23 de sportivi români, cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani, din Lotul Național al Juniorilor de Karate, sunt prinși în violențele sociale de pe străzile din Chile.

 

Oamenii protestează chiar lângă hotelul în care sunt cazați ai noștri. Bilanţul manifestaţiilor, care au intrat în cea de-a doua săptămână, a ajuns la 15 morţi.

Aceste imagini au fost filmate de românii aflaţi într-un hotel din Santiago de Chile. În înregistrare se vede cum forțele de ordine intervin cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.

Marius Iacob, antrenor: "Lotul României este în siguranţă în hotel, am fost vizitaţi de doamna ambasador, care ne-a adus alimente, totul este în regulă. Concursul se va desfăşura cu anumite modificări care privesc siguranţa participanţilor. Sunt şi ţări care, din cauza protestelor, au decis să plece de la acest concurs, dar este problema lor. Au început iarăşi manifestaţiile, sunt ciocniri violente între forţele de ordine şi protestatari."

În acest timp, numeroşi poliţişti au fost trimişi în zonă şi se află în preajma hotelului în care sunt cazaţi sportivii români care participă la Campionatele Mondiale de Karate, dar şi celelalte delegaţii străine şi oficiali ai Federaţiei Internaţionale de Karate.

Octavian Amzulescu, Președintele Federației Române de Karate: "Sunt la un bulevard unde trec manifestanţi pe acolo în permanenţă, au trecut maşini, de sus nu ştiu dacă sunt militare sau de poliţie. Una dintre ele era un toc de apă, îi stropea pe manifestanţi, s-au împrăştiat, au plecat mai departe. Recomandarea a fost să nu iasă din hotel pentru că dacă te amesteci prin mulţime se pot întâmpla accidente. Vorbesc în permanență cu copiii."

Având în vedere că juniorii sunt cazaţi într-un hotel aflat în mijlocul manifestaţiei, li s-a recomandat să nu părăsească hotelul neînsoţiţi. Transportul le este asigurat de Ambasada României în Chile pentru a fi în siguranța deplină. Au ajuns acolo luni dimineaţa şi se vor întoarce acasă la începutul săptămânii viitoare.

Protestele din Chile au început după ce guvernul a scumpit biletele de transport cu metroul cu patru procente. Deşi după izbucnirea violentelor preşedintele tării a anunţat că se renunţa la majorări, demonstraţiile oamenilor nemulţumiţi au continuat.