Cum a reusit Abaaoud sa ajunga din Siria in Franta fara probleme la granite. Jihadistii folosesc "substitutia de identitate"

×
Codul embed a fost copiat

Anchetatorii francezi au anuntat ca belgianul Abdel-hamid Abaaoud, considerat creierul atentatelor sangeroase care au indoliat Franta, a fost ucis, in raidul din cartierul Saint Denis.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Procurorul general al Parisului a vorbit joi si despre asaltul trupelor speciale asupra teroristilor, desfasurat miercuri dimineata. O femeie kamikaze, verisoara suspectului principal, s-a aruncat in aer, ca sa nu fie prinsa. Iar teroristul, devenit inamicul public numarul unu, a fost identificat dupa amprente, pentru ca era ciuruit de gloante.

Anchetatorii au reusit sa il identifice dupa ce au comparat amprentele digitale, palmele si talpile suspectului. Vestea ca Abdelhamid Abaaoud, considerat "creierul" atentatelor de vineri, a murit in asaltul de ieri, vine la capatul unor analize ADN minutioase.

Temutul terorist, un apropiat al liderului ISIS, s-a nascut in 1987, intr-o familie de marocani stabiliti in cartierul Molenbeek din Bruxelles. Tatal lui a remarcat primele semne de radicalizare dupa ce tanarul a stat inchis pentru delicte marunte. In inchisoare, l-a cunoscut si pe Salah Abdeslam, alaturi de care a comis atacurile de vineri, care este si la aceasta ora cautat de autoritati.

Citește și
Francois Hollande
Francois Hollande, declaratii dupa atacurile din Paris. "Suntem in razboi, trebuie sa construim o mare coalitie"

In 2013, Abbaoud a plecat in Siria. Si-a gasit rapid si un recrut: fratele lui de doar 13 ani, fotografiat tinand in mana un Kalashnikov. Abdel Hamid Abaoud a aparut in cateva clipuri de propaganda ale Statului Islamic, unde s-a filmat cu dovezile "grozaviilor"sale.

A declarat unei reviste a gruparii ca "Allah l-a ales sa mearga in Europa ca sa-i terorizeze pe cruciati". Si-a luat numele Abou Omar al-Baljiki - Belgianul si a devenit un apropiat al liderului ISIS, Abu Bakr al Baghdadi.

Teroristul se lauda ca, desi era pe lista suspectilor cautati in Franta si Belgia, a reusit sa calatoreasca fara probleme intre Siria si Europa. Evident, un esec al autoritatilor de la frontiera, care nu au reusit sa il identifice pe periculosul terorist. Procedura pe care jihadistii o foloseau pentru a patrunde in granitele Schengen era "Substitutia de identitate" .

Teroristii precum Abaoud primeau pasaportul unui recrut ISIS care nu se afla in vizorul autoritatilor. Isi schimbau fizionomia pentru a semana cat mai bine cu personajul din poza si scapau astfel nedetectati de sistemele de verificare de la frontiera.

Serviciile de informatii aveau motive intemeiate sa creada ca el se ascundea in apartamentul din Rue du Corbillon, tinta operatiunii ample de ieri. Asaltul, la care au participat inclusiv 110 ofiteri din fortele de elita, a fost unul extrem de dificil.

Potrivit presei franceze, femeia care a murit in asalt este verisoara teroristului Abdelhamid Abaaoud. Ea si-a detonat centura cu explozibil cand s-a vazut incoltita. Mai intai, a vorbit cu membrii echipelor speciale. Femeia, in varsta de 26 de ani, originara din Franta, era cunoscuta serviciilor antitero franceze.

Jean-Michel Décugis, analist: "Parea sa fie obsedata de jihad. Voia sa fie implicata in atacuri de mai multi ani. Nu a fost niciodata in Siria sau in Irak. Insa si-a oferit "serviciile" in cazul unui atentat in Franta."

Cei vizati de raid formau, potrivit presei franceze, un al patrulea grup de teroristi care era in legatura cu celelalte trei, implicate in atacurile de la Paris.

Printre victimele asaltului de ieri s-a numarat si cainele Diesel, din divizia antitero a politiei franceze. Moartea ciobanescului belgian de 7 ani a provocat emotie in lumea virtuala. Iubitorii de animale i-au adus omagii folosind hashtagul "Je Suis Chien", o aluzie la mesajele de solidaritate "Je Suis Charlie", care au aparut dupa atacurile din ianuarie de la Charlie Hebdo.

Sumarul evenimentelor de joi, 19 noiembrie:

Mii de persoane s-au recules la Stade de France si au depus cate un trandafir alb
Germania ia in calcul trimiterea de trupe militare in Siria
Francois Hollande a discutat la telefon cu Barack Obama
Procurorii francezi confirma ca Abdelhamid Abaaoud a fost ucis
Abaaoud, implicat in patru din sase atentate teroriste dejucate de autoritatile franceze
Europa risca noi atacuri teroriste, crede directorul Europol
Hollande a ordonat intensificarea loviturilor in Siria

Cronologia evenimentelor de joi, 19 noiembrie:

UPDATE 23:30 James Comey, directorul FBI, a apreciat ca nu exista o amenintare credibila in SUA pentru atacuri ale Statului Islamic similare cu cele din Paris, insa a adaugat ca FBI-ul e in alerta si investigheaza orice posibila amenintare. El a mai spus si ca numarul americanilor care pleaca in Siria pentru a se alatura gruparii jihadiste este in scadere.

UPDATE 22:15 Franta a propus joi Consiliului de Securitate al ONU o rezolutie cerand sa se ia "toate masurile necesare" pentru a contracara gruparea Statul Islamic (SI), care a revendicat atentatele de la Paris, relateaza AFP.

Textul "cere statelor care au capacitatea sa faca acest lucru sa ia toate masurile necesare... pentru dublarea eforturilor si sa-si coordoneze eforturile pentru a preveni si opri actele teroriste comise in mod special" de SI si de alte grupuri teroriste asociate Al Qaida.

Textul face referinta la masurile luate "pe teritoriul aflat sub controlul Daesh (un acronim pentru SI in limba araba) in Siria si Irak", in conformitate cu legile internationale.

UPDATE 21:45 Autoritatile franceze nu stiu daca Salah Abdeslam, unul dintre teroristii care au planuit atentatele de vineri, se afla inca in Franta sau in Belgia, a declarat premierul Manuel Valls. El a mai adaugat si ca nu este deocamdata clar daca si alte grupuri au fost implicate in tragedia din urma cu o saptamana.

"Acesti indivizi au profitat de criza refugiatilor, de haosul acela, pentru a se infiltra in Franta. Altii se aflau deja in Belgia. Iar altii, trebuie sa va reamintesc, erau deja in Franta. Amenintarea terorismului inca exista si este permanenta, la momentul de fata", a mai adaugat Valls, intr-un interviu la televiziunea franceza.

UPDATE 21:25 Postul francez de televiziune TF1 ar fi intrat in posesia inregistrarii audio din timpul raidului in apartamentul din Saint-Denis. Inregistrarea cuprinde schimbul de replici dintre politisti si verisoara lui Abdelhamid Abaaoud, inainte ca aceasta sa se detoneze.

UDPATE 21:00 Presedintele francez Francois Hollande a ordonat intensificarea actiunilor militare intreprinse de Franta in Siria, relateaza France Presse.

Printre cei prezenti s-au numarat si Anne Hidalgo, primarul Parisului, alaturi de Didier Paillard, primarul din Saint-Denis. Fiecare a purtat un trandafir alb si o panglica cu steagul Frantei.

UPDATE 20:30 Peste 3.000 de persoane s-au strans in fata stadionului Stade de France, unde au depus cate un trandafir alb, in memoria victimelor atentatelor de vinerea trecuta.

UPDATE 20:15 Ministrul german al apararii Ursula von der Leyen nu a exclus joi, la Roma, in cursul unei intrevederi cu omologul sau italian Roberta Pinotti, posibilitatea trimiterii de trupe germane in Siria, relateaza DPA.

Totusi, orice participare a armatei germane va depinde de o rezolutie ONU, a precizat Ursula von der Leyen.

In ceea ce priveste o posibila desfasurare de forte militare dupa un atac terorist in Germania, ministrul german a apreciat ca situatia legala actuala permite o astfel de folosire a fortelor germane 'in caz de catastrofa'.

UPDATE 20:00 Numarul de aplicatii pentru a face parte din armata franceza s-a triplat dupa atacurile din Paris, de la 500 la 1.500 pe zi. Cresterea vine si dupa ce presedintele Hollande a anuntat ca va aloca un buget mult mai mare Apararii, deblocand astfel cheltuielile cu militarii.

UPDATE 19:45 Presedintele francez François Hollande si omologul sau american Barack Obama au avut joi o convorbire telefonica in cadrul careia au discutat progresele inregistrate in ancheta privind recentele atentate de la Paris si situatia din Siria, discutia dintre cei doi lideri avand loc inaintea intrevederii lor de saptamana viitoare de la Washington, a anuntat presedintia franceza, citata de AFP.

Hollande si Obama au evocat in special "cooperarea militara" in operatiunile din Siria si au examinat "conditiile unui progres in negocierile pentru o solutie rapida" la conflictul din aceasta tara, a adaugat presedintia.

Ei au discutat de asemenea "progresele anchetei in curs" in Franta, "ce a condus la eliminarea" lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, ucis miercuri in asaltul fortelor de politie la Saint-Denis.

UPDATE 16:30 Abaaoud a fost implicat in patru din cele sase atacuri teroriste pe care serviciile de inteligenta franceze au reusit sa le opreasca la timp, a mai adaugat Cazeneuve. Premierul a sustinut ca toate atacurile urmareau acelasi tipar: erau planuite din afara Frantei si promovau actiuni violente ale jihadistilor, care sa faca un numar cat mai mare de victime.

Cazeneuve a mai dezvaluit si ca Abaaoud a plecat in Siria in 2014, iar autoritatile franceze nu stiau ca acesta a revenit in Europa anul acesta. De asemenea, el a precizat ca nicio tara din UE nu a oferit Frantei vreo informatie despre faptul ca Abaaoud parasise Siria.

Cazeneuve a insistat pentru reintarirea granitelor Uniunii Europene si a cerut organizarea unei coalitii care sa lupte impotriva terorismului.

UPDATE 16:15 Sala de concerte Bataclan va fi redeschisa, dar inca nu a fost stabilita data la care se va intampla acest lucru, au declarat proprietarii. "Va fi redeschisa, nu exista nicio indoiala. Vom duce aceasta piatra pe inima pentru cateva luni sau cativa ani. Dar va fi redeschisa. Nu ne vom preda", a spus Dominique Revert, co-managaerul Bataclan.

UPDATE 16:00 Parlamentul francez a votat o lege care va permite guvernului sa blocheze acele website-uri sau conturi pe retelele sociale care promoveaza sau instiga la comiterea unor acte de terorism, relateaza AFP.

Premierul Manuel Valls a laudat decizia parlamentarilor de a extinde starea de urgenta pe o perioada de trei luni. Starea de urgenta le permite fortelor de ordine sa faca arestari si perchezitii mai usor si poate restrictiona de asemenea circulatia autovehiculelor.

UPDATE 14:35 Procurorii francezi confirma ca Abdelhamid Abaaoud, organizatorul atentatelor din Paris, este barbatul ucis in raidul de miercuri din Saint-Denis, informeaza The Guardian.

Procurorul francez a mai declarat ca inca nu este clar daca Abaaoud s-a aruncat singur in aer in apartamentul din Saint-Denis.

Ministrul spaniol de interne, Jorge Fernandez Diaz, a anuntat joi ca Abdelhamid Abaaoud, a incercat sa recruteze, pe internet, femei care locuiesc in Spania pentru ca acestea sa se alature gruparii jihadiste Statul Islamic, transmite AFP.

"Aceasta persoana, Abdelhamid Abaaoud, a incercat, prin intermediul retelelor de socializare, sa recruteze persoane, spanioli, in principal femei, pentru a fi integrate si a se deplasa sa lupte alaturi de Daesh (acronim arab al SI) in zona de conflict", a spus ministrul.

Femeile nu erau recrutate "pentru a comite atentate in Spania, cel putin din cat avem noi cunostinta", a adaugat el.

"In ultimul timp, Daesh s-a specializat in recrutarea de femei. Ei considera ca mujahedinii trebuie sa aiba femei pentru a repopula califatul" islamic instaurat in 2014 pe teritoriile pe care le controleaza in Siria si Irak, a comentat ministrul spaniol.

In ultimele luni, politia spaniola a retinut mai multe femei suspectate de recrutarea de tinere si adolescente pentru Statul Islamic.

La 20 octombrie, o tanara spaniola de 22 de ani care se pregatea sa plece in Turcia a fost arestata pe aeroportul din Madrid, fiind suspectata ca voia sa se alature jihadului in Siria, conform Gardei Civile spaniole.

UPDATE 13:30 Europa risca sa se confrunte cu noi atacuri ale gruparii Statul Islamic dupa cele de vineri de la Paris, a declarat joi Rob Wainwright, directorul Europol, agentia care coordoneaza fortele de politie din tarile UE, transmite Reuters.

"Este rezonabil sa presupunem ca sunt posibile si alte atacuri", a afirmat Wainwright in cadrul unei audieri in Parlamentul European la Bruxelles.

El a comparat atacurile de vineri de la Paris, in care si-au pierdut viata 129 de persoane, cu cele din Mumbai din 2008, cand mai multi militanti au ucis 166 de persoane in diferite locuri din orasul indian.

"Realitatea a ceea ce s-a intamplat atunci in Mumbai a ajuns acum in Europa", a mai spus el.

"Este, cu siguranta, o forma mai puternica si mai amenintatoare de terorism decat fenomenul atacatorului singuratic", a precizat Wainwright, facand referire la atacurile din ultimii ani comise de indivizi sau grupuri mici inspirate din Statul Islamic.

"Este de asemenea o declaratie de intentie clara din partea ISIS (Statul Islamic - n.r.) de a-si exporta marca sa brutala de terorism in Europa pentru a o face mai vizibila pe scena internationala", a afirmat el.

UPDATE 12:50 Un tanar in varsta de 19 ani, pe nume Mohamed K, din Roubaix, nordul Frantei, suspectat ca ar fi cel care a construit centurile explozibile folosite in atentatele din Paris s-ar fi predat politiei, informeaza presa franceza, potrivit The Telegraph. El s-a predat la o sectie de politie din Lille, miercuri seara, potrivit unui post local de stiri. Politia franceza si belgiana erau pe urmele sale, in urma unor perchezitii efectuate la locuinta sa, unde au fost descoperite dispozitive explozibile.

UPDATE 11:35 Politia belgiana efectueaza o serie de raiduri care vizeaza in special persoane care au avut legaturi cu atentatorul sinucigas de la Paris Bilal Hadfi. Purtatorul de cuvant al parchetului a declarat pentru agentia nationala de presa belgiana Belga ca raidurile nu au o legatura directa cu atacurile de la Paris, ci au loc in cadrul unei investigatii lansate anterior, dupa ce Hadfi a plecat din Siria. Potrivit AFP in total au loc sase raiduri in aglomeratia Bruxellesului, care vizeaza "anturajul direct al lui Hadfi, familia si prietenii", scrie Agerpres.

Bilal Hadfi, care a trait in Belgia, a murit dupa ce s-a aruncat in aer in apropierea Stade de France. Raidurile de joi au loc, printre altele, in cartierele Molenbeek si Jette din Bruxelles, relateaza media belgiana.

Un alt raid a fost efectuat in suburbia Laken a capitalei belgiene. Aceasta operatiune a avut o legatura directa cu atacurile de la Paris, a scris Belga. O persoana a fost retinuta.

UPDATE 11:15 Gruparea Statul Islamic este formata din 30.000 de "monstri", a declarat joi ministrul francez de externe Laurent Fabius, apreciind ca numarul este suficient de mic pentru ca sa poata fi depasit de comunitatea internationala, relateaza DPA.

Grupul islamist a revendicat responsabilitatea pentru atacurile de vinerea trecuta de la Paris soldate cu 129 de morti si 352 de raniti, ceea ce a determinat Franta sa-i declare razboi pe toate fronturile si alte tari, inclusiv Rusia, sa i se alature.

"A existat o deschidere din partea Rusiei, credem ca este sincera. Trebuie sa ne adunam fortele impotriva DAESH, care sunt niste monstri, dar sunt numai 30.000", a declarat Fabius pentru postul de radio France Inter.

Ministrul a spus ca nu crede ca "toate tarile din lume nu pot invinge 30.000 de oameni".

"Stim ca batalia va fi lunga, dar guvernul francez este foarte hotarat", a adaugat seful diplomatiei franceze.

UPDATE 11:05 Premierul francez Manuel Valls a estimat ca exista riscul ca teroristii sa foloseasca arme chimice si bacteriologice. "Suntem in razboi. Acest nou razboi este unul planificat de o armata de criminali. Modurile de operare sunt insa noi: felul in care lovesc si ucid evolueaza fara incetare. Imaginatia macabra este fara limite - pusti de asalt, decapitari, bombe umane, cutite, comise de persoane fizice sau comandouri, de data aceasta organizate in mod special", a declarat Valls.

UPDATE 10:55 Abdelhamid Abaaoud a devenit in prezent cel mai cautat om de catre serviciile de informatii europene si CIA. El a intrat in randurile organizatiei jihadiste Statul Islamic in 2013.

Renegat de familia sa, Abdelhamid Abaaoud a calatorit de mai multe ori intre Belgia si Siria intre 2013 si 2015. Adept al retelelor sociale, el a postat numeroase fotografii, printre care cea in care aparea la volanul unui vehicul carand cadavre mutilate ale unor soldati sirieni spre o groapa comuna.

"Ne-a facut de rusine. El nu mai face parte din familia noastra", a reactionat tatal lui Abdelhamid, un comerciant marocan din cartierul bruxellez Molenbeek.

UPDATE 10:40 Guvernul Belgiei deblocheaza 400 milioane de euro pentru securitatea tarii. "Guvernul a luat o decizie drastica, sa dea un semnal puternic - 400 de milioane de euro au fost deblocat din bugetul pe 2016 pentru a intari securitatea", a declarat prim-ministrul Charles Micels, citat de Le Figaro.

UPDATE 10:35 Senatorul american Rand Paul vrea sa opreasca turistii francezi sa intre in Statele Unite. Candidatul la prezidentiale a cerut miercuri o suspendare a programului de acordare a vizelor pentru turistii din anumite tari, in special din Franta, in contextul atentatelor din Paris.

"Ce ma nelinisteste este faptul ca acei cetateni francezi care nutresc o mare ostilitate fata de civilizatie, guvernul si tara voastra, pot nutri aceeasi ostilitate impotriva noastra si sa se urce intr-un avion pentru a venit aici", a afirmat senatorul, potrivit presei franceze.

UPDATE 10:30 Politistii vor putea purta arme 24 de ore din 24. Potrivit Le Figaro, directorul general al Politiei franceze va anunta astazi ca politistii vor putea fi inarmati permanent, in timpul starii de urgenta, chiar si fara veste antiglont.

UPDATE 10:10 Turnul Eiffel va ramane luminat in culorile drapelului francez pana la finalul lunii noiembrie, scrie Le Figaro. Monumentul este luminat in albastru, alb si rosu de luni, drept omagiu pentru victimele atentatului din 13 noiembrie. De asemenea, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a cerut ca deviza orasului, "Fluctuat nec mergitur" (n.r. "Pluteste, dar nu se scufunda"), sa fie afisata pe monument, tot pana la finalul lunii.

Foto: Getty

Procurorul francez care a sustinut miercuri seara o conferinta de presa nu a confirmat, dar nici nu a infirmat acest lucru. El a spus ca Abaaoud nu se afla printre cei arestati in urma raidurilor care au avut loc ieri dimineata in suburbia pariziana Saint Denis. Iar indivizii ucisi in timpul interventiilor nu au fost deocamdata identificati. Anchetatorii le vor stabili identitatile in urma testelor ADN pe care urmeaza sa le faca.

Pe de alta parte, anchetatorii francezi primisera informatii credibile ca Abdelhamid Abaaoud a fost vazut luni in Franta. Iar postul CNN a aflat de la un martor ca Abaaoud ar fi fost marti dimineata in apartamentul vizat de raidul antitero.

Cei vizati de raid formeaza, potrivit presei franceze, un al patrulea grup de teroristi care era in legatura cu celelalte trei, implicate in atacurile de la Paris.

Francois Molins, procurorul general al Parisului: "O noua celula terorista a fost neutralizata. Tinand cont de armele pe care le-am gasit, de felul in care erau organizati si de inversunarea lor, este clar ca putea comite un alt atac."

Dupa cinci zile de cercetari, anchetatorii spun ca valul de atacuri de la Paris a fost minutios planificat. Noua teroristi au intrat in Franta pe 12 noiembrie, cu o zi inaintea atentatelor. Erau impartiti cate trei in masini care au trecut granita la intervale de zece minute.

Patru dintre cei sapte atacatori kamikaze au fost identificati. Este vorba de cetateni francezi care au calatorit recent in Siria. Insa doi au reusit sa fuga. Unul dintre acestia, Salah Abdeslam, este vanat in Belgia, unde a fost vazut ultima data. Celalalt fie inca se ascunde de politisti, fie a fost arestat in timpul raidurilor din Belgia, fiind unul dintre cei care l-au ajutat pe Abdeslam sa fuga din Franta.

Pe de alta parte, Salah Abdeslam il cunostea bine pe Abdelhamid Abaaoud. Amandoi au fost condamnati pentru jaf in 2010 si si-au ispasit pedeapsa in aceeasi inchisoare.

Lunetisti, grenade si cinci mii de focuri trase doar de fortele franceze. Sunt cateva dintre elementele amplei operatiuni declansate miercuri dimineata pentru capturarea lui Abdelhamid Abaaoud si a complicilor lui. Trupele speciale, politistii si militarii au intrat in forta in cladirea de apartamente din suburbia Parisului. Timp de sapte ore, presedintele Hollande, premierul Valls si ministrul de interne au urmarit de la Elysee derularea operatiunii soldata cu moartea a doi suspecti si arestarea altor opt indivizi.

In imagini filmate de un martor este surprins momentul in care primii membri ai trupelor speciale Raid patrund in cladirea de apartamente din Saint Denis, unde aveau informatii ca se ascund suspectii de terorism. Era trecut de ora patru dimineata cand localnicii s-au trezit in atmosfera de razboi. Speriata de zgomot, o romanca ce locuieste in cartier a inregistrat de la fereastra sunetul detonarilor.

Intreaga operatiune il vizeaza pe Abdel Hamid Abaaoud, cetateanul belgian considerat a fi creierul atentatelor de vineri seara de la paris."

Francois Molins, procurorul general al Parisului: "A fost un asalt foarte dificil. Usa apartamentului era blindata si a rezistat initial explozibililor folositi de trupele speciale. Asta le-a oferit celor din interior ragazul necesar pentru a se pregati. Un schimb intens de focuri a urmat timp de aproximativ o ora. Pot sa va spun ca politistii nostri au tras in jur de 5 mii de gloante."

Cand agentii au dat buzna in apartament, femeia s-a aruncat in aer. Ea si un barbat au murit in urma exploziei. Alti trei indivizi au fost scosi teferi din apartament de trupele speciale Raid. Cel putin unul dintre ei era pe jumatate gol. Probabil a fost somat sa se dezbrace pentru ca nu cumva sa poarte si el o centura cu explozibil. 6 politisti francezi au fost raniti in asalt si un caine special dresat, care-i ajuta, a murit.

"E chiar in apartamentul de deasupra mea. Politisti ne-au inchis usa sa nu putem iesi, ne-au zis sa stam intinsi pe jos, sa nu miscam, sa stingem luminile. Am vrut sa ma duc la toaleta, dar tavanul baii a explodat . Vedeam gloante suierand, luminile laser indreptate de politisti spre noi. Erau explozii, am simtit cum se zguduiau peretii", a povestit un localnic.

Francois Molins, procurorul general al Parisului: "Operatiunea a fost ingreunata de mai multi factori. In primul rand, natura sa complexa ce a impus folosirea a numeroase arme, a unor lunetisti, a grenadelor ofensive, a explozibililor si a faptului ca, dupa ce unul dintre teroristi s-a aruncat in aer, cladirea a fost partial distrusa, al treilea etaj s-a prabusit cu totul."

Jurnalistii au dat de proprietarul apartamentului in care se ascundeau suspectii chiar inainte sa ajunga la el politistii.

"Mi s-a spus ca e in apartamentul meu, ca ei se ascund la mine in casa. Nu stiam ca sunt teroristi. Mi-a cerut cineva ajutorul, mi-a cerut sa primesc doi oameni timp de 3 zile si le-am facut o favoare. Nu stiu de unde vin, nu stiu nimic.. Daca stiam, credeti ca ii mai primeam?", a afirmat proprietarul.

In cautarea suspectilor, fortele de ordine au descins si la biserica St Denis de L'Estree, numita si biserica Noua, dupa ce au spart o usa laterala cu ajutorul unui topor.

Conform politiei franceze, cei 3 teroristi neutralizati au pus la cale un atentat asupra cartierului La Defense. Vorbim despre unul dintre cele mai agglomerate cartiere din Paris, unul cu zgarie nori unde merg la serviciu in fiecare zi zeci de mii de oameni.

Printre tintele lor s-ar fi aflat un centru comercial din acest cartier, dar si aeroportul Charles de Gaulle. De altfel, fortele antitero ar fi efectuat miercuri doua raiduri - in hangarele AirFrance si la birourile Fedex din Roissy.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cartierul belgian rau famat care a devenit centrul de control al jihadistilor. Ce spun localnicii despre atentatul din Franta
Cartierul belgian rau famat care a devenit centrul de control al jihadistilor. Ce spun localnicii despre atentatul din Franta

Ancheta atacurilor din Paris merge inainte in Belgia. Mai multi dintre suspecti provin din Molenbeek, o suburbie populara a Bruxelesului. Nu este prima oara cand acest cartier este asociat cu terorismul si crima organizata.
 

Francois Hollande, declaratii dupa atacurile din Paris.
Francois Hollande, declaratii dupa atacurile din Paris. "Suntem in razboi, trebuie sa construim o mare coalitie"

François Hollande le-a cerut miercuri francezilor sa nu cedeze 'tentativelor de retragere', 'temerilor' si 'supralicitarii', dupa atentatele comise la Paris vinerea trecuta de gruparea jihadista Statul Islamic si soldate cu 129 de morti, relateaza AFP.

Opt persoane retinute si doua ucise in rafala de 5.000 de gloante a raidului din Paris. Procuror:
Opt persoane retinute si doua ucise in rafala de 5.000 de gloante a raidului din Paris. Procuror: "Erau gata sa actioneze"

Creierul atentatelor teroriste de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, ar fi fost omorat de fortele franceze antitero. Informatia a aparut in publicatia Washington Post, care citeaza responsabili europeni din domeniul securitatii.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.