Sputnik: "SUA isi incordeaza muschii la granitele Rusiei, intr-un Game of Thrones global"

Ultima actualizare: 24-06-2015 06:59
NATO - Rusia

Desfasurarea de forte militare NATO langa granitele Rusiei,precum si faptul ca SUA isi incordeaza muschii in Europa este o incercare de intimidare nucleara, scrie ziarul german Suddeutsche, preluat de grupul rus de presa controlat de Moscova, Sputnik.

In urma cu cinci ani, in 2010, liderii Rusiei si ai Statelor Unite au semnat un tratatul New Start, care obliga ambele tari sa isi reduca numarul de focoase nucleare pentru sistemele de livrare si sa limiteze cantitatea acestor sisteme de livrare, printre care se numarau si rachetele balistice intercontinentale.

Cu un an inainte, presedintele american Barack Obama promitea sa "continue relatiile constructive cu Rusia pe probleme de interes comun" si, in special, sa promoveze o lume fara cele mai distrugatoare arme din istorie.

"Asadar, astazi, afirm clar si cu convingere angajamentul Americii sa caute pacea si securitatea unei lumi fara arme nucleare", promitea Obama.

Tratatul ar fi trebuit sa conduca lumea in directia corecta si chiar a reusit sa faca asta pana acum, insa actiunile NATO si ale SUA ar putea submina aceste eforturi.

"Numarul total al focoaselor nucleare este in scadere in lume, in special datorita faptului ca SUA si Rusia continua sa isi reduca arsenalele nucleare, desi intr-un ritm mai incet fate de acum un deceniu", a notat Institutul de Cercetare pentru Pace Internationala din Stockholm, in raportul anual publicat in luna iunie.

In ciuda acestei tendinte, avem de-a face cu o revenire a armelor nucleare in ceea ce priveste importanta lor in relatiile internationale, din cauza evolutiilor recente, inclusiv "razboiul civil" din Ucraina, presupusa implicare a Rusiei in tara vecina si reactia Occidentului, detaliaza Suddeutsche Zeitung.

"Acest lucru a devenit vizibil in special dupa ce Vladimir Putin a anuntat planurile de a suplimenta fortele ruse cu 40 de rachete balistice intercontinentale. A fost raspunsul sau la planurile NATO de a-si spori prezenta militara la granitele estice ale blocului", puncteaza ziarul german.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO