Soldatii si militiile din Sudanul de Sud au primit in loc de salariu acceptul de a viola femei fara a fi trasi la raspundere
Situatia privind drepturile omului este in Sudanul de Sud "printre cele mai oribile" din lume, estimeaza vineri un raport al ONU, potrivit caruia combatanti aliati ai guvernului au primit in loc de salariu acceptul de a viola femei.
"Este vorba de o situatie privind drepturile omului printre cele mai oribile din lume, cu utilizarea in masa a violului ca instrument de teroare si arma de razboi", a declarat Inaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, relateaza Agerpres, citand AFP.
"Amploarea si tipul violentelor sexuale - infaptuite in special de fortele guvernamentale SPLA (Armata Populara de Eliberare a Sudanului - n.r.) si de militiile afiliate - sunt descrise cu detalii abominabile si devastatoare, la fel ca si atitudinea - aproape dezinvolta, dar calculata - a celor care au masacrat civili si au distrus bunuri si mijloace de subzistenta", a adaugat Inaltul comisar al ONU.
In raportul sau, ONU subliniaza ca, "potrivit unor surse credibile, grupari aliate guvernului sunt autorizate sa violeze femei in loc (sa primeasca) salariu", in numele principiului "faceti ce puteti si luati ce doriti".
Sudanul de Sud, care si-a declarat independenta fata de Sudan in iulie 2011, dupa decenii de conflict cu Khartoumul, este scena unui razboi civil din decembrie 2013, cand presedintele Salva Kiir l-a acuzat pe fostul sau vicepresedinte Riek Machar ca punea la cale o lovitura de stat. Peste 2,3 milioane de oameni au fost alungati din locuintele lor si zeci de mii au fost ucisi de razboiul si atrocitatile de care se fac vinovate ambele tabere.
Raportul ONU contine marturii despre civili suspectati de sustinerea opozitiei, inclusiv despre persoane cu handicap si copii care au fost asasinati, arsi de vii, asfixiati in containere, impuscati, spanzurati de copaci sau taiati in bucati.