Si China are un fel de Gigi Becali. Milionarul Chen Guangbiao se lauda ca va cumpara New York Times
Chen Guangbiao este unul dintre cei mai bogati oameni ai Chinei si a capatat un renume care a fost de multe ori asociat cu cel al lui Donald Trump.
Desi nu este cel mai bogat chinez (cu o avere de aproximativ 740 de milioane de dolari), Chen a captat atentia opiniei publice prin actiunile sale grandioase, uneori chiar ridicole, prin care si-a etalat bogatia si generozitatea, dovedind un apetit neobisnuit pentru lumina reflectoarelor, scrie Global Post.
In 2008, dupa cutremurul devastator din Sichuan, a donat 15 milioane de dolari pentru reconstructia orasului si a organizat o sedinta foto in care a cerut oamenilor sa fluture in aer banii primiti de la el. Foto aici.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
In 2012, in timpul mitingurilor anti-japoneze, Chen a cumparat 43 de masini fabricate in China pe care le-a daruit oamenilor ale caror autoturisme japoneze au fost distruse in timpul protestelor. La acest eveniment, afaceristul a purtat un costum de culoarea lamaii verzi si s-a urcat pe capotele acelor masini, care fusesera acoperite special cu un covor rosu. Foto aici.
In 2013, in timpul marii poluari cu care s-a confruntat Beijingul, Chen Guangbiao, a inceput sa vanda cutii imbuteliate cu aer, pe care se afla fotografia lui. Aceste cutii aveau inclusiv diferite arome, precum cea a "aerului post-industrial Taiwan". Foto aici.
Acum, in mijlocul tensiunilor dintre jurnalistii straini si cei chinezi, Chen sustine ca vrea sa cumpere "cireasa de pe tortul presei" americane, The New York Times. Anuntul a fost facut la o ceremonie de acordare a unor premii in mass-media in Shenzhen,unde a precizat ca in curand va zbura la New York pentru a "discuta despre cumpararea New York Times".
Mai mult, presa chineza a scris ca Chen ar fi planificat sa plece vineri in SUA, unde urma sa participe la un dineu cu un reprezentant de mijloc din conducerea New York Times. Intrebat cum comenteaza acest anunt, un purtator de cuvant al companiei media a declarat ca "nu avem nicio informatie despre o astfel de intalnire".
Chen ar fi spus, conform Huffington Post, ca, in opinia sa, The Times ar valora 1 miliard de dolari, insa ar fi precizat ca vrea sa negocieze. El sustine ca vrea sa faca aceasta achizitie ca sa arate lumii "adevarata China".
Daca va reusi sa isi indeplineasca dorinta, Chen Guangbiao a afirmat ca se angajeaza sa faca reformele necesare astfel incat sa sporeasca autenticitatea si obiectivitatea materialelor publicate de acest cotidian. De asemenea, Chen Guangbiao a spus ca isi doreste sa intareasca influenta si credibilitatea acestei publicatii.
In opinia lui Chen Guangbiao, in prezent, este "foarte dificil" pentru The New York Times sa acopere obiectiv ce se intampla in China.
New York Times, care a fost controlat pana acum de familia Sulzberger si de stramosii acestora in ultimii 100 de ani, a negat in repetate randuri ca ziarul ar fi de vanzare.
Si totusi, Chen are o istorie legata de The Times. In 2012, dupa ce Japonia a nationalizat insulele Senkaku, afaceristul a cumparat o jumatate de pagina de publicitate in acest ziar, cerand Statelor Unite sa condamne actiunea Japoniei.
"Cum v-ati simti voi, americanilor, si ce ar face America, daca Japonia ar declara ca Hawaii este teritoriul sau?" - scria in pagina cumparata de Chen.
Chen Guangbiao are o avere personala de peste 560 de milioane de euro si se numara printre cele mai bogate 400 de persoane din China. El este cunoscut atat pentru averea sa, cat si pentru actiunile sale filantropice.
Cotidianul The New York Times a publicat in 2012 o ancheta in care prezenta imensa avere a familiei premierului chinez de la momentul respectiv, Wen Jiabao. Ulterior, site-ul The New York Times a fost blocat in China, iar mai multor jurnalisti ai publicatiei le-au fost refuzate vizele de intrare pe teritoriul acestei tari.
Pe de alta parte, in ianuarie 2013, presa americana a scris ca Donald Trump vrea sa cumpere The New York Times, iar in acest sens ar fi avut loc mai multe intalniri in care magnatul american ar fi negociat preluarea publicatiei de la familia Sulzberger.
The New York Times a fost un trofeu ravnit si de alti miliardari, Michael Bloomberg, primarul orasului New York si fondator al agentiei de informatii financiare Bloomberg, fiind la randul sau mentionat de-a lungul timpului printre potentialii cumparatori interesati ai publicatiei.
Arthur Sulzberger Jr., presedintele publicatiei The New York Times, a negat in august 2013 faptul ca ziarul ar fi fost scos la vanzare, pe fondul speculatiilor aparute in acest sens in ultima perioada, dupa cum informa la momentul respectiv huffingtonpost.com.
Speculatiile privind vanzarea The New York Times au aparut dupa ce a fost facut public anuntul ca Jeff Bezos, fondatorul si directorul executiv al Amazon, va cumpara in nume personal, pentru o suma de 250 de milioane de dolari, cotidianul The Washington Post, de la familia Graham, care detinea aceasta publicatie de patru generatii.
Dupa aceasta tranzactie, Sulzberger a ramas singura familie care detine controlul asupra unei publicatii americane majore.
"Cauta familia noastra un cumparator pentru The Times? Raspunsul este nu", a spus la momentul respectiv Arthur Sulzberger Jr. "The Times nu este de vanzare", a subliniat Sulzberger, facand totodata referire la angajamentul familiei sale de a continua colaborarea cu managementul si cu angajatii companiei pentru dezvoltarea The New York Times.
Speculatiile privind vanzarea The New York Times au aparut si in contextul in care Times Company a anuntat, la inceputul lunii august 2013, ca va vinde publicatia The Boston Globe, pentru o suma de 70 milioane de dolari (52,7 milioane de euro), omului de afaceri John W. Henry, proprietarul clubului de fotbal Liverpool.
The Times Co. a anuntat, inca din februarie 2013, ca vrea sa vanda publicatia The Boston Globe, precum si o serie de alte active, precizand ca vrea sa isi concentreze eforturile pe dezvoltarea principalului sau ziar - The New York Times.
The New York Times este un cotidian american, infiintat la New York in 1851, an de cand publicatia a aparut fara intrerupere.
The Times Company este o companie internationala de media, care detine, printre altele, titlurile The New York Times, The International Herald Tribune si NYTimes.com.
Presedintele grupului este Arthur Ochs Sulzberger Jr., a carui familie detine controlul publicatiei The New York Times din 1896.
Grupul de presa Times Co. a anuntat, in ianuarie 2010, ca va introduce la inceputul anului 2011 o taxa pentru cei care doresc sa acceseze continuturile publicate pe nytimes.com. Astfel, cititorii site-ului NYTimes.com au avut acces gratuit la 10 articole pe luna. in iunie 2013, The New York Times a anuntat ca va limita si mai mult accesul la continutul sau online neplatit, doar 3 articole pe zi putand fi citite gratuit de cei care le acceseaza de pe dispozitive mobile, dupa cum a relatat la momentul respectiv huffingtonpost.com. Noul sistem a incerput sa produca efecte din 27 iunie 2013 si a fost aplicat dispozitivelor mobile care folosesc mai multe sisteme de operare, intre care si iOS si Android.
Sursa: Global Post, Mediafax, Pro TV
Etichete: China, The New York Times,
Dată publicare:
06-01-2014 11:20