Legile justiției dezbătute în Parlamentul European: „Românii nu sunt un popor de rangul II”
Europarlamentarii populari, liberali şi verzi critică, în dezbaterea din PE, modificările la legile justiţiei şi Codurile penale din România, în timp ce socialiştii europeni au un ton rezervat.
Mesaje alarmante din Parlamentul European pentru aleșii de la București care au decis să modifice legile justiției: "Românii nu sunt un popor de rangul 2 şi merită un stat de drept în care justiția nu este schimbată, după cum îşi dorește puterea". În plenul Parlamentului European a fost organizată miercuri seară o dezbatere pe tema modificărilor aduse legilor justiției care au generat uriașe proteste de stradă.
Europarlamentarii și-ar fi dorit ca Vasilica Viorica Dancilă să răspundă la temerile lor, însă premierul român a lipsit. A mers ministrul Justiției Tudorel Toader care însă nu figura pe lista de invitați, așa că nu a putut vorbi la tribună.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Roberta Metzola – europarlamentar: „Am văzut încercări din partea guvernului de a suprima magistratura, să corupă legislația și să folosească majoritatea electorală ca pe o scuză să facă ce vrea. Românii nu sunt cetățeni de rangul doi. Dimpotrivă, merită o țară în care statul de drept este respectat, unde corupția e combătută, unde tribunalul și legile nu sunt schimbate la voia întâmplării pentru a-i ajuta pe cei de la putere.”
Věra Jourová, comisar european pe probleme de justiție: „Aceste îngrijorări trebuie să fie luate în serios și în cadrul procesului legislativ. Întrebarea adresată autorităților rămâne deschisă: procesul ține cont de interesul justiției și independenței justiției? Din păcate vedem că se critică sistemul care nu ne inspiră încredere în procesul în curs.”
Au fost însă și voci care susțin că guvernul de la București are dreptul să modifice legile justiției așa cum crede de cuviință și că singurii care îl pot critica sunt alegătorii. Europarlamentarii îi sfătuiesc pe aleșii din coaliția majoritară PSD-ALDE să ceară puncte de vedere și Comisiei de la Veneția înainte de a adopta definitiv noile forme ale legilor justiției dar și ale codurilor penale.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: justitie, parlamentul european, dezbatere,
Dată publicare:
07-02-2018 19:56