Statele din estul Europei vor baze NATO permanente de teama Rusiei, Germania se opune. Masura ar putea fi decisa la Bucuresti
Statele membre NATO din estul Europei isi vor uni fortele pentru a spori presiunea asupra aliantei militare de a instala baze permanente pe teritoriul lor, acestea urmand sa aiba o intalnire la Bucuresti la inceputul lunii noiembrie.
Tarile din flancul estic al Aliantei se vor reuni la 3-4 noiembrie la Bucuresti, a declarat consilierul pe politica externa al presedintelui polonez, Krzysztof Szczerski, intr-un prim semn de actiune concreta din partea acestor state membre de a face lobby pentru o prezenta sporita a NATO in regiune, in contextul temerilor privind o intensificare a agresiunii Rusiei, relateaza Agerpres.
Polonia cere de mult timp instalarea de baze permanente pe teritoriul sau, iar noul presedinte a facut din aceasta o prioritate a mandatului sau. Insa unele state occidentale, in special Germania, se opun ideii, temandu-se ca o astfel de masura ar antagoniza Moscova si ar amplifica tensiunile dintre Europa si Rusia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andrzej Duda a declarat saptamana trecuta pentru Financial Times ca NATO nu ar trebui sa trateze Polonia ca o "zona tampon". Presedintele polonez va gazdui anul viitor summitul bienal al NATO la Varsovia, unde propunerea pentru noi baze permanente in estul Europei se va afla in fruntea agendei.
"Astazi, cand ne uitam la dispersia bazelor, vedem ca frontiera este Germania. NATO inca nu a luat nota de trecerea Poloniei dintre Est spre Vest", a afirmat Duda, care a fost investit presedinte la 7 august.
Astfel, liderii din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Romania se vor reuni intr-un summit la 3 si 4 noiembrie la Bucuresti, a declarat luni Krzysztof Szczerski.
"Un consens in cadrul NATO trebuie sa reflecte intr-o masura mai mare punctul de vedere al Poloniei", a spus el.
Presedintia poloneza a anuntat de asemenea luni ca prima vizita oficiala in strainatate a lui Duda va fi la 23 august in estonia, o data simbolica si cu incarcatura politica ce marcheaza 76 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop intre Germania nazista si Uniunea Sovietica, un acord secret care a stabilit planul de impartire a estului Europei intre cele doua puteri.
Vizita in Estonia va marca lansarea campaniei in favoarea unei prezente sporite a NATO in regiune, pentru a raspunde ambitiilor in crestere ale Moscovei, potrivit unei surse de rang inalt din cadrul administratiei de la Varsovia, citate de Reuters.
Dupa anexarea Crimeii de catre Rusia anul trecut, Polonia si tarile baltice au solicitat in mod repetat Aliantei Nord-Atlantice stationarea permanenta de trupe pe teritoriile lor, pentru intarirea flancului estic al organizatiei.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, NATO, baze militare, tarile baltice,
Dată publicare:
17-08-2015 22:35