Statele Unite au anunţat că au lovit situri pro-iraniene în Irak după atacul de la Erbil
Statele Unite au anunţat că au lovit luni trei situri folosite de Hezbollah şi alte forţe susţinute de Iran în Irak, ca răspuns mai ales la un atac vizând personal american la Erbil, în nordul ţării, relatează marţi France Presse.
"Armata americană a efectuat lovituri necesare şi proporţionale asupra a trei instalaţii folosite de Kataeb Hezbollah şi de grupuri afiliate în Irak", a declarat secretarul apărării Lloyd Austin într-un comunicat.
Loviturile sunt "un răspuns la o serie de atacuri contra personalului american în Irak şi Siria, efectuate de miliţii susţinute de Iran, dintre care Kataeb Hezbollah, afiliată Iranului, şi de grupurile afiliate, contra bazei aeriene Erbil mai devreme în timpul zilei", a subliniat el.
Brigăzile Hezbollah sau Kataeb Hezbollah sunt considerate o "organizaţie teroristă" de către Departamentul de Stat al SUA din 2009.
Atacul de la Erbil a rănit trei membri ai personalului american, unul grav, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.
Acest atac a fost comis cu ajutorul unei drone explozive şi revendicat de gruparea Rezistenţa Islamică în Irak, o nebuloasă de combatanţi rezultată din mai multe grupuri armate pro-iraniene - care sunt de asemenea afiliate Hashd al-Shaabi (Forţele de Mobilizare Populară), foşti paramilitari integraţi în forţele regulate.
Atacurile atribuite grupărilor pro-iraniene împotriva trupelor americane au crescut în Irak şi Siria de la începutul războiului între Hamas şi Israel la 7 octombrie.
O sută trei dintre ele au fost înregistrate de Washington din 17 octombrie, majoritatea revendicate de gruparea Rezistenţa Islamică în Irak, care denunţă sprijinul american pentru Israel.
"Statele Unite vor acţiona la momentul şi în modul pe care îl vor alege dacă aceste atacuri vor continua", a spus dna Watson într-un comunicat.
Washingtonul are aproximativ 2.500 de soldaţi în Irak şi 900 în Siria, ca parte a unui dispozitiv menit să lupte împotriva unei posibile renaşteri a grupării Stat Islamic.
Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas, grupare islamistă de asemenea susţinută de Iran, aminteşte AFP.