Situație dramatică în SUA, în așteptarea celui de-al doilea val de Covid-19. Numărul morților crește, bursele se prăbușesc

×
Codul embed a fost copiat

Statele Unite au depăşit pragul de 2 milioane de cazuri de infectare cu COVID-19, iar specialiştii vorbesc de o nouă perioadă critică a pandemiei. În plus, peste Ocean nici situaţia economică nu pare să se redreseze.

 

În ultima săptămâna, încă un milion şi jumătate de americani au depus pentru prima oară cereri pentru şomaj.

De la izbucnirea pandemiei, sectorul public s-a confruntat cu tăieri drastice, iar situaţia se va înrăutăţi pe măsură ce statele federale îşi pregătesc bugetele pentru anul viitor.

Pe o piață preocupată de perspectivele economice și situația de sănătate, indicele Bursei de Valori din New York, Dow Jones, a pierdut în sesiunea de joi peste 5% - cea mai serioasă scădere din ultimele 3 luni.

Citește și
Bulgaria a prelungit starea de alertă. Probleme mari în comunitățile de romi
Bulgaria a prelungit starea de urgenţă. Probleme mari în comunitățile de romi
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Potrivit noilor estimări ale Băncii centrale americane, Produsul Intern Brut al Statelor Unite va scădea cu 6,5% în acest an, din cauza pandemiei.

 

Milioane de oameni disperați 

 

De 25 de ani, această femeie și-a dedicat viața predării într-o școală pentru copii cu nevoi speciale.

Jennie Guberman, Special Education Aide: ”Simt că rolul meu este unul vital. Suntem o familie”.

În martie, școala din New York la care lucra s-a închis din cauza pandemiei, iar Jennie a început să predea online.

Asta până când s-a trezit peste noapte concediată. La 53 de ani, a fost nevoită să depună pentru prima oară o cerere pentru alocația de șomaj.

Jennie Guberman: ”Mi-a fost tras preșul de sub picioare pe 30 aprilie, în toiul pandemiei, când am intrat și eu în rândul celor 3 milioane de oameni disperați că au rămas fără asigurare medicală”.

Și cazul ei e doar o picătură într-un ocean. În total, în luna mai, guvernele statale și locale au tăiat 571.000 de locuri de muncă din sectorul public, după ce în aprilie au fost dați afară aproape un million de oameni.

Mark Zandi, economist șef, Moody's Analytia: ”Autoritățile statale și locale sunt pe roșu cu bugetele. Pandemia a blocat activitatea economică și, implicit, veniturile din taxe. Așa stând lucrurile, au fost obligate să taie posturi. Vor dispărea cam 3 milioane de locuri de muncă”.

Nu doar învățătorii și profesorii sunt vulnerabili în acest context economic fragil.

Mark Zandi: ”Sunt locuri de muncă vitale, de care societatea are mare nevoie: profesori, pompieri, polițiști, angajați la urgențe, asistenți sociali. Sunt slujbe de care ai nevoie în vremuri de pandemie și criză economică”.

Henry Garrido, șef sindicat New York: ”Marea ironie este că, pentru prima oară după mult timp, anumite categorii de angajați au fost recunoscuți pentru munca lor eroică. Cei care vin zi de zi la muncă își sacrifică viețile și familiile, propria siguranță pentru binele altora. Tocmai ei se văd acum pe punctul de a fi dați afară”.

La sfârșitul acestei luni, cele mai multe state americane își vor decide bugetele pentru anul viitor. Și se pare că vor fi nevoite să taie în continuare din posturi.

 

Valul al doilea, o bombă cu ceas

 

Henry Garrido: ”Vorbim de un buget draconic care va tăia posturi esențiale. Asta e periculos și pentru că este preconizat un al doilea val al pandemiei. E o bombă cu ceas pentru sectoarele vitale”.

Dacă o parte din noii șomeri au fost reangajați și au încetat să ceară sprijin, numărul americanilor care depun săptămână după săptămână cereri pentru alocație de șomaj - așa-numitele solicitări pentru continuare - a trecut de 21 de milioane.

În tot acest timp, peste ocean pandemia de coronavirus nu s-a stins complet, iar specialiștii trag noi semnale de alarmă pentru această vară.

Dr. Ashish Jha, Harvard Global Health Institute: ”În acest moment avem între 800 și 1.000 de oameni care mor zilnic în America și toate sondajele, toate datele pe care le-am adunat ne sugerează faptul că lucrurile se vor înrăutăți, vom avea o creștere a îmbolnăvirilor”.

Potrivit unui grafic dat publicității de Institutul de Sănătate Globală Harvard, până în septembrie în Statele Unite se prezic peste 100.000 de decese.

Dr. Jonathan Reiner/Professor, The George Washington University School of Medicine & Health Sciences: ”Virusul nu a dispărut complet, nu este ca și cum ar începe un al doilea val. Primul val încă nu a dispărut”.

12 state federale au raportat o creștere a numărului de spitalizări în ultimele 3 săptămâni.

În timp ce o companie americană va începe la jumătatea lunii viitoare testele pe oameni pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, autoritățile sanitare insistă pe măsurile de precauție.

Dr. Ashish Jha, Harvard Global Health Institute: ”Nu încerc să sperii oamenii să stea în casă, ceea ce vreau este ca oamenii să poarte măști și să respecte distanțarea fizică”.

 

Îngrijorări majore pe burse

 

Acţiunile europene şi americane au închis în scădere puternică, după comentarii economice ale Rezervei Federale şi temeri privind declanşarea unui al doilea val de Covid-19.

Wall Street a consemnat astfel cea mai slabă evoluţie din ultimele trei luni, în timp ce indicele pan-european Stox 600 a închis în declin cu 4%, iar componenta auto în scădere cu 6,9%, toate sectoarele şi bursele fiind în teritoriu negativ.

În centrul atenţiei a fost reacţia investitorilor la cele mai recente estimări făcute de Rezerva Federală.

Miercuri, banca centrală americană a menţinut neschimbate dobânzile şi a indicat să nu se aşteaptă să le majoreze înainte de 2022.

Fed a mai prognozat că economia americană se va contracta cu 6,5% în 2020, înainte de a avansa cu 5% în 2021.

”Nu ne gândim la creşterea dobânzilor. Nu ne gândim nici să ne gândim la creşterea dobânzilor. Ne gândim la susţinerea economiei. Ne gândim că va dura ceva timp”, a declarat preşedintele Fed, Jerome Powell.

Evoluţia coronavirusului rămâne un motiv major de îngrijorare pentru investitori.

Miercuri, a fost anunţată anularea festivalurilor de muzică extrem de populare Coachella şi Stagecoach, în urma unui ordin al directorului pentru Sănătate Publică din comitatul Riverside, din California, dr. Cameron Kaiserm referindu-se la temeri legate de agravarea răspândirii Covid-19 în toamnă.

Mai multe state americane care au fost printre primele care au renunţat la măsurile de izolare au raportat creşteri ale numărului de cazuri de infectare şi ale spitalizărilor, între acestea fiind Texas, Florida şi Arizona.

 

Și în Europa acțiunile scad semnificativ

 

Acţiunile Lufthansa au scăzut cu 9%, în urma anunţului companiei germane că până la 26.000 de angajaţi sunt în pericol să îşi piardă locurile de muncă.

Titlurile Renault au coborât cu 14%. Preşedintele grupului, Jean-Dominique Senard, a afirmat în Parlamentul Franţei că nu este discutată o a doua injecţie de capital de stat.

Acţiunile Just Eat Takeaway au inversat creşterea iniţială, coborând cu aproape 4%, în urma anunţării unui acord de 7,3 miliarde de dolari pentru preluarea companiei GrubHub.

Titlurile Unilever au fost printre puţinele acţiuni europene cu o evoluţie pozitivă, crescând cu 0,5%, în urma anunţării unificării conducerii sale duale, pentru a avea o flexibilitate mai mare pentru fuziuni şi achiziţii.

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 4%, DAX al bursei din Frankfurt cu 4,5%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 4,71%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a coborât cu 4,8%, iar indicele IBEX 35 al bursei din Madrid cu 5%.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial a coborât cu 6,9%, respectiv cu peste 1.800 de puncte, înregistrând cea mai slabă evoluţie după luna martie. Indicele S&P 500 a scăzut cu 5,7%, iar Nasdaq cu 5,3%.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 12 iunie. Bilanțul oficial al orei 13.00: 222 de noi cazuri de îmbolnăvire
Coronavirus România, LIVE UPDATE 12 iunie. Bilanțul oficial al orei 13.00: 222 de noi cazuri de îmbolnăvire

Coronavirus România, 12 iunie. Până în prezent, pe teritoriul României sunt 21.404 de cazuri de persoane infectate și 1.380 de decese.

Bulgaria a prelungit starea de urgenţă. Probleme mari în comunitățile de romi
Bulgaria a prelungit starea de urgenţă. Probleme mari în comunitățile de romi

Bulgaria a prelungit starea de urgenţă epidemică până la sfârşitul acestei luni. Premierul Boiko Borisov şi-a motivat decizia prin creşterea numărului de noi infectări.

Care a fost vârful pandemiei de coronavirus în România. ”Nu e momentul să ne relaxăm”, spun specialiștii
Care a fost vârful pandemiei de coronavirus în România. ”Nu e momentul să ne relaxăm”, spun specialiștii

Adrian Streinu Cercel şi Alexandru Rafila au încercat să facă o radiografie a vieţii post-covid. Lumea nu va mai fi la fel, este singura certitudine de până acum. Cum va arăta, însă, nu ştie nimeni cu exactitate.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.