Statele Unite, pe cale să depășească pragul de 5 milioane de cazuri de Covid-19. Anunțul lui Trump
Statele Unite sunt pe cale să depășească în acest weekend pragul de cinci milioane de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. În plus, mai bine de 161.000 de persoane au murit din cauza coronavirusului peste Ocean.
Președintele Donald Trump spune că situația este sub control, pentru că numărul ridicat al infectărilor noi nu a dus la o creștere semnificativă a deceselor, iar autoritățile se descurcă excelent la capitolul testare.
Afirmațiile făcute de liderul de la Casa Albă sunt însă puse sub semnul întrebării de specialiști.
Pentru prima oară din aprilie încoace, președintele Donald Trump a participat la o reuniune a grupului de lucru care coordonează eforturile americane de combatere a pandemiei. În fața reporterilor, liderul de la Casa Albă a insistat că lucrurile sunt ținute sub control.
Donald Trump, președintele SUA: „Avem semnale că eforturile noastre susținute de a diminua criza funcționează, chiar foarte bine.”
Declarația vine în ciuda faptului că bilanțul cazurilor noi și al deceselor continuă să crească în multe dintre statele federale.
Donald Trump, președintele SUA: „Mulțumită îmbunătățirii substanțiale a tratamentelor și cunoștințelor pe care le-am adunat despre boală în sine, creșterea recentă a cazurilor nu a fost însoțită și de o creștere semnificativă a deceselor.”
Într-adevăr, comparativ cu luna aprilie, mor mai puțini oameni în fiecare zi. Dar numai în ultima lună rata zilnică a deceselor aproape s-a dublat - de la peste 540, la mai bine de 1.000.
Dr. Ashish Jha, Director, Harvard Global Health Institute: „Nu câștigăm această dispută. Avem mai multe date, dar - mai important - avem mai multe spitalizări și decese decât orice altă țară din lume.”
Președintele american nu a ratat ocazia de a sublinia din nou că Statele Unite au atât de multe cazuri pentru că numărul testelor făcute este mare.
Donald Trump, președintele SUA: „Facem testări la un nivel pe care nicio țară din lume... am vorbit cu liderii lumii, nicio țară nu credea că e posibil să se facă atâtea testări. Am făcut o treabă incredibilă, nimeni din toată lumea nu a reușit să facă asta.”
Doar că sunt state care înregistrează întârzieri în procesul de testare și mulți americani asteaptă uneori chiar săptămâni până să primească rezultatele.
Dr. Sanjay Gupta, CNN Chief Medical Correspondent: „Coronavirusul nu se ia prin testare.Trebuie să încercăm să-i găsim pe cei care sunt infectați, să-i izolăm, să-i trimitem în carantină pe cei cu care au intrat în contact și să reducem cazurile, din punctul de vedere al sănătății publice. Nu am ajuns până acum în acest punct.”
În timp ce oficialii caută încă soluții viabile, coronavirusul face ravagii în zone sărace. Într-o comunitate de amerindieni din statul Mississippi, aproape 10% din cei 11.000 de membri ai tribului au fost testați pozitiv și cel puțin 75 dintre ei și-au pierdut viața. Printre ei se numără mama unei tinere.
Kristi Wishork, fiică: „Dacă aveam nevoie de ajutor cu copiii cei mari, ea era mereu acolo să mă susțină în vreun fel, mai ales când trebuia să-i ducă la școală. Așa că, de câte ori mă uit la ei, când întreabă de ea... e foarte greu.”
Exista însă și vești bune. Încă o companie medicală americană - a treia - a anunțat că a obținut rezultate încurajatoare la testele pentru vaccinul pe care îl dezvoltă.