Liderul catalan refuză oferta Madridului.”Puigdemont nu se va duce în Senat”

Carles Puigdemont
Getty

Catalonia se confruntă cu o criză internă, din cauza procesului de proclamare a independenței față de Madrid.

 Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont a refuzat miercuri oferta de a se exprima în Senatul spaniol, cu o zi înainte de votul Camerei Superioare a Parlamentului spaniol asupra unei plasări sub tutelă a Cataloniei, a anunţat Guvernul regional, relatează AFP.

 Vice președintele Caloniei a declarat că Madridul „nu le dă de ales”, însă nu vor să renunțe gestul de proclamare a independenței.

Oriol Junqueras susține că partitul său va contribui, alături de guvernul catalan, „la  construirea unei republici”, întrucât ei beneficiază de „un mandat democrat”, în baza referendumului organizat la începutul lunii octombrie, notează CNN.

”Preşedintele Puigdemont nu se va duce joi în Senat”, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei, precizând că este vorba despre răspunsul la anunţul Guvernului spaniol potrivit căruia decizia sa de a prelua controlul Cataloniei este fără întoarcere. Pe de altă parte, reprezentanţi politici catalani au anunţat că Puigdemont nu intenţionează să apară în faţa senatorilor, pentru a-şi apăra efortul în vederea independenţei şi să argumenteze împotriva deciziei Guvernului central de a-l demite pe el şi pe miniştrii săi, relatează The Associated Press.

Citește și
Carles Puigdemont
Ministrul spaniol al Justiției, despre Catalonia: „Puigdemont a comis o greșeală mare”
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Potrivit unor oficiali din cadrul unor partide de la nivel regional, preşedintele Parlamentului Cataloniei i-a informat miercuri pe reprezentanţii lor că Puigdemont va asista, în schimb, la sesiunea Legislativului regional de joi, în care îşi va promova eforturile în vederea secesiunii.

Aceşti oficiali din cadrul mai multor partide parlamentare regionale au făcut aceste declaraţii sub protecţia aninimatului, potrivit reglementărilor interne ale formaţiunilor lor.

Presa spaniolă a scris că Puigdemont urma să susţină un discurs în comisia Senatului însărcinată cu analizarea solicitării premierului Mariano Rajoy de a primi autoritatea constituţională să-i demită pe liderii separatişti catalani din funcţii şi să preia temporar controlul asupra Guvernului regional.

Senatul urmează să se pronunţe vineri prin vot asupra măsurilor solicitate de Guvern.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a subliniat miercuri că măsurile prin care Guvernul conservator intenţionează să preia controlul asupra Cataloniei cu scopul de a opri eforturile regiunii în vederea secesiunii aunt ”excepţionale” şi şi-a exprimat speranţa că nu vor dura mult timp.

Şeful Guvernului central a subliniat în Parlament că aplicarea articolului 155 al Constituţiei spaniole este singurul răspuns posibil în vederea unei restaurări a legalităţii în regiune, lichidată în opinia sa de eforturile preşedintelui catalan Carles Puigdemont.

El şi-a exprimat speranţă că măsurile avute în vedere - inclusiv destituirea Guvernului Puigdemont şi plasarea sub tutelă a Parlamentului catalan - vor fi de scurtă durată.

Liderul catalan mai are timp până vineri să proclame în termeni fermi independența, până când Madridul nu va impune controlul direct asupra regiunii prin prisma punerii în aplicare a articolului 155 din Constituția Spaniei.

Apariția la dezbaterea Senatului l-ar putea determina pe Puigdemont să se confrunte cu prim-ministrul Mariano Rajoy, care se opune vehement independenței Cataloniei.

Aceasta este cea mai gravă criză politică cu care se confruntă statul spaniol de când democrația a fost restabilită în Spania, acum patru decenii.

O lume întreagă așteaptă să vadă ce reacția va avea Spania, după ce oficialii de la Madrid au anunțat că vor pune pentru prima dată în aplicare articolul 155 al Constituției.

Conflictul a provocat resentimente profunde în mai multe zone din Spania, a denaturat economia regiunii prospere și a îngrijorat mai mulți lideri europeni, care încearcă să nu creeze un precendent și să nu încurajeze sentimentul separatist, care ar putea fi aplicat în alte părți ale globului.

Guvernul catalan a spus că din cei 43% dintre participanții la referendumul din 1 octombrie, 90% au fost în favoarea independenței. În tot acest timp, alți catalani au cerut în mod răspicat că doresc ca regiunea să-și păstreze autonomia, întrucât sunt conștienți de faptul că proclamarea independenței ar însemna, în mod implicit, pierderea statutului de cetățeni europeni.

Guvernul de la Madrid a catalogan referendumul catalan ca fiind „ilegal” și a respins negocierea cu Puigdemont, până când liderul catalan nu va renunța la ideea de proclamare a independenței.

Oficialii de la Madrid nu sunt singurii deranjați de deciziile politice ale liderului catalan, ci există voci critice chiar și în interiorul comunității sale.

"Președintele Puigdemont este așteptat să se prezinte în fața Senatului pentru a-și explica alegerile, pentru a-și explica poziția politică și pentru a explica cum am ajuns aici", a declarat miercuri un parlamentar al Partidul Democrat Catalan, notează Reuters.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Puigdemont să realizeze un progres în vederea proclamării independenței, întrucât Madridu se opune vehement acestei decizii și se folosește de toate pârgiile politice și legislative pentru a opri separarea Cataloniei de Spania.

Vineri, Senatul este așteptat să se întrunească pentru a stabili dacă vor impune controlul direct asupra Calatoniei sau nu. Chiar dacă articolul 155 va fi pentru prima dată pus în aplicare, procedura va fi pusă treptat în practică pentru a nu determina noi tensiuni.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Mariano Rajoy: Preluarea controlului Cataloniei este „singurul răspuns posibil”
Mariano Rajoy: Preluarea controlului Cataloniei este „singurul răspuns posibil”

Premierul spaniol Mariano Rajoy a precizat, miercuri, că suspendarea autonomiei Cataloniei este „singurul răspsuns posibil” la proiectul separatist al preşedintelui Executivului catalan Carles Puigdemont.

Ministrul spaniol al Justiției, despre Catalonia: „Puigdemont a comis o greșeală mare”
Ministrul spaniol al Justiției, despre Catalonia: „Puigdemont a comis o greșeală mare”

Liderul catalan, Carles Puigdemont, nu va putea rezolva criza politică dacă va organiza noi alegeri regionale, a declarat marți ministrul spaniol al Justiției.

Oficial spaniol, despre Catalonia: „Catalanii nu vor urma ordinele Madridului”
Oficial spaniol, despre Catalonia: „Catalanii nu vor urma ordinele Madridului”

Oficialii catalani au declarat că nu vor urmări ordinele date de guvernul de la Madrid, în cazul în care Spania va impune controlul direct asupra regiunii.

Madridul e hotărât să impună controlul direct asupra Cataloniei. Reacția lui Puigdemont
Madridul e hotărât să impună controlul direct asupra Cataloniei. Reacția lui Puigdemont

Oficialii catalani au declarat sâmbătă că nu vor accepta controlul direct al Madridului impus asupra regiunii.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.