Siria a facut primul pas in distrugerea arsenalului chimic. Bilantul razboiului: 120.000 de morti
Razboiul civil din Siria, care dureaza de 31 de luni, s-a soldat cu cel putin 120.000 de morti, conform unui nou bilant realizat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relateaza AFP.
"Potrivit datelor noastre, 120.296 de persoane au fost ucise de la inceperea revoltei, in martie 2011", anunta OSDO, o organizatie cu sediul in Marea Britanie.
Dintre persoanele decedate, peste o treime - 42.495 - erau civili, inclusiv 6.365 de copii si 4.269 de femei.
Printre victime se numara si cel putin 25.699 de rebeli, precum si 48.880 de combatanti loiali regimului Bashar al-Assad.
Toate armele chimice din Siria au fost plasate sub sigiliu
Inspectorii organizatiei insarcinate cu distrugerea arsenalului chimic sirian au plasat cele peste 1.000 de tone de agenti chimici si arme chimice siriene sub sigilii "inviolabile", a anuntat organizatia joi, relateaza AFP.
"Toate stocurile de agenti chimici si de arme chimice au fost plasate sub sigiliu, sigilii imposibil de spart", a declarat pentru AFP Christian Chartier, un purtator de cuvant al Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
"Este vorba despre 1.000 de tone de agenti chimici si de 290 de tone de arme chimice", a adaugat Chartier, subliniind ca acestea au ramas "in amplasamente". "Nu ne aflam, inca, in faza mutarii", a precizat el.
Siria dispune, de asemenea, de 1.230 de unitati de munitie neumplute cu agenti chimici sau arme de categoria a treia.
Consiliul Executiv OIAC, care se va reuni la 5 noiembrie, urmeaza sa decida foaia de parcurs in vederea distrugerii armelor si agentilor chimici pe baza unui document, si anume "un plan general de distrugere", predat de Siria pe 24 octombrie.
Anterior, OIAC a anuntat ca toate instalatiile de productie a armelor chimice din Siria au fost scoase din uz inaintea datei-limita de 1 noiembrie.
Inspectorii au vizitat 21 din cele 23 de amplasamente declarate de Siria, si anume 39 din cele 41 de instalatii aflate pe aceste amplasamente, restul de doua amplasamente fiind evitate "din motive de securitate".
Dintre aceste instalatii, 18 sunt destinate producerii, 12 stocarii, opt sunt instalatii mobile destinate asamblarii, iar trei sunt descrise in general ca "instalatii care au legatura cu arme chimice", potrivit unui raport al directorului general OIAC adresat Consiliului Executiv, datat la 25 octombrie, dupa care AFP a obtinut o copie.
"Insa Siria a subliniat ca aceste amplasamente au fost abandonate, elementele din cadrul programului de inarmare chimica pe care le-au adapostit fiind transferate in alte amplasamente care au fost inspectate efectiv", a oferit OIAC asigurari intr-un comunicat.
OIAC, care a primit Premiul Nobel pentru Pace la inceputul lui octombrie, este insarcinata cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian, in urma unei rezolutii istorice a ONU.