SUA accelerează planurile de modernizare a armelor nucleare din Europa. În decembrie vor fi aduse bombele B61 modernizate
Statele Unite au accelerat lansarea unei versiuni mai avansate a bombei sale nucleare de bază către bazele NATO din Europa, potrivit unui cablu diplomatic american și a două persoane familiarizate cu problema.
Bomba B61-12 era inițial programată pentru desfășurare în primăvara anului viitor, dar acum este planificată pentru luna decembrie, potrivit oficialilor americani prezenți la o întâlnire cu aliații NATO organizată cu ușile închise la Bruxelles.
Acțiunea implică înlocuirea armelor mai vechi cu versiunea mai nouă la diferite unități de depozitare din Europa pentru a fi pregătite de utilizare, dacă este necesar, de către bombardiere și avioane de luptă ale SUA și aliaților săi.
Mișcarea vine pe fondul tensiunilor crescute legate de amenințările Rusiei de a folosi o armă nucleară în Ucraina, potrivit Politico.
Actualizările bombelor B61 au fost discutate în mod deschis în documentele bugetare și declarațiile publice ani de zile, iar oficialii Pentagonului au spus că înnoirea lor este necesară pentru ca stocul să fie modernizat și sigur. Totodată, Pentagonul a subliniat că acest lucru nu este în niciun fel legat de războiul din Ucraina și actualizarea nu a fost grăbită în niciun fel.
Ce spun specialiștii militari despre desfășurarea bombelor B61 către Europa
Însă specialiștii care au observat procesul de-a lungul timpului s-au declarat surprinși că bombele vor fi actualizate în decembrie și se tem că ar putea înrăutăți situația deja periculoasă din Europa, conform sursei citate.
Anunțul făcut în urma întâlnirii de la Bruxelles a venit cu câteva zile înainte ca NATO să demareze exercițiul său nuclear anual, cunoscut sub numele de Steadfast Noon. Exercițiul de două săptămâni include aproximativ 70 de avioane. Miercuri, Rusia a organizat un exercițiu nuclear pe care liderul rus al apărării l-a descris ca o simulare a unui „atac nuclear masiv”, ca răspuns pentru un atac nuclear asupra Rusiei, potrivit Kremlinului.
„Ar fi ciudat să se grăbească”, a spus Hans Kristensen, directorul Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani, care urmărește îndeaproape programul B61. „Au spus că nu răspundem la această situație cu arme nucleare. Nu cred că vor să meargă pe această cale.”
Acțiunea poate fi îndreptată către aliații europeni care se simt deosebit de vulnerabili la Rusia
Mesajul din spatele trimiterii primelor bombe în decembrie poate fi îndreptat mai mult către aliații europeni care se simt deosebit de vulnerabili la Moscova, a spus un alt expert.
„Bănuiesc că este orientat mai mult către NATO decât către Rusia”, a spus Tom Collina, director de politici la Ploughshares Fund, un grup de dezarmare. „Există B61 [mai vechi] deja acolo. Rușii știu asta. Funcționează bine. Cele noi vor fi mai noi, dar nu este chiar atât de mare diferența. Dar poate fi o modalitate de a-i face aliați să se simtă în siguranță atunci când se simt în mod deosebit amenințați de Rusia”.
Două persoane familiarizate cu problema viitorului transport de bombe către Europa au confirmat intervalul de timp accelerat raportat în cablul diplomatic, conform sursei citate.