periculos de aproape de zonele unde se dau lupte.
Ben Wedeman: ”Trebuie să distribuie ajutoarele cât mai rapid posibil. Nu vor să se adune mulți oameni pentru că ne aflăm la doar câțiva kilometri de liniile rusești”.
Soldații spun că peste noapte a fost un bombardament puternic în zonă.
Yulia Chirkova: ”Mintea îmi spune că ar trebui să-mi fie frică. Dar nu putem să-i lăsăm în urmă”.
Iulia vorbește despre o cățelușă și două serii de pui, născuți în trașee. O altă căţeluşa a fost ucisă de bombardamente.
Aceste imagini care surprind reîntâlnirea emoționantă dintre o fetiță și mama sa, care lupta în armata Ucrainei, au fost distribuite pe rețelele sociale. Milioane de copii ucraineni așteaptă întoarcerea victorioasă a părinților din război. Împreună putem aduce această zi mai aproape!", este mesajul armatei, care însoțește imaginile.
Între timp, alți copii par a fi atât de obișnuiți cu starea de război, încât sirenle care zboară pe fundal nu le mai strică jocul și cântecul.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, negocieri, vladimir putin, belarus,
Dată publicare:
26-06-2022 08:18