Statele Unite întăresc sistemele de apărare în Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor cu Iranul
Statele Unite întăresc sistemele de apărare în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor cu Iranul, a declarat duminică un responsabil american, spunând că această cooperare a ajutat probabil la evitarea unui atac iranian împotriva Arabiei Saudite.
Brett McGurk, coordonatorul Consiliului Naţional de Securitate al SUA pentru Orientul Mijlociu, a subliniat angajamentul ţării sale de a contracara „ameninţările iminente” în regiunea bogată în resurse energetice, la o conferinţă anuală de securitate la Manama, în Bahrein.
„Statele Unite construiesc o arhitectură integrată de apărare aeriană şi maritimă în această regiune”, a spus McGurk.
„Ceea ce s-a vorbit de mult timp se întâmplă acum, datorită parteneriatelor inovatoare şi noilor tehnologii”, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.
Sâmbătă în cadrul conferinţei, şeful Comandamentului Central al SUA pentru Orientul Mijlociu (Centcom), generalul Michael Kurilla, a anunţat desfăşurarea a peste 100 de drone în apele Golfului până anul viitor, de către o forţă operaţională condusă de Statele Unite.
Aceste anunţuri vin după atacul, săptămâna trecută în Marea Arabiei, asupra unui petrolier deţinut de un miliardar israelian, atribuit Iranului de către Israel şi Statele Unite.
Statele Unite şi mai multe ţări din Golf denunţă în mod regulat acţiunile Teheranului în această zonă maritimă deosebit de strategică, o rută de navigaţie aproape exclusivă pentru a lega ţările petroliere din Golf de pieţele mondiale.
Forţele americane „au expus şi au descurajat ameninţările iminente” ale Iranului, a afirmat Brett McGurk, după informaţii conform cărora Republica Islamică Iran plănuia un atac împotriva rivalului său regional, regatul saudit.
„Acest atac probabil nu a avut loc din cauza cooperării strânse de securitate dintre Arabia Saudită şi Statele Unite, care este permanentă şi continuă”, a explicat el.
Vorbind de asemenea la conferinţă, consilierul israelian pentru securitate naţională Eyal Hulata a declarat că Iranul este „cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii Israelului”.
În ultimele luni, Israelul a încercat să-i convingă pe occidentali să închidă uşa negocierilor cu Teheranul, menite să relanseze acordul istoric din 2015 privind programul nuclear iranian.
Israelul se teme mai ales că ridicarea sancţiunilor economice împotriva Iranului în cadrul unui acord încadrând programul său nuclear va permite Teheranului să-şi sporească sprijinul pentru aliaţii săi regionali precum Hezbollahul libanez, mişcarea Hamas palestiniană şi alte grupări din Siria sau Yemen.
Discuţiile, care au loc la Viena, stagnează.