SUA pedepsesc Turcia după ce Erdogan a cumpărat rachete ruseşti S-400

Ultima actualizare: 17-07-2019 23:05
donald trump
Agerpres

SUA au confirmat miercuri că nu vor furniza avioane F-35 Turciei din cauza achiziţionării de rachete ruseşti S-400 care, potrivit Washingtonului, "vor servi la descoperirea" unor secrete tehnologice ale acestui tip de avion american.

Washingtonul va continua să coopereze cu Ankara în pofida "impactului negativ asupra interoperabilităţii Turciei" cu NATO, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Preşedintele american Donald Trump a insistat marţi asupra "bunelor relaţii" dintre Washington şi Ankara după primele livrări de componente ale sistemelor ruseşti de apărare aeriană S-400 în Turcia şi pe care SUA le consideră incompatibile cu dispozitivele NATO.

Pentagonul i-a dat în mod oficial la începutul lui iunie un ultimatum Ankarei, acordându-i termen până la 31 iulie ca să renunţe la sistemele de apărare ruse, sub atenţionarea că va fi exclusă total din programul F-35 la care Turcia participă.

Washingtonul consideră că există un risc ca S-400 să-i poată permite Rusiei să afle secretele tehnologice ale noului avion invizibil american F-35, cu care Turcia vrea de asemenea să se doteze.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO