Raport ONU: Militarii din Sudanul de Sud au violat si apoi au ars de vii femei si fete in casele lor
Militarii din Sudanul de Sud au violat si apoi au ars de vii femei si fete in casele lor, a acuzat marti ONU intr-un raport, evocand o brutalitate nemaiintalnita in conflictul civil care devasteaza noul stat de un an si jumatate, relateaza AFP.
Intr-un raport publicat marti, anchetatorii din cadrul Misiunii ONU din Sudanul de Sud avertizeaza in privinta “incalcarilor generalizate ale drepturilor omului”. Ei se sprijina pe marturiile a 115 victime si martori din statul Unité, unul dintre cele mai afectate de razboiul civil.
Armata sud-sudaneza, SPLA, a lansat in aprilie o vasta ofensiva impotriva fortelor rebele din departamentul Mayom, care era o zona petroliera majora inainte de a fi distrusa in lupte, relateaza Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Supravietuitorii acestor atacuri au afirmat ca SPLA si militiile sale aliate din departamentul Mayom au desfasurat o campanie impotriva populatiei locale, ucigand civili, jefuind si distrugand sate si provocand deplasarea a peste 100.000 de persoane”, a precizat ONU intr-un comunicat.
“Unele dintre acuzatiile cele mai ingrijoratoare compilate de agentii Misiunii ONU din Sudanul de Sud se refera la rapiri si la abuzuri sexuale asupra femeilor si fetelor, dintre care unele ar fi fost arse de vii in casele lor”, se mai mentioneaza in textul citat.
Actualul conflict din Sudanul de Sud a izbucnit in decembrie 2013, prin lupte in cadrul armatei sud-sudaneze, divizata de-a lungul liniilor politico-etnice de rivalitatea in fruntea regimului intre presedintele Salva Kiir si fostul sau vicepresedinte, Riek Mashar.
Diverse militii tribale s-au alaturat luptelor, de o parte sau de alta, ambele tabere fiind acuzate de comiterea unor masacre etnice si a altor abuzuri.
Intensificarea luptelor “a fost marcata nu numai de acuzatii de crima, viol, rapire, jaf, incendieri si stramutari de populatie, dar si de o brutalitate si o intensitate nemaiintalnite”, mentioneaza ONU.
“Amploarea si nivelul de cruzime care caracterizeaza aceste informatii sugereaza o animozitate care depaseste diviziunile politice”, se mai precizeaza in comunicat.
La jumatatea lunii iunie, UNICEF a acuzat fortele armate care se infrunta in Sudanul de Sud, stat independent de patru ani, ca au comis crime atroce asupra copiilor, precum castrari si violuri.
In acest conflict, pentru care nu a fost avansat niciodata un bilant oficial, ar fi murit zeci de mii de oameni, potrivit observatorilor. Conform ONU, doua treimi din cele 12 milioane de locuitori ai tari au nevoie de ajutor pentru a supravietui.