SUA acuză că o flotă de baloane chinezești spionează zeci de ţări pe „cinci continente”. NATO, îngrijorată
Casa Albă acuză China de faptul că foloseşte „masiv” baloane sondă ca instrumente de spionaj în toată lumea, acuzaţii pe care Beijingul le respinge ca făcând parte dintr-o campanie de denigrare a sa.
UPDATE 16:33 Statele Unite anunţă că se află „în discuţii cu aliaţii şi partenerii” lor pe tema unei „flote” de baloane de spionaj pe care China le-a desfăşurat - acuză America - în întreaga lume în ultimii ani, scrie AFP, citată de News.ro.
„Baloane chinezeşti au fost observate deasupra unor ţări de pe cinci coninente”, cărora le-au „încălcat suvernitatea”, a declarat miercuri presei o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
Statele Unite au doborât, sâmbătă, în mare, o aeronavă chineză care i-a survolat teritoriul timp de mai multe zile.
Oficiali americani au dat asigurări că decizia de a aştepta înainte de a-l doborî a oferit „o ocazie formbidabilă de a înţelege şi studia mai bine” dispozitivul, a cărui traversare a teritoriului american a captivat America timp de mai multe zile.
Împărtășire de informații
Washingtonul a dat asigurări că China nu se află la prima încercare şi că Beijingul a trimis trei aeronave în scurte incursiuni în spaţiul aerian american în timpul preşedinţiei lui Donald Trump şi una la începutul mandatului lui Joe Biden.
China, la rândul său, a condamnat puternic distrugerea balonului, despre care spune că este o aeronavă „civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”, care a intrat în mod „nevoit” în spaţiul aerian american.
„A fost un act iresponsabil, iar ca răspuns noi am acţionat în mod responsabil şi prudent pentru a ne apăra interesele”, a justificat miercuri şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.
El a anunţat - într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg - că armata americană îşi continuă activitatea de colectare de fragmente din balon, în largul coastelor statului american South Carolina.
Oficiali guvernamentali informează atât Congresul cu privire la informaţiile colectate, cât şi zeci de ţări din lume, de la Washington sau prin intermediul ambasadelor, a precizat Blinken.
„O facem”, a declarat el, „pentru că Statele Unite nu sunt singura ţintă a acestproui gram vast care a încălcat suveranitatea unor ţări de pe cinci continente”.
Spionajul chinez, în creștere în Europa și Asia
Jens Stoltenberg a exprimat îngrijorarea statelor membre NATO din cauza acestor activităţi de spionaj ale Chinei şi a subliniat că Beijingul a investit masiv, în ultimii ani, pentru a se dota cu noi capacităţi militare.
„Noi am observat totodată o creştere a activităţilor de spionaj ale Chinei în Europa. Ei folosesc sateliţi, Internetul şi, aşa cum am văzut deasupra Statelor Unite, baloane”, a acuzat el, îndemnând la o „vigilenţă constantă”.
Statele Unite cred că balonul chinez face parte dintr-un program extins de supraveghere al Beijingului
Serviciile de informaţii din SUA sunt de părere că balonul chinez care a traversat săptămâna trecută spaţiul aerian american înainte de a fi doborât face parte dintr-un amplu program de supraveghere aeriană.
Prin intermediul acestuia, Beijingul a strâns date despre capacităţile militare ale mai multor ţări, a informat cotidianul american The Washington Post, preluat miercuri de EFE, potrivit Agerpres.
Potrivit publicaţiei americane, serviciile secrete americane au inclus balonul de spionaj chinez - doborât sâmbătă de armata americană în apropierea coastelor Carolinei de Sud - într-un amplu program de supraveghere realizat de Armata Populară de Eliberare (armata chineză) şi, din acest motiv, Washingtonul a început să compare date cu partenerii şi aliaţii săi care au fost atacaţi într-un mod similar.
Aceste baloane de supraveghere, care au operat timp de mai mulţi ani din Hainan, cea mai sudică provincie a Chinei, au strâns informaţii despre capacităţile militare în ţările şi zonele de interes strategic pentru China, inclusiv din Japonia, India, Vietnam, Taiwan şi Filipine, potrivit publicaţiei americane.
The Washington Post citează ca surse mai mulţi funcţionari americani care s-au exprimat sub rezerva anonimatului din cauza caracterului delicat al subiectului.
''Ceea ce au făcut chinezii a fost să folosească o tehnologie incredibil de veche şi, practic, s-o alăture comunicaţiilor moderne şi capacităţilor de observare'' pentru a încerca să obţină informaţii despre forţele armate ale altor naţiuni, a declarat una dintre aceste surse publicaţiei citate.
Luni, subsecretarul de stat Wendy Sherman a condus o sesiune informativă despre spionajul cu baloane al Chinei pentru circa 150 de persoane de la aproximativ 40 de ambasade, a declarat pentru The Washington Post un înalt funcţionar al administraţiei americane familiarizat cu subiectul.
Departamentul de Stat a trimis totodată tuturor ambasadelor SUA ''o informare detaliată'' despre acest tip de spionaj. ''A existat un interes enorm faţă de aceasta din partea aliaţilor şi partenerilor noştri'', a declarat un responsabil al administraţiei.
Analiştii nu cunosc deocamdată dimensiunea flotei de baloane a Chinei, dar au existat ''zeci" de misiuni de acest tip începând cu 2018, a declarat un alt funcţionar american, citat de cotidian. Acesta a adăugat că Beijingul profită de tehnologia pusă la dispoziţie de o companie privată chineză care face parte din efortul de "fuziune civil-militară" al ţării, un program prin intermediul căruia companiile private dezvoltă tehnologii şi capacităţi utilizate de forţele armate chineze.
Separat, Marina americană a publicat marţi mai multe fotografii de la operaţiunile de recuperare a rămăşiţelor balonului chinez. În cele patru imagini difuzate pot fi văzuţi militari ai Marinei americane la bordul unei şalupe în momentul în care recuperează ceea ce pare a fi o prelată de culoare albă de care este ataşată o structură metalică. Într-o altă fotografie, poate fi văzută pe fundal o fregată militară, în apropiere de şalupă.
Marina SUA a scris pe conturile sale de social media că fotografiile au fost făcute duminica trecută în apropierea plajei Myrtle, din Carolina de Sud.
SUA realizează căutări pe o suprafaţă echivalentă cu 15x15 terenuri de fotbal pentru a găsi rămăşiţele balonului chinez pe care l-a distrus sâmbătă deasupra Atlanticului, a declarat luni şeful Comandoului de Apărare Aerospaţială al SUA (NORAD), generalul Glen VanHerck.
Militarul american a explicat într-o discuţie cu jurnaliştii că la eforturile de recuperare participă nava USS Carter Hall, care se află în apropierea locului în care balonul chinez a căzut în mare, alături de o ambarcaţiune Pathfinder, care dispune de un sonar care ajută la cartografierea zonei.
''Ne aşteptăm ca zona în care se află rămăşiţele (balonului chinez) să aibă o suprafaţă de circa 1.500 metri pe 1.500 metri, adică mai bine de 15 terenuri de fotbal pe 15 terenuri de fotbal'', a explicat VanHerck.
Preşedintele american Joe Biden a fost informat acum o săptămână că un balon spion chinez survola spaţiul aerian al SUA şi, de atunci, a continuat să zboare timp de mai multe zile până când în cele din urmă a fost doborât deasupra coastelor Carolinei de Sud.
În tot acest timp, autorităţile de la Beijing au insistat că a fost vorba despre un balon de uz civil care a fost deviat de la traiectorie din motive de ''forţă majoră'' şi a intrat accidental în spaţiul aerian al SUA.