Ruşii vor să construiască o "autostradă radioactivă". Cât de periculoasă e pentru şoferi

Ultima actualizare: 22-10-2019 17:00
autostrada rusia
AFP

Mostrele de sol prelevate dintr-o zonă din Moscova, în care se plănuiește construirea unei autostrăzi, emit radiații nucleare care prezintă un risc de cancer pentru cetățeni, conform unui raport Greenpeace din Rusia.

Activiștii au avertizat că autostrada cu opt benzi pe care autoritățile doresc să înceapă să o construiască anul viitor și să o finalizeze până în anul 2024 va elibera praf radioactiv în aer și în râul Moscova, relatează Moscow Times.

„Avem acum dovada oficială că deșeurile radioactive sunt sub autostradă, nu undeva în apropiere”, a transmis Greenpeace.

Organizația pentru mediu a cerut în luna iulie amânarea construcției, la câteva luni după ce testele efectuate de autoritățile de stat au relevat un nivel de radiație de 200 de ori peste normal.

ONG-ul și experții au identificat cinci locații pe ruta autostrăzii, între Centrala Minieră din Rusia și gara Moskvorechye, în care nivelul radiațiilor este de până la opt ori mai mare decât normalul.

„Cel mai mare pericol îl reprezintă praful care va fi respirat de oameni”, a declarat Rashid Alimov, directorul programului energetic al Greenpeace.

Departamentul de construcții al Primăriei din Moscova a transmis inițial că radiațiile nu depășesc nivelul normal în zona de construcție a autostrăzii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO