Space X se pregătește să lanseze primul zbor turistic în spațiu. Cine se va afla la bord

Ultima actualizare: 15-09-2021 15:15
Space X se pregătește să lanseze primul zbor tu...
Space X se pregătește să lanseze primul zbor tu...

Se anunţă o zi importantă pentru miliardarul Elon Musk. Compania sa, Space X, se pregăteşte să lanseze primul zbor turistic în spaţiu.

Este cea mai ambiţioasă misiune de până acum, spune fondatorul sud-african. Pentru prima dată în 60 de ani, o rachetă urmează să fie lansată pe orbită, fără astronauți profesioniști la bord.

Patru civili vor porni într-o călătorie dincolo de limita atmosferei Pământului.

Cei patru astronauți amatori - doi bărbați și două femei - s-au antrenat aproape șase luni pentru un voiaj.

La baza aeriană Kennedy Center din Florida se fac ultimele pregătiri pentru marele eveniment, care de această dată poartă emblema celor de la Space X. Capsula "Resilience" construită special pentru turismul spațial va decola în noaptea de miercuri spre joi.

Cei patru pasageri aflaţi la bord vor zbura în jurul Pământului pe o orbită joasă, la aproximativ 570 de kilometri altitudine. Ținta se află deasupra orbitei Staţiei Spaţiale Internaţionale şi chiar a telescopului Hubble. Nu vor experimenta câteva minute de imponderabilitate, aşa cum s-a întâmplat în zborurile turistice anterioare, organizate de Virgin Galactic şi Blue Origin, ci vor rămâne pe orbita Terrei timp de trei zile.

Comandantul echipajului este Jared Isaacman, un antreprenor miliardar, în vârstă de 38 de ani - fondatorul și directorul executiv al unei companii, pe care a început-o când încă era adolescent, de procesare a tranzacțiilor cu cărți de credit. Speră să-i inspire și pe alții cu aventura lor și să adune fonduri pentru tratamentul cancerului la copii.

I-a recrutat pe diverse căi pe cei trei colegi de echipaj, pe care nu i cunoștea înainte - un lucrător în sistemul de sănătate, care a supraviețuit cancerului în copilărie, un fizician care popularizează știința și un analist de date. 

Deși acest voiaj orbital turistic a fost posibil doar datorită imensei lui averi, Isaac este convins că spațiul trebuie să fie accesibil pentru oricine.

Jared Isaacman, membru al echipajului Inspiration4: "Aşa cum am spus încă de la început, chiar din prima zi a misiunii "Inspiration 4", ne propunem să inspirăm oamenii în legătură cu ceea ce este posibil în spațiu şi, desigur, ce se poate realiza aici, pe Pământ."

Hayley Arceneaux, membru al echipajului Inspiration4: ”Vom face foarte multe lucruri pentru prima oară în această misiune. Totodată, cred că îi vom inspira pe oameni ca, indiferent de mediul din care provin, pot să viseze şi să nu aibă limite. "

Cei patru membri ai echipajului au trecut prin cinci luni de antrenamente riguroase.

"Turiştii spaţiali" vor călători într-o capsulă complet automatizată, același tip folosit de SpaceX pentru a trimite astronauți către Stația Spațială Internațională. Vehiculul spaţial este programat să aterizeze în Oceanul Atlantic.

Spre deosebire de miliardarii Jeff Bezos și Richard Branson, Elon Musk a ales să nu urce, deocamdată, în capsula care va fi lansată în spațiu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO