Situatie fara precedent in Congresul american. Timp de 14 ore, zeci de democrati au ocupat sala de sedinte

Ultima actualizare: 26-06-2016 00:08
protest in fata cladirii Congresului american

Situatie de haos miercuri in Camera Reprezentantilor a Congresului american, dupa ce un grup de democrati a apelat la o forma mai putin obisnuita de protest.

Acestia au ocupat sala de sedinte pentru a cere votarea unei legislatii mai aspre impotriva armelor de foc, dupa recentul masacru din Orlando, statul Florida, relateaza DPA si Reuters.

Zeci de democrati au pus stapanire pe sala de sedinte timp de peste 14 ore, asezati pe podea si protestand zgomotos, inainte ca presedintele republican al Camerei, Paul Ryan, sa inchida camerele de televiziune si microfoanele si sa incerce aducerea la ordine a protestatarilor, relateaza Agerpres. Alesii democrati nu s-au lasat redusi la tacere si au folosit retele de socializare precum Periscope si Facebook live pentru a transmite in direct protestul lor, transmite The Guardian.

Acestia au promis ca vor continua pana cand liderii republicani vor permite un vot asupra legislatiei privind controlul armelor de foc, dupa masacrul din 12 iunie.

"Cate mame, cati tati mai trebuie sa verse lacrimi de durere inainte ca noi sa facem ceva? Am fost alesi sa conducem, domnule presedinte", a declarat Lewis, asezat pe podeaua Camerei Reprezentantilor.

"Uneori este necesar sa ne punem de-a curmezisul drumului. Trebuie sa facem zgomot exprimandu-ne sus si cu voce tare impotriva nedreptatii si lipsei de actiune", a scris Lewis intr-un mesaj postat pe Twitter.

Presedintele Barack Obama a repostat acest mesaj si i-a multumit ca "conduce (aceasta miscare) cu privire la violenta armelor in momentul cand avem cel mai mult nevoie de ea", potrivit news.ro.

Paul Ryan a refuzat cererea democratilor, fortand in schimb un vot asupra unui alt proiect legislativ.

Nici Senatul american nu a reusit luni sa adopte o serie de legi mai aspre menite sa ii impiedice pe suspectii de terorism sa achizitioneze arme.

"Membrii nostri s-au strans pe podeaua Camerei in semn de protest pentru faptul ca nu putem nici macar sa supunem la vot, pentru ca noi credem sincer ca, daca s-ar supune la vot, am castiga", a declarat Nancy Pelosi, lidera minoritatii democrate, in fata Capitoliului, alaturi de familiile unor victime ale violentelor cu arme de foc.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a calificat protestul drept o reactie la frustrarile adunate in ani de lipsa de actiune in privinta legislatiei armelor de foc.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO