Statele Unite isi vor trimite soldatii de elita in Siria "foarte curand". Ce misiune vor avea
Cateva zeci de soldati din fortele speciale americane, pe care administratia Barack Obama a decis luna trecuta sa-i trimita in Siria, vor sosi 'foarte curand' pe teren, a indicat duminica un inalt responsabil american, citat de AFP.
'Ei vor fi acolo foarte curand', a declarat - evitand sa intre in detalii- Brett McGurk, trimisul special al presedintelui american pentru coalitia internationala impotriva grupului Statul Islamic (SI), relateaza Agerpres.
Rolul lor este de a organiza fortele locale care se bat impotriva SI in nordul Siriei, a amintit diplomatul in emisiunea 'Face the Nation' a CBS.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Presedintele Obama a aprobat la sfarsitul lunii octombrie desfasurarea a peste 50 de soldati din fortele speciale in Siria, intr-un rol necombatant de consilieri.
Aceasta va fi prima desfasurare oficiala de forte americane la sol in Siria, de la inceperea efortului international de razboi impotriva SI.
Soldatii americani vor asista o coalitie arabo-kurda continand in special principala militie kurda siriana, YPG (Unitatile de Protectie a Poporului Kurd), grupuri arabe si ale crestinilor siriaci.
Aceste forte locale kurde si arabe au efectuat deja 'o operatiune foarte reusita' recucerind peste 1.000 km.p. din teritoriu in nordul Siriei si 'ucigand aproape 300 de combatanti din grupul Statul Islamic', si-a exprimat satisfactia McGurk, adaugand ca ele cauta in special sa 'izoleze' Raqa, fieful grupului SI in Siria.
In general, scopul coalitiei internationale conduse de SUA este 'de a sufoca, de a strangula centrul' grupului SI in Irak si in Siria prin multiple ofensive coordonate la sol, a precizat diplomatul american.
In afara de ofesniva spre Raqa, intentia coalitiei antiSI este de a taia orice acces al grupului SI spre frontiera siriana, de a intrerupe axa intre Raqa si Mossoul (Irak) si de a recuceri orasul Ramadi in Irak, a mai indicat el.