Ce riscă Turcia din cauza rachetelor ruseşti. Ameninţarea transmisă de Washington
Statele Unite vor scuti Turcia de un nou set de sancțiuni economice dacă Administrația de la Ankara nu va active sistemul antiaerian rus S-400, a declarant vineri un oficial american, conform AFP.
SUA se tem că aliatul lor strategic, Turcia, ar putea să ajungă „pe orbita” Rusiei. Prin urmare, Washingtonul face mari eforturi diplomatice pentru a-l mulţumi pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează Agerpres.
În acest demers se înscrie şi decizia prin care preşedintele Donald Trump a ridicat miercuri sancţiunilor impuse împotriva a trei responsabili turci după invazia militară a Turciei în nordul Siriei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Turcia rămâne ameninţată de sancţiuni suplimentare americane din cauza achiziţiei sistemelor ruseşti S-400, despre care Washingtonul afirmă cu sunt incompatibile cu cele ale NATO şi că, în procesul de instrucţie desfăşurat de specialiştii ruşi în Turcia, aceştia ar putea afla secrete tehnologice ale avionului american F-35.
Din acest motiv SUA au oprit livrările acestui aparat către Turcia şi au exclus ţara din programul său de producţie.
„Fie dezactivând (sistemele S-400), fie trimiţându-le înapoi, fie distrugându-le, oricare dintre acestea”, a menționat diplomatul american, făcând referire la modalitățile prin care Turcia poate evita reinstaurarea sancțiunilor economice.
„Probabil că la Ankara există oameni raţionali care vor spune, în sfârşit, mai bine nu le activăm”, a adăugat oficialul.
Turcia a primit în luna iulie primele sisteme S-400 din contractul a cărui valoare totală este de circa 2,5 miliarde de dolari. Primele rachete de acest fel ar urma să devină operaţionale în primăvara anului viitor, odată ce militarii ruşi vor fi instruiţi pentru folosirea lor.