Premierul Rajoy a dizolvat Parlamentul catalan; alegeri anticipate regionale pe 21 decembrie. FILMUL evenimentelor din Spania

×
Codul embed a fost copiat

Clipe istorice şi, deopotrivă, dramatice în Spania. Ţara în care trăiesc peste un milion de români traversează o criză fără precedent pentru Europa postbelică.

Tensiunile au escaladat după ce, în cursul după-amiezii, Parlamentul catalan a votat, la limită, o rezoluţie prin care declară independenţa regiunii faţă de Spania şi înfiinţarea Republicii Catalonia.

Asta în timp ce la Madrid senatul spaniol vota dizolvarea legislativului catalan şi demiterea responsabililor regionali, "în vederea restabilirii ordinii constituţionale". Pentru maximum 6 luni, până la organizarea de alegeri în Catalonia, Madridul preia tutela asupra regiunii, urmând să controleze guvernul, poliţia şi presa locală.

Procuratura generală spaniolă a anunţat că îi va acuza de rebeliune pe cei care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei, culpă pentru care riscă 25 de ani de închisoare.

LIVE UPDATE CU DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR:

Citește și
Carles Puigdemont
Liderul catalan refuză oferta Madridului.”Puigdemont nu se va duce în Senat”
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

 

UPDATE 22:30 "Considerăm că este urgent să îi ascultăm pe cetățenii catalani, pe toți cetățenii catalani, astfel ca ei să își poată decide viitorul și nimeni să nu poată acționa în afara legii în numele lor", a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy intr-un discurs televizat. 

UPDATE 21:45 Şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a anunţat vineri destituirea preşedintelui catalan Carles Puigdemont şi a membrilor Executivului acestuia şi a convocat alegeri pe 21 dcembrie în Catalonia, la câteva ore după declararea independenţei regiunii, relatează AFP.

Acestea sunt primele măsuri pe care le punem în aplicare pentru a evita ca cei care erau până acum responsabili de (Executivul catalan) să poată să-şi continue escaladarea nesupunerii”, a declarat Rajoy la finalul unei şedinţe a Consiliui de Miniştri convocate după ce Senatul a aprobat plasarea sub tutelă a Cataloniei.

 

UPDATE 21:35 Mariano Rajoy, prim ministrul Spanie, a dizolvat Parlamentul catalan. Alegeri anticipate regionale vor fi organizate pe data de 21 decembrie, relatează AFP. 

UPDATE 21:15 Guvernul autonom al Scoţiei a anunţat că respectă poziţia executivului catalan şi a subliniat că poporul din această regiune are dreptul să îşi determine propriul viitor.

UPDATE 21:00 Peste 15.000 de oameni s-au adunat in Piața Sant Jaume din Barcelona, in fata Parlamentului catalan, pentru a sărbători declarația de independență. 

UPDATE 19:25 Susţinătorii independenţei Cataloniei au dat jos steagul spaniol de la Primăria din Girona şi l-au înlocuit cu steagul catalan, relatează The Associated Press.

Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont a fost primarul Gironei.

În imagini filmate cu telefonul mobil, vineri, la Girona, la nord-est de Barcelona, şi postate pe Twitter apare o mulţime care strigă ”jos, jos, jos cu steagul spaniol”, imediat după ce Parlamentul catalan a proclamat o republică catalană.

De asemenea, un tânăr înfăşurat într-un steag spaniol este aplaudat de mulţime. În această înregistrare video, el apare purtând o pancartă pe care scrie ”nu pot să stau acasă în timp ce ai mei sunt bătuţi”. 

UPDATE 19:20 Departamentul de Stat american a anunţat vineri că susţine Guvernul spaniol în eforturile sale de a opri independenţa Cataloniei, relatează The Associated Press.

”Catalonia este parte integrantă a Spaniei, iar Statele Unite susţin măsurile constituţionale ale Guvernului spaniol menite să menţină Spania puternică şi unită”, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.

Preşedintele american Donald Trump îndemna luna trecută la menţinerea unităţii Spaniei, catalogând ”stupid” un vot de secesiune al guvernelor regionale. 

UPDATE 19:00 Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont şi-a îndemnat susţinătorii separatişti să rămână paşnici înaintea ”reprimării” pe care o aşteaptă din partea autorităţilor spaniole, după ce parlamentarii separatişti catalani au proclamat o republică catalană independentă, relatează The Associated Press. 

”În zilele care vin, să rămânem credincioşi valorilor noastre paşnice şi demnităţii. În mâinile noastre, în mâinile voastre se află construirea republicii”, a declarat el în faţa a sute de simpatizanţi care au intrat în sediul Parlamentului catalan.

Astăzi (vineri), Parlamentul a făcut pasul de mult dorit şi pentru care s-a luptat atât de mult care a încununat mandatul urnelor”, a continuat Puigdemont, referindu-se la referendumul de autodeterminare interzis de la 1 octombrie.

Mulţimea a intonat, atunci, imnul catalan “Els Segadors” şi a scandat ”Liberate!”.

Senatul spaniol a autorizat anterior Guvernul central să plaseze sub tutelă Catalonia şi să-i demită pe Puigdemont şi pe membrii Guvernului acestuia.

UPDATE 18:30 Procuratura Generală spaniolă îi va acuza de ”rebeliune” pe cei care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al instituţiei, relatează The Associated Press.

Procuratura încearcă să stabilească dacă aceste acuzaţii se vor limita doar la Cabinetul catalan, în frunte cu preşedintele Carles Puigdemont şi vicepreşedintele Oriol Junqueras, sau dacă îi va viza şi pe membrii conducerii Parlamentului catalan şi deputaţi, a precizat purtătorul de cuvânt.

El mai anunţat, sub protecţia anonimatului, conform reglementărilor interne, că acuzaţii în acest sens ar putea să fie formulate luni.

În virtutea dreptului penal spaniol, rebeliunea se pedepseşte cu până la 25 de ani de închisoare. Pedepsele sunt mai scurte în cazul în care actul de rebeliune respetiv nu conduce la violenţe.

Pe de altă parte, Guvernul a anunţat că membrii Cabinetului premierului Mariano Rajoy vor pune în aplicare ”imediat” în cadrul unei şedinţe de urgenţă - măsurile aprobate de Senat în vederea plasării Cataloniei sub tutelă.

Un purtător de cuvânt al Guvernului central a anunţat, sub protecţia anonimatului, că acest Cabinet va face apel, la Curtea Constituţională, împotriva declaraţiei de independenţă adoptate anterior de Parlamentul catalan.

Spania se confruntă cu cea mai mare ameninţare la adresa unităţii sale, după ce deputaţii catalani au proclamat independenţa regiunii.

 

UPDATE 17:20 Senatul spaniol a votat că Madridul să preia controlul direct al Cataloniei, adică suspendarea autonomiei, relatează The Guardian. 

Senatorii spanioli au aprobat fără vreo surpriză - cu 214 la 47 voturi şi o abţinere - cererea Guvenului spaniol de a aplica prevederile articolului 155 al Constituţiei, care permite statului să preia controlul asupra unei comunităţi autonome ”dacă nu-şi respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi”,

Majoritatea senatorilor i-au acordat astfel premierului spaniol Mariano Rajoy puterea să aplice măsuri fără precedent, inclusiv destituirea preşedintelui separatist al Cataloniei Carles Puigdemont şi cabinetului acestuia.

Senatul spaniol îl autorizează totodată pe Rajoy să plaseze sub tutelă Parlamentul catalan.

O şedinţă a Consiliului de Miniştri urmează să aibă loc vineri seara.

Acest vot a avut loc imediat după ce Parlamentul catalan a declarat independenţa regiunii şi înfiinţarea unui nou ”stat independent sub forma unei republici”, în urma unui vot boicotat de către deputaţii opoziţiei.

În rezoluţie, Executivul catalan este îndemnat să negocieze recunoaşterea acestui stat în străinătate, în pofida faptului că nicio ţară nu şi-a exprimat susţinerea faţă de separatişti.

Guvernul spaniol urmează să decidă cum şi când va aplica aceste măsuri.

Madridul a subliniat că este vorba despre nişte măsuri temporare vizând să restaureze legalitatea în această regiune din nord-estul Spaniei, un motor economic al regatului.

UPDATE 17:00 Mii de persoane care s-au adunat în faţa sediului Parlamentului catalan, în semn de susţinere faţă de independenţă, au izbuncit în urale şi au dansat după ce Legislativul a adoptat rezoliţia prin care spune că vrea să înfiinţeze o Republică independentă catalană, relatează The Associated Press.

Mulţimea a urmărit votul şi numărarea voturilor live, pe ecrane uriaşe.

Preşedintele separatist al regiunii Carles Puigdemont şi vicepreşedintele Oriol Junqueras s-au felicitat, îmbrăţişat şi au dat mâna după vot, în care 70 dintre cei 135 de parlamentari s-au exprimat în favoarea independenţei, zece au votat împotrivă, iar doi au dat voturi în alb.

Marea majoritate a aleşilor din opoziţie a părăsit hemiciclul, în semn de protest, înainte de vot.

Puigdemont şi Junqueras s-au aflat printre membrii Guvernului regional care şi-au exprimat votul în această sesiune. 

UPDATE 16:50 Premierul spaniol Mariano Rajoy face un apel la calm şi dă asigurări că va fi restabilită legalitatea în Catalonia, într-o postare pe Twitter, imediat după declararea independenţei Cataloniei.

"Adresez un apel la calm tuturor spaniolilor. Statul de drept va restabili legalitatea în Catalonia", scrie Rajoy.

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri - cu 70 de voturi la zece şi două abţineri - o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, relatează The Associated Press. Opoziţia a părăsit hemiciclul, în semn de protest, înainte de vot.  

UPDATE 16:30 Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri, cu 70 de voturi, o moţiune prin care înfiinţează Republica Catalană, relatează The Associated Press. Opoziţia a părăsit sala, în semn de protest, înainte de vot.

Astfel, Parlamentul regional catalan a votat pentru independență față de Spania. Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluţie care declara că regiune devine un "stat independenţa sub formă unei republici", înainte de a intona imnul partizanilor independenţei, în absenţa celei mai mari părţi a deputaţilor de opoziţie. Imediat ce rezultatul votului a fost anunțat, sute de persoane aflate în fața parlamentului din Barcelona au izbucnit în urale.

UPDATE 16:00 Catalonia este pregătită să-şi exercite dreptul la ”autodeterminare”, a declarat vineri, în Parlamentul catalan, un purtător de cuvânt al Partidului Candidatura Unităţii Naţionale (CUP, extremă stânga, antisistem), Carles Riera, relatează The Associated Press.

”Astăzi (vineri), suntem pregătiţi să facem un pas istoric. Astăzi devenim o entitate politică cu dreptul la autodeterminare şi îl exercităm”, a declarat Carles Riera.

Parlamentul catalan urmează să se pronunţe prin vot asupra declarării independenţei faţă de Spania în această sesiune a Legislativului regional, în care separatiştii deţin majoritatea.

O aleasă socialistă în Parlamentul catalan i-a criticat dur pe separatişti, pe care-i acuză că au încălcat legislaţia naţională şi regională cu scopul de a declara independenţa regiunii faţă de regat şi a promis să acţioneze ”în vederea revenirii la legalitate a instituţiilor publice”.

Eva Granados a anunţat că aleşii Partidului Socialist din Catalonia (PSC) nu vor fi prezenţi la votarea rezoluţiei în vederea înfiinţării unei republici.

Partidele unuioniste conservatoare au anunţat, de asemenea, că vor boicota acest vot.

Granados i-a acuzat pe separatişti că sunt ”necibzuiţi” şi i-a întrebat de ce vor să construiască o nouă ţară bazată pe un concept de democraţie care este ”intolerant şi sectar” şi îi exclude pe cei care se opun independenţei.

Coaliţia separatistă aflată la putere şi extrema stângă antisistem deţin o majoritate în Parlamentul Cataloniei care le permite, teoretic, să adopte o rezoliţie care proclamă independenţa.

Spania a promis să oprească orice încercare de secesiune.

UPDATE 15:40 Un purtător de cuvânt al Ciudadanos, principala formaţiune de opoziţie în Parlamentul catalan, a rupt în bucăţi un exemplar al rezoluţiei separatiste în vederea declarării independenşei regiunii faţă de Spania, relatează The Associated Press.

Carlos Carrizosa a rupt acest exeplar al proiectului de lege care propune declararea independenţei în sesiunea de vineri, înaintea votului în Parlamentul catalan.

”Prin această hârtie îi lăsaţi pe catalanii care nu vă urmează orfani de Guvern, iar de aceea Cetăţenii nu vă lasă să ruinaţi Catalonia”, a declarat Carrizosa.

”Astăzi (vineri) este o zi tristă şi dramatică în Catalonia. Astăzi este ziua în care voi (secesioniştii) daţi o lovitură împotriva democraţiei în Spania”, a subliniat el.

UPDATE 15:20 Câteva sute de primari catalani scandau vineri ”Independenţă” în sediul parlamentului regional catalan, relatează The Associated Press.

Acest gest de susţinere a secesiunii are loc cu câteva ore înainte ca Parlamentul catalan să se exprime prin vot asupra unei moţiuni în vederea desprinderii de Spania şi înfiinţării unei republici independente.

Primarii au strigat şi şi-au ridicat bastoanele de ceremonie din lemn care le reprezintă poziţia de conducători ai municipalităţilor în această regiune situată în nord-estul Spaniei.

Ramon Moliner, primarul din Alip, în regiunea Pireneilor (nord), a declarat că ziua de vineri este o zi istorică.

”Începem un nou capitol, ca ţară, o etapă foarte incertă în multe privinţe, dar foarte incitantă”, a declart el.

Spania s-a angajat să oprească orice încercare de secesiune.

Ruptura pare consumată între Catalonia şi Spania, ale căror raporturi nu au încetat să se tensioneze de la începutul anilor 2010.

Chiar dacă nu s-a soldat cu morţi, această criză politică a trecut la un nou nivel şi îngrijorează restul Europei, care i urmăreşte îndeaproape, în pofida faptului că Uniunea Europeană se fereşte să intervină.

În faţa ameninţărilor proferate de susţinătorii independenţei, măsurile avute în vedere de Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy sunt drastice: destituirea Executivului independentist al regiunii, plasarea sub tutelă a poliţiei, Parlamentului şi presei sale publice pe o perioadă care ar putea să durze şase luni, înainte de organizarea unor alegeri regionale în 2018.

Pentru a apăra aceste măsuri, Rajoy participă la sesiunea crucială de dezbateri în Senat, vineri.

Partidul său dispune de o majoritate confortabilă în Camera superioară a Parlamentului, care urmează să dea Guvernului autorizarea să recurgă la un articol al Constituţiei foarte delicat, niciodatp utilizat până în prezent, articolul 155.

Acest articol permite statului să preia controlul asupra unei ”comunităţi autonome dacă ea nu respectă obligaţiile care îi sunt impuse de Constituţie sau alte legi”.

 

În parlament, unioniştii şi partizanii secesiunii se întreceau în acuzaţii şi avertismente.

Xavier Garcia Albiol, deputat catalan unionist: Dacă vă imaginaţi că veţi fi judecaţi de istorie, va înşelaţi amarnic! Veţi fi judecaţi de Curtea de Justiţie. Lucrurile sunt limpezi: iresponsabilitatea elitelor pro-independenţa provoacă în Catalonia cea mai gravă criză socială şi economică a acestei generaţii.

Lluis Corominas, deputat catalan pro-independenţă: Prin violenţă, frică, ameninţări şi metode poliţieneşti, statul spaniol încearcă să abroge dreptul catalanilor de a-şi decide viitorul. Vrea să impună Constituţia şi unitatea Spaniei prin sânge şi teamă!

Ines Arrimadas, liderul Partidului cetăţenilor, unionist: Nici măcar în Procesul lui Kafka nu a fost atât de kafkian precum conduită domnului Puigdemont. Este kafkian şi absolut ridicol. Ne-am săturat , domnule preşedinte. Cât mai poate răbda poporul catalan acest circ?

Marcel Mauri, liderul platformei Omnium, separatist: Guvernul catalan a făcut o ultima tentativă de a dialoga cu Madridul pentru a pune capăt acestei absurdităţi care este activarea Articolului 155 al Constituţiei. Fără succes. Se impune concluzia că vineri parlamentul catalan va aplică mandatul primit în urmă referendumului din 1 octombrie.

”REPUBLICA NE AŞTEAPTĂ”

Guvernul a dat asigurări că vrea să folosească această procedură timp de doar şase luni, cu scopul de a ”rstaura ordinea constituţională” şi chiar ”concordia”, în contextul în care au păreri împărţite în problema independenţei.

Este vorba despre ”apărarea relansării economice, a locurilor de muncă, a liniştii familiilor, care se află în pericol din cauza deciziilor capricioase, unilaterale şi ilegale ale Guvernului” catalan, a dat asigurări joi vicepreşedinta Guvernului central Soraya Saenz de Santamaria.

Însă aceste măsuri riscă să antreneze o rezistenţă puternică - care se doreşre paşnică- în Catalonia, o regiune foarte ataşată acestei autonomii recuperate după sfârşitul dictaturii franchiste (1939-1975).

Marile asociaşii care susţin independenţa, ANC şi Omnium Cultural, ai căror lideri au fost plasaţi în detenţie, la mijlocul lui octombrie, din cauza unei ”răzvrătiri”, au lansat îndemnuri la manifestaţii în faşa Parlamentului catalan încă de vineri dimineaţa, cu sloganul ”republica ne aşteaptă, va trebui să o apărărm”.

Punerea sub tutelă a regiunii ar putea să contribuie la o alimentare a resentimentelor faţă de Partidul Popular (PP, conservatir) al lui Rajoy, care a obţinut deja de la Curtea Constituţională să anuleze parţial statutul autonomiei Cataloniei. Mulţi consideră că acest lucru ar putea să contribuie la o consolidare a sentimentelor separatiste.

Preşedintele catalan, separatistul Carles Puigdemont a avertizat deja că aceste măsuri ascund, de fapt, ”intenţia răzbunătoare” a statului faţă de regiunea nesupusă.

El a renunţat joi, in extremis, să convoace alegeri anticipate în regiunea sa, afectând puternic speranţele celor care voiau ca acest lucru să deschidă un spaţiu de dialog şi detensionare.

În cadrul unei medieri între Barcelona şi Madrid - implicându-l pe preşedintele Guvernului basc Inigo Urkullu -, se avea în vedere ca Rajoy să accepte să nu aplice articolul 155 în cazul în care Puigdemont convoca aceste alegeri.

ARTICOLUL 155, ”O AGRESIUNE”

După o zi de tergiversări şi zvonuri false, Puigdemont a anunţat că renunţă să convoace aceste alegeri, pentru că nu a obţinut această garanţie de la Madrid. El a lăsat Parlamentului catalan grija să stabilească, vineri, consecinţele aplicării articolului 155 ”împotriva Cataloniei”.

Partidele separatiste - de la extrema dreaptă la centru-dreapta - sunt majoritare, din sepembrie 2015, cu 72 din cele 136 de mandate în Parlamentul catalan. Ele desfăşoară un proces, prezentat ca ireversibil, în vederea conducerii regiunii la independenţă, spre marea nemulţumire a unei părţi a catalanilor, care vor sărămână spanioli.

Vineri ”vom propune ca răspunsul la agresiunea încarnată de articolul 155 să fie continuarea mandatului poporului Cataloniei, aşa cum decurge el din referendumul” de la 1 octombrie, a anunţat deputatul catalan independentist Lluis Corominas.

Cu 90% de ”da” şi o prezenţă la urne de 43% - cifre care nu pot fi verificate -, rezultatele referendumului de autodeterminare interzis - şi pătat de violenţe ale poliţiei - sunt prezentate ca ”un mandat” în vederea declarării independenţei.

Rămâne de văzut dacă tabăra care susţine independenţa va rămâne la fel de unită la vot, vineri, proclamaţia sa a ”Republicii catalane”. Demisia, joi, a ministerului însărcinat cu întreprinderile în Executivul catalan, Santi Vila, după ce a constatat că efortuile sale în vederea ”dialogului” au eşuat, arată că jocurile nu s-au făcut.

Regiunea, care contribuie cu 19% la PIB-ul spaniol, se confruntă cu un îngrijorător exod de întreprinderi - 1.600 şi-au mutat sediile sociale în altă parte de la începutul lui octombrie.

Prelungirea crizei ar putea să aibă consecinţe economice foarte negative pentru regiune şi ţară - a patra economie în zona euro.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Puigdemont cere Parlamentului să ia o decizie privind proclamarea independenței
Puigdemont cere Parlamentului să ia o decizie privind proclamarea independenței

Liderul catalan Puigdemont a evitat să ceară organizarea de alegeri regionale și a cerut parlamentului să decidă care vor fi următorii pași de urmat în criza catalană.

Liderul catalan refuză oferta Madridului.”Puigdemont nu se va duce în Senat”
Liderul catalan refuză oferta Madridului.”Puigdemont nu se va duce în Senat”

Catalonia se confruntă cu o criză internă, din cauza procesului de proclamare a independenței față de Madrid.

Mariano Rajoy: Preluarea controlului Cataloniei este „singurul răspuns posibil”
Mariano Rajoy: Preluarea controlului Cataloniei este „singurul răspuns posibil”

Premierul spaniol Mariano Rajoy a precizat, miercuri, că suspendarea autonomiei Cataloniei este „singurul răspsuns posibil” la proiectul separatist al preşedintelui Executivului catalan Carles Puigdemont.

Ministrul spaniol al Justiției, despre Catalonia: „Puigdemont a comis o greșeală mare”
Ministrul spaniol al Justiției, despre Catalonia: „Puigdemont a comis o greșeală mare”

Liderul catalan, Carles Puigdemont, nu va putea rezolva criza politică dacă va organiza noi alegeri regionale, a declarat marți ministrul spaniol al Justiției.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.