Situația din SUA se agravează. Vârful pandemiei ar putea fi atins la finalul lunii aprilie

Dată publicare: 02-04-2020 09:11
Dată actualizare: 02-04-2020 09:36


La nivel global sunt peste 935.000 de îmbolnăviri cu coronavirus și numărul deceselor a trecut de 47.000.

Statele Unite au cea mai rapidă rată de creştere a cazurilor. În 24 de ore au confirmat peste 22.000 de cazuri noi şi 884 de decese.

America are aproape un sfert din numărul total de cazuri la nivel mondial, iar previziunile experţilor arată că vârful pandemiei va fi atins peste Ocean abia la finalul acestei luni.

Cea mai tânără victimă a coronavirusului, un bebeluș de 6 săptămâni

 

Printre cei care au murit se numără un bebeluş de șase săptămâni, confirmat pozitiv cu noul virus.

Este cea mai tânără victimă.

O asistentă medicală a lucrat o săptămână în două spitale, deși era infectată cu coronavirus


O asistentă medicală povestește, sub rezerva anonimatului, că în timp ce era infectată a lucrat aproximativ o săptămâna în două spitale din New York - pe care nu a vrut să le numească. Boala nu a fost depistată pentru că nici ea, nici alți angajați nu au fost testați.

Asistentă: „Acum două săptămâni am simţit dureri de spate, mă durea destul de rău spatele, apoi, într-o noapte, m-a lovit şi o durere puternică în piept.”
Reporter: „Ai cerut spitalului unde lucrai să te testeze?”
Asistentă: „ Mi s-a spus că spitalul nu testează pentru coronavirus personalul medical.”

Iar femeia a continuat să muncească.

Reporter: „Şi ai purtat acelaşi halat toată ziua, trecând de la un pacient la altul.”
Asistentă: „Da, toţi la fel. Am atins masca pe care o aveam pe faţă, am scos-o, virusul plutea prin aer şi puteam să-l inhalez. E atât de uşor să te contaminezi când atingi ceva unde virusul e deja prezent.”

Cum cei de la spital au refuzat să o testeze, a apelat la bunăvoința unei prietene care lucrează într-un laborator.

Asistentă: „I-am spus: "Te rog o singură dată, vreau să mă asigur că nu sunt infectată, nu vreau să-i infectez şi pe alţii". Ea mi-a făcut testul.”

După cinci zile a aflat rezultatul - și era pozitiv. În aceste condiții, nu e de mirare că multe dintre cadrele medicale din zonele afectate de pandemie au nervii întinși la maximum.

Dr. Cornelia Griggs, Columbia University: „Când mă trezesc în fiecare dimineață și merg la spital e că și cum aș păşi în mijlocul unui incendiu.”

Vârful pandemiei va fi atins în SUA la finalul lunii aprilie

 

Potrivit proiecțiilor, vârful pandemiei va fi atins peste Ocean abia la finalul lunii aprilie. Până atunci, New York-ul ar putea avea nevoie de 110.000 de paturi pentru bolnavi și peste 37.000 de ventilatoare.

Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite: „Credem că Italia este țara pe care o putem compara cu Statele Unite în acest moment, din mai multe motive, așa că am construit un plan pe baza acestui model.”

Restricțiile impuse în statele americane grav lovite de coronavirus par să aibă efect. Dar guvernatorul New York-ului a cerut poliției să le impună cu forța dacă este nevoie.

Andrew Cuomo, guvernator New York: „Poliția din New York trebuie să fie mai agresivă. Punct! Punct! Unii spun că nu ar trebui aplicată legea cu forța. Ba da!”

Reacția întârziată a Statelor Unite a fost provocată de China

 

Vicepreședintele american susține că reacția întârziată a guvernului federal american a fost provocată de China.

Mike Pence, vicepreședintele Statelor Unite: „Ceea ce pare evident acum e faptul că, cu mult înainte că lumea să afle în decembrie de situația din China, poate chiar cu o lună înainte, epidemia era o realitate în China.”

Pe de altă parte, speranța este vitală pentru noi toți, ca să trecem cu bine prin acest episod fără precedent.

Povestea unei femei care a câștigat lupta cu boala

 

Este încurajator cazul unei femei din Ohio, soție și mama, în vârstă de 54 de ani.

Robyn Petras: „E un miracol. Nu știm de ce și cum de am scăpat cu viață, dar am reușit!”

Femeia are fibroză chistică și diabet de ani de zile, ceea ce o plasează în grupa celor mai vulnerabili. Cu câteva săptămâni în urmă o chinuia tusea, dar asta reprezintă ceva comun în cazul bolnavilor cu fibroză chistică. Și-a dat însă brusc seama că are mai multe simptome din cele anunțate de doctori pentru COVID-19.

Robyn Petras: „Tusea uscată, febra ușoară, oboseală. Imediat mi-am sunat medicii care îmi urmăresc fibroză chistică. A durat 5 zile și jumătate până să primesc rezultatul. Când am fost anunțată că testul e pozitiv, am fost atât de șocată că nu mai puteam vorbi. Doctorii mei au pus la punct un protocol pe care să-l urmez.”

Pacienta și-a povestit lupta dusă cu boala, pe care a câștigat-o, pe o rețea socială.

Robyn Petras: „Nu mai am niciun simptom. Mă simt nemaipomenit!”

Locuitorii din New York aplaudă medicii de la ferestre

 

Eroii acestor zile sunt medicii și asistentele din spitale. Locuitorii din New York ies în fiecare seară la ferestre ca să-i aplaude.

Oamenii nu l-au uitat nici pe consilierul principal al lui Donald Trump în problema coronavirusului. Chipul său a fost printat pe tricouri sau chiar pe ciorapi. Un restaurant din Long Island a dat numele lui unui fel de mâncare, iar o patiserie din New York a pus chipul său pe gogoși. Pofticiosii le pot asezona cu crema "Covid" sau cu garnitură "Carantină".

Tags: sua, coronavirus,


VIDEO PROTVPLUS.RO