Spania a redevenit unul dintre locurile fierbinţi pe harta pandemiei. Numărul de cazuri zilnice s-a dublat

Dată publicare: 23-07-2020 20:15
Dată actualizare: 23-07-2020 20:28


Spania a redevenit unul dintre locurile fierbinţi pe harta pandemiei. Numărul de cazuri zilnice este aproape dublu față de bilanțurile de acum o săptămână.

Numai ieri au fost 730. Pe de altă parte în Belgia doar în ultima săptămână numărul zilnic al persoanelor infectate a sporit cu peste 90 la sută. Mai aproape de noi Muntenegru prima țară care se proclamase liberă de Covid a reinstituit starea de urgență.

Acest restaurant din staţiunea catalană Lloret Del Mar (IORET) este unul dintre locurile de luat masa preferate de turiştii britanici care, până acum, veneau an de an în număr mare în Costa Brava. De această dată, însă, este aproape gol - Catalonia a raportat o creştere bruscă a numărului de cazuri de COVID-19 în ultimele săptămâni, iar turiştii au renunțat la planuri.

Mike Sleigh, proprietar pub: ”Anul trecut, toate mesele erau pline, bucătăria mergea la foc automat. Aveam foarte mulţi clienţi şi alţii trebuiau să plece pentru că nu aveam locuri. Anul acesta sunt doar câţiva oameni”.

Puţinii oaspeţi care şi-au făcut totuşi apariţia spun că-şi iau toate măsurile de precauţie.

Matthew Dixon, turist britanic: ”Câtă vreme fiecare se protejează şi e responsabil pentru el însuşi şi pentru restul lumii, ar trebui să fim în siguranţă, peste tot găseşti dezinfectant de mâini şi măşti. Poţi să-ţi scoţi masca doar când iei masa sau bei ceva”.

Catalonia e cea mai afectată dintre cele 19 regiuni ale Spaniei, cu aproape 10.000 de cazuri raportate din mai şi până acum, iar rata de creştere s-a dublat în ultimele trei săptămâni.

Roberto Torregrosa, Director General, Guitart Hotels: ”În urmă cu o săptămână, când a apărut ştirea că a venit al doilea val al pandemiei, a fost foarte frustrant pentru că oamenii au început să-şi anuleze vacanţele”.

Spania a revenit la așa numita nouă normalitate în urmă cu ceva mai mult de o lună, încercând să mai salveze din sezonul turistic estival, vital pentru economie.

Toate terasele şi cafenelele din Anvers sunt obligate să ceară numele clienţilor, şi numerele de telefon, pentru eventuale anchete epidemiologice, în cazul unor persoane testate pozitiv. Unii patroni spun că se vor conforma, dar nu ştiu dacă e de folos.

Alain Roels – proprietar terasă: ”Mă tem că la un moment dat cafeneaua mea va fi plină cu nişte Bart de Wever (primarul), sau, ştiu eu, îi voi avea oaspeţi pe John Travolta şi Brigitte Bardot. Eu trebuie să accept numele care mi se dau pentru că nu sunt autorizat să cer cartea de identitate a clientului”.

Aceasta este doar una dintre regulile stricte pentru limitarea răspândirii virusului, anunţate de primarul oraşului Anvers.

Mesaj primar: ”Dragi cetăţeni ai Anvers-ului, aceste măsuri sunt necesare. Sunt rezonabile şi proporţionale cu riscul. Trebuie să luăm aceste măsuri pentru a preveni o carantină totală”.

Localurile care nu se conformează regulilor trebuie să pună imediat lacătul. Dacă stai la masă şi bei o bere, poţi să dai masca jos, dar trebuie s-o pui la loc dacă mergi, de exemplu, la toaletă. La fel, la sala de fitness, purtarea măştii este obligatorie în interior, atunci când nu faci exerciţii la unul dintre aparate.

Iar, de sâmbătă, purtarea măştii va fi obligatorie în toate locurile publice din Anvers.

Primarul din Anvers a stabilit reguli stricte şi în privinţa consumului de alcool. Magazinele de noapte nu mai au voie să vândă băutură după miezul nopţii. Şi sunt interzise adunările cu mai mult de zece oameni.

În tot acest timp fanii echipei de fotbal Liverpool s-au adunat cu miile azi-noapte lângă stadionul favoriţilor, Anfield, pentru a sărbători primul trofeu de campioană după 30 de ani. Asta deşi clubul le-a cerut să stea acasă, poliţia a emis un ordin pentru interzicerea adunărilor cu număr mare de oameni, timp de 48 de ore, iar consilul local i-a îndemnat să sărbătorească păstrând distanţarea socială. Riscul răspândirii virusului în asemenea situaţii este maxim, averetizează, degeaba, specialiştii. 9 persoane au fost arestate.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO